Новият брой:
Служебната президентска република

International Water иска топлофикацията във Вилнюс

Британската компания International Water (IW) (“Интернешънъл уотър”) прояви интерес към закупуване на дял от топлофикационното дружество на литовската столица Vilniaus Silumos Tinklai (“Вилнюс Шилумос Тинклай”). Представители на британския инвеститор обсъдиха възможностите с кмета на Вилнюс Артурас Жуокас. Вилнюската отоплителна мрежа е обект на интерес и от страна на финландските компании Fortum и Kotkan Energia, както и от френската Dalkia. Консултанти от консорциум, предвождан от фирмата VB Vilfima, наета от вилнюската община, заедно с експерти на Световната банка ще препоръчат на общината как да привлекат инвестиции във Vilniaus Silumos Tinklai. Според Жуокас общината най-вероятно ще избере отдаването на топлофикационната мрежа на концесия.
През 1999 г. International Water спечели 25-годишна концесия и е собственик на 75% в смесеното дружество “Софийска вода”, което бе създадено в началото на 2000 г. за реконструкция на водопроводната мрежа в София. IW е също сред кандидатите за придобиване на софийското дружество “Топлофикация”.
Този месец International Water подписа и договор за 30-годишна концесия за тръбопроводната мрежа за питейна вода в еквадорския главен пристанищен град Гуаякил, който е и най-големият в страната. Нейна грижа ще бъде и градската чистота. Очаква се IW да направи инвестиции за един милиард долара, от които 48% ще бъдат вложени през първите 15 години.
Дейността на International Water в Латинска Америка придоби печална известност през пролетта на 2000 г., когато компанията бе принудена да се изтегли от договор за 40-годишна концесия в боливийския град Кочабамба след масови протести срещу решението й да вдигне таксите за водата. Демонстрациите, предвождани от профсъюзите, обхванаха цялата страна и в сблъсъците с полицията бяха убити петима и ранени повече от 40 души.
Евентуалната сделка на IW във Вилнюс няма да е първата за британската компания в района на Прибалтика. През януари 2001 г. естонското правителство продаде на консорциум на International Water и United Utilities (UU) 50.4% от акционерното дружество Tallinna Vesi (Tallinn Water) - водопроводното дружество на Талин, за 1.328 млрд. крони (78.22 млн. долара). От тях 641 млн. крони (36.15 млн. долара) влязоха в общинския бюджет на естонската столица.
Приватизационното споразумение предвижда таксите за вода да останат на сегашните равнища до края на 2003 г., а през 2004-2005 г. да се предприеме повишение с 15%. Въпреки това два месеца след сделката IW направи уговорката, че още от догодина ще коригира таксите си за водата в съответствие с промяната на индекса на цените на потребителските стоки.
International Water и United Utilities International са си сътрудничили успешно в много други проекти за разработване, финансиране и управление на водопроводни мрежи. Предишните сделки на двете компании във Великобритания, Австралия, Полша, Филипините и България са свързани с концесии за питейни и отпадни води.
International Water е смесено дружество на американската компания Bechtel (USA) и италианската Edison - две от водещите световни компании в сферата на инфраструктурните проекти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар