Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Среща Костов - Леваев сложи край на конфликта между кабинета и “Мобилтел”

Диамантеният крал обяви интереса си за мащабни инвестиции в България

Лев Леваев притежава 50% от акциите на холандския LL Telekommunication holding B.V., който купи българския GSM-оператор “Мобилтел”. Собственици на останалите 50% са неговите бизнеспартньори Елиезер Фишман и Арон Мозес, които държат по 25% във фонда. Това обяви на пресконференция в края на посещението си у нас самият Леваев. Досега собствеността във фонда, собственик на “Мобилтел”, не беше изяснена изцяло. Според официалните съобщения мобилният оператор смени собствениците си в края на миналата година. Тогава за нови собственици бяха посочени Лев Леваев, Елиезер Фишман и Арон Мозес. В началото на март обаче Тодор Батков, който по това време все още беше адвокат на “Мобилтел”, обяви, че 100% от капитала на оператора е притежаван единствено от Леваев.
Предстои израелската рекламна компания “Мапал” също да закупи дял от българския мобилен оператор. Тя вероятно ще вземе 5%, обяви Леваев, който притежава 20% от “Мапал”. Според него това е най-голямата рекламна агенция в Израел, през която минават всички чуждестранни реклами, влизащи в страната.
Собствениците на “Мобилтел” планират да вложат 200 млн. долара в компанията, стана ясно при посещението на Леваев у нас. Не е известно обаче за какъв период се планира сумата. Когато има нужда, тогава ще инвестираме - така Леваев отговори на въпроса за срока на инвестиционните намерения. По предварителни данни “Мобилтел” е завършил миналата година с 68 млн. лв. чиста печалба. Приходите на компанията са 402 млн. лв., съобщи изпълнителният директор Румяна Кючукова. Четири и половина млн. долара трябва да плати GSM-операторът за прелицензиране, ако разрешителното му остане в същия вид, както досега. Това съобщиха от Държавната комисия по далекосъобщения след срещата между нейния председател Иван Таушанов и Лев Леваев. В този случай “Мобилтел” ще придобие права за остатъка от срока на сега действащия лиценз, тоест до 8 юни 2006 г., и в спектъра, който сега притежава - две ленти по 4.6 МHz в обхвата 900 MHz. Ако обаче от “Мобилтел” искат удължаване на срока с 3 години и отпускане на нови честоти, равнопоставено на ОТЕ, сумата става около 100 млн. долара. Както вече е известно, ОТЕ спечели търга за втори GSM-оператор за 135 млн. долара. Все още не сме решили дали да искаме удължаване на срока на лиценза, коментира Лев Леваев.
След неколкократно отлагане, известният като Диамантен крал Лев Леваев посети за кратко България, за да се срещне с висши държавници, включително и с министър-председателя Костов. Липсата на потвърждение за среща от страна на премиера досега беше изтъквана като основна причина за отлагането на визитата. Посещението сега се оценява като знак, че търканията между властта и собствениците на “Мобилтел” са изгладени.
Преди две седмици “Мобилтел” окончателно скъса със старото ръководство, изваждайки бившия изпълнителен директор Владимир Грашнов от ръководството на дистрибуторската си фирма “МТел трейдинг”. На последното общо събрание тогава фирмата на Грашнов “Бул сим”, която държеше 10% от “МТел трейдинг”, излезе от управлението и дистрибуторът остана изцяло собственост на мобилния оператор. Тъкмо по това време властта демонстрира затопляне на отношенията, заявявайки готовност скоростно да прелицензира “Мобилтел”, след като месеци преди това протакаше.
Премиерът Костов ни обеща съдействие за преодоляване на евентуални бюрократични препятствия при нашата дейност, коментира Леваев. Той специално подчерта задоволството си от срещата заедно с надеждите си за по-нататъшно сътрудничество.

Израелските бизнесмени, водени от Лев Леваев, са проявили засилен интерес към приватизацията на 12-те хотела на “Слънчев бряг”, съобщиха от Агенцията за приватизация. Неотдавна АП обяви, че ще продава хотелите поотделно заедно с прилежащата им земя, сменяйки за пореден път схемата за приватизация на курорта. Засега принципен интерес към раздържавяването са проявили немската TUI, испанската SUN и ITS, която обяви, че вероятно ще подкрепи финансово някой друг кандидат. Изпълнителният директор на “Африка Израел инвестмънт” Пинкас Коен съобщи, че компанията проявява интерес към предстоящото из-граждане на някои магистрали у нас, както и към Околовръстното шосе на София.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар