С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
20 яну 2001, 0:00, 1892 прочитания

Олимпийският календар

Най-значимото от постигнатото от кръга “Олимп” при управлението на СДС*

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Когато премиерът Иван Костов беше попитан защо в календара за успехите на сегашните управляващи не са посочени и неуспехите (един от които е голямата корупция), той отговори, че пропуски има и те ще залегнат в предизборната програма на СДС. Поне две събития от последната седмица обаче показаха кой трябва да бъде истинският календар на синята власт. Предложението на депутата Лучников за промени в познатия с неговото име закон, зад което според мълвата стои лично премиерът Иван Костов, едва ли ще облагодетелства собствениците на компенсаторни записи, но със сигурност ще облекчи плащането на придобитите по линия на приватизацията от Славчо Христов дружества. В същото време стана ясно, че Националният осигурителен институт с лека ръка повери около един млрд. лева годишно от парите за пенсиите на контролираната от премиерския приятел Стопанска и инвестиционна банка. Последните години наистина бяха успешни, но е спорно за кого повече - за управлението на премиера или за неговия приятел Славчо Христов. Ако действията се мерят в благосъстояние (вместо с политически декларации), истинските успехи са в календара на Славчо, а не в този на правителството.
Костов получи силна обществена подкрепа за отстраняването на групите на Бисеров и Бакърджиев от пряк достъп до властта поради основателни съмнения в злоупотреби и корупция. По този начин единствената безспорна и непрекъсната success story на България в последните четири години остана възходът на “Олимп”. Необяснимо само с чисти бизнессредства на този фон остава впечатляващото и бързо разрастване на икономическата група на Славчо Христов. Съмненията за протекции този път падат пряко върху премиера и неговия най-близък кръг.

Есента на 1996
- В ресторант “Олимп” се събира за първи път официално елитът на СДС във връзка с финансирането на президентската кампания на Петър Стоянов. На срещата с представители на бизнеса присъстват Красимир Стойчев, шефът на СИК Красимир Маринов (Големия Маргин), Евгения Калканджиева и др. Събитието легитимира ресторанта и неговия собственик като част от атрибутите на новата власт.
1998
- Фирмата на Славчо Христов “Балканстрой инженеринг” печели първите си търгове на летище “София”. На нея е възложено да ремонтира част от полосата, както и да извърши цялостен ремонт на перона на летището. Смята се, че за нея е лобирал лично министърът на транспорта Вилхелм Краус, тъй като по същото време в “Балканстрой инженеринг” служител на фирмата беше неговият брат Борис Краус. Впоследствие Славчо Христов напуска “Балканстрой инженеринг” и създава няколко собствени строителни фирми, в една от които (“Софстрой комплект” ООД) е съдружник със сина на министъра - Антон Краус.
- Славчо Христов регистрира обща фирма “Бул-ойл трейдинг” ООД с Георги Христов, зет на премиера Иван Костов. По-късно, след разкритието за съвместен бизнес между двамата, зетят напуска съдружието, а Костов обещава да не посещава повече ресторант “Олимп”.
1999
- Славчо Христов създава дружеството “Съни дей тур”, в което съдружници са бизнесмените Николай Козанов и Милчо Благоев, собственици на небезизвестната строителна фирма НИКМИ. Общото им дружество става собственик на хотел “Лилия” на Златни пясъци.
- Фирмата “Норт”, в която участва Славчо Христов, започва производство на цигари във фабриката в Харманли. Фабриката е собственост на Тенчо Тенев-Свинаря, чието име нашумя покрай разкритията за контрабанда по границата с Турция. “Норт” имала проблеми с лицензирането от Министерство на финансите, но не и след като акционер там станал Христов.
Април 2000
- Решаващ момент за успешния възход на кръга “Олимп”. На общо събрание на БРИБанк Славчо Христов е избран за председател на надзорния съвет на банката. Официално той е акционер само чрез дружеството “Медикус-КСЛ трейдинг”, което купи 1.5% от увеличения капитал на банката. Неофициално се знае, че офшорни компании, свързани със Славчо Христов, контролират общо над 40% от акциите на банката.
- Първата голяма приватизационна сделка на Славчо Христов - покупката на “Златни пясъци”. Формално купувач на 63.8% от капитала на курорта е РМД “Златни”, което е финансирано от банката. РМД-то се ангажира да плати 80.8 млн. долара, разсрочено за пет години.
- Пловдивският вестник “Марица” съобщава, че фирмата на Славчо Христов “Надин - рекламна агенция” иска да вземе почти цялата външна реклама в града чрез договор с общината. От същата публикация става ясно, че същата фирма е предоставила безплатно свои билбордове за предизборната кампания на новия пловдивски кмет Иван Чомаков.
Май 2000
- Банката на Славчо Христов финансира две РМД, кандидатстващи за пет ВЕЦ, обединени в каскадите “Пиринска Бистрица” и “Санданска Бистрица”. Общата предложена сума от РМД-тата достига 65 млн. долара. Средствата за плащане на сделката трябваше да дойдат от ОЦК и “Катекс”, в които мажоритарен собственик е БРИБанк. Банката беше консултантът на Агенцията за приватизация, който трябваше да подготви сделките за ВЕЦ. Заради очевидния конфликт на интереси чуждестранните кандидат-купувачи уведомиха Европейската комисия и Световната банка и до сделка не се стигна. След скандала започна дебат по отдавна замислената реформа в приватизацията, която доведе до орязване на преференциите на РМД.
Юни 2000
- Великден. Кръгът “Олимп” успява да осъществи несбъднатата мечта на Мултигруп, купувайки фалиралата Стопанска банка. Контролираната от Славчо Христов БРИБанк се ангажира да плати 80.1 млн. лева на кредиторите на “Стопанска”, но по-голямата част от сумата още дълго време ще стои непотърсена заради неуредените отношения с италианската агенция за експортно застраховане САЧЕ. Месец по-късно синдикът на Стопанска банка Владимир Георгиев става прокурист в БРИБанк.
Септември 2000
- РМД кандидатства за едно от последните държавни инженерингови дружества “Агрокомплект”, а финансирането му е от БРИБанк. До сделка не се стига, тъй като приватизационната процедура е прекратена от вицепремиера Петър Жотев.
- БРИБанк се преименува на Стопанска и инвестиционна банка (СИБ), а Георги Прохаски, съветник на бившия вицепремиер Александър Божков, става изпълнителен директор на мястото на напусналия президентски съветник Красимир Ангарски.
- Кръгът “Олимп” се свързва с новосъздаденото работническо-мениджърско дружество за приватизацията на ДЗИ. Член на съвета на директорите на “ДЗИ 2000” става Андон Андонов, което допълнително подсили слуховете, че зад РМД-то стоят интересите на кръга “Олимп”. Антон Андонов е адвокат на няколко фирми-собственици на акции в СИБ.
- ДЗИ сключва репо-сделка със Стопанска и инвестиционна банка на стойност 2.3 млн. евро. Сделката предвижда СИБ да използва депозита на държавния застраховател, срещу което прехвърля на ДЗИ акции на “Катекс” и “ОЦК” - Кърджали.
Октомври 2000
- “Бороспорт” - дружеството, което стопанисва любимия на СДС-актива зимен курорт, е приватизирано в полза на РМД “Самоков Боровец 21” за цена от 4.9 млн. долара, платени в брой. Месец по-късно хора на Славчо Христов са избрани в ръководството на зимния курорт. СИБ финансира “Самоков Боровец 21” чрез репо-сделката между Стопанска и инвестиционна банка и ДЗИ.
Ноември 2000
- Дружество, което слухове свързват със Славчо Христов, предлага да плати за Пампорово вместо с пари с дълг по схемата САЧЕ. След медиен скандал вицепремиерът Жотев отказва да приеме плащане по този начин.
Декември 2000
- Регистрираната в Швейцария “Спедком АГ” придобива 60% от държавната спедиторска фирма “Деспред” срещу 15.09 млн. лв. в брой. Първият сигнал за участие на банката на Славчо Христов в приватизационната сделка беше, че депозитът за участие в преговорите беше внесен от швейцарска банка, но през БРИБанк. Тогава тръгнаха и слуховете, че бившият ресторантьор е харесал сградата на “Деспред” в центъра на София за централен офис на банката. Секретарката на Христов става шеф на борда на “Деспред”.
Януари 2001
- “Турист инвест” - Цюрих, купува 60% от “Пампорово” АД срещу 11 млн. долара в брой. Присъствието на хора на банкера в курорта засилват слуховете, че дружеството става собственост на Славчо Христов (виж карето).
- В правна комисия на парламента е внесено предложение за разширена употреба на компенсаторните записи при плащанията, облагодетелстващи най-вече купувачите РМД. Ако бъде приета поправката, купувачът на Златни пясъци (виж карето) ще може да плати дължимите в брой над 14 млн. долара чрез компенсаторни записи.
- Кръгът “Олимп” постига трайна финансова стабилност - Националният осигурителен институт решава да даде обслужването на половината от парите за пенсиите на Стопанска и инвестиционна банка (виж карето).

* Календарът не претендира за изчерпателност


Огромна част от вече договорените плащания с РМД и бъдещите сделки до края на 2001 г. няма да влязат в бюджета, ако бъде приета скоростно одобрената от правната комисия в парламента поправка в Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти (известен като закона “Лучников”). Мотивите на вносителите на проектозакона са отново “справедливо обезщетение на собствениците на компенсаторни записи”, но списъкът с РМД показва, че най-облагодетелствани ще са сделките с РМД през 2000 г., най-голямата от които е тази за курорта “Златни пясъци” (виж календара).
Поправката предвижда за всички сделки до края на 2001 г. да се плаща 90% от цената в компенсаторни записи. Тъй като никъде в текста не става дума за списък за целева приватизация, това би трябвало да означава, че идеята на вносителя е това да важи и при бъдещите продажби на БТК или Булгартабак например. Учредяват се и нови приватизатори на специален режим: първоначалните собственици на записи ще могат да учредяват свои дружества, които да плащат при приватизационни сделки 90% само в записи.
Според гласуваните текстове със записи ще се изплаща неизплатеният остатък по всички приватизационни сделки до влизането на закона в сила независимо от договорения начин на плащане. Тази възможност съществуваше досега за сделките с РМД до февруари 2000 г., но новият текст разширява списъка с последните сделки. Въпреки че 2000 г. определено не беше най-силната за приватизацията с РМД, поправката засяга няколко достатъчно големи сделки - горнооряховските “Захарни заводи” например (приватизирано от РМД на назначените от бившия министър Божков шефове срещу 9.76 млн. лв.) и най-вече сделката на годината с РМД - “Златни пясъци”. Купувачът по тази сделка се задължи да плати общо 80.8 млн. долара, от които 10% веднага в брой. Остатъкът се плаща за петгодишен срок, а според договора 20% (14.5 млн. долара) трябва да бъде платена в брой. Ако бъдат приети промените в закона, въпросното РМД ще може да плати тази сума с компенсаторни записи, чиято стойност в момента е 14% от номинала.
С цел увеличаване на цената на записите гласуваният текст изключва като платежно средство компенсационни бонове (издавани на собствениците на одържавени земи и гори). Последната статистика показва, че активната дейност на министерства и областни управи е довела до общ номинал на издадените книжа от този тип от над 1.2 млрд. лв., от които досега са използвани едва една трета. Общественото любопитството към огромните количества книжа обаче няма шанс да бъде задоволено - през седмицата правителството гласува уредбата на Централния регистър на компенсаторни записи, в който изрично е записано, че достъп до информацията ще има само правителството.Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк) ще оперира с близо половината от парите на Националния осигурителен институт - около един млрд. лева на година. Седем от териториалните управления на НОИ са предпочели да сключат договор с нея, загърбвайки досегашните си партньори ОББ и Хебросбанк. Мотивите за избора не са много ясни, доколкото той е бил направен от служителите на НОИ по места без публичен конкурс по Закона за обществените поръчки. Според изявления на официални представители на НОИ, цитирани в медиите, ОББ и Хебросбанк са били пренебрегнати заради нарушения в изпълнението на договорите, един които е било неспазването на условието за налагане на запори по сметки на длъжници. Според публикациите някои шефове на териториални центрове на НОИ са предпочели офертата на СИБанк поради факта, че банката обслужва и “Български пощи” ЕАД и предстои да поеме сметките на софийското управление на пощите, което щяло да ускори обработването на парите за пенсиите. Банкери коментират, че практиката на СИБанк да привлича средствата на големи разпоредители с бюджетни и обществени фондове или държавни дружества като НЕК, ДЗИ, Булгартабак, митниците, пощите, а сега и НОИ, е едно от обясненията за това откъде са намират парите, с които подкрепяните от банката РМД печелят приватизационни сделки.Заедно с първия сняг дойде и новият собственик на “Пампорово” АД. През седмицата “Турист инвест” - Цюрих, закупи от Министерството на икономиката 60% от капитала на дружеството за 11 млн. долара. Както и при приватизацията на Боровец, министерството не успя да намери стратегически купувач за голямата туристическа фирма. “Турист инвест” е регистрирана в Цюрих, но от швейцарското посолство не успяха да намерят информация за фирмата. Интересите й в процеса на приватизационните преговори бяха представяни от адвокатската кантора на Тодор Попов, която посредничеше и при приватизацията на Нефтохим, както и при всички сделки на турския бизнесмен Суди Озкан. “Собственик на “Турист инвест” е швейцарската “Мантръст”, която е регистрирана през 1984 г. и е притежание на няколко швейцарски юридически лица”, обясни Попов. Слуховете свързват новия собственик на Пампорово с приятелския кръг “Олимп”, преки доказателства за това обаче засега липсват. Из курорта напоследък често са забелязвали лица от обкръжението на надзорника на Стопанска и инвестиционна банка Славчо Христов, твърдят източници от дружеството. “Един от директорите на “Златни пясъци” е от месец на линия в курорта и наблюдава управлението на дружеството”, обясни Васил Главчев, юрист на частния хотел “Пампорово”. Според посетители на хотел “Перелик”, който е част от активите на “Пампорово” АД, чест посетител на хотела е Дотко Дотков, който е в управата на “Златни пясъци” като представител на РМД. Мажоритарният пакет от акциите на морския курорт беше закупен от РМД миналата година, но сделката беше финансирана от банката на Славчо Христов. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Възходът и падението на General Electric Възходът и падението на General Electric

Гигантът има динамична 127-годишна история, като от икона на американската икономика се превръща в обект на разследване за масивна финансова измама

23 авг 2019, 1277 прочитания

Пробуждането на къмпингите Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

23 авг 2019, 1659 прочитания

24 часа 7 дни

23 авг 2019, 5639 прочитания

23 авг 2019, 4454 прочитания

23 авг 2019, 3054 прочитания

23 авг 2019, 2579 прочитания

23 авг 2019, 1974 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Искаме ново управление, а не затваряне на “Рубела”

Лукан Луканов, председател на надзорния съвет на “Арома” АД и председател на съвета на директорите на “Астера холдинг” АД, пред “Капитал”

Опасно ядро около АЕЦ "Белене"

Интересът само от руска и китайска страна и липсата на сериозен частен инвеститор показва, че проектът за нова ядрена централа не е икономически изгоден

Чума отвъд прасетата

Африканската чума по свинете вече засяга и бизнеса в горите

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ

Кино: "Момчета за пример"

Лошият вкус като гег и "възпитание" за живота