Опашка от “силови” кандидати за “Илиянци”

Общо четири фирми подадоха оферти за 79% от капитала на “Стоков базар Илиянци”, съобщиха от Агенцията за приватизация. Сред кандидатите са РМД, търговски център в Пловдив (собственост на бивш приватизационен фонд) и дружества, свързани в миналото си със силови групировки. Общо шест фирми и две физически лица закупиха меморандуми, но броят на офертите традиционно е по-малък.
Първият кандидат, “Вилди” ЕООД, е свързан с Васил Божков, обясни източник, близък до сделката. Фирмата е регистрирана през 1993 г. и е със съдружници Виолета Наумова и Димка Георгиева. Те са съсобственици заедно със СЛВ ООД (преименувано по-късно на “Нове холдинг”, собственост на Божков) във фирмата “Мик ойл”. По-късно едноличен собственик на капитала на “Вилди” става офшорната компания “Фърст инвестмънт интернешънъл С.А.” - Люксембург, а за управител на дружеството е избрана Любка Стоянова, която участва и в ръководството на “Нове трейдинг”. Васил Божков е собственик на футболен клуб ЦСКА и “Еврофутбол”, твърди се, че негови интереси стоят зад застрахователното дружество “Бул инс” (към което се преориентираха клиентите на СИК) и зад собственика на активите на фалиралата ПЧБ, историята му започва с хазартния бизнес.
За търговския център наддава и фирма “Дикарт” ООД, в която 95% от акциите са собственост на кипърската “Дискарт лимитид”. Българската фирма се занимава с търговия, като приходите й за 1999 г. са 81 хил. лв. Според близък до продажбата на Илиянци източник, собственик на дружеството е бившият състезател по борба Иван Василев Михалев (по прякор Шони), който е закупил документация за участие чрез две свои фирми - софийските “Интелинтер” АД и “Дикарт” ООД. Доказателство, че двете фирми са свързани, е наличието на едни и същи лица в управлението им. “Дискарт” била предпочетена, защото има опит в търговията, а това е изискване, за което кандидатите получават бонус при класиране на офертите. Иван Михалев е собственик на две търговски бази в съседство на “Стоков базар Илиянци”.
Меморандум за “Стоков базар Илиянци” беше закупен и от “ВАИ холдинг”, който е икономическата структура на ВИС, но оферта не беше подадена. Според слуховете интересите на ВИС ще бъдат представлявани от “Дикарт”.
“Търговски център Тракия” - Пловдив, което е подобие на софийското “Илиянци”, също подаде оферта. Мажоритарен собственик на дружеството е бившият приватизационен фонд “Напредък холдинг”. Холдингът е собственик на 12 предприятия, по-големите от които са “Биовет” - Пещера (чрез дъщерното си дружество “Българска фармацевтична компания”), “Балкан” - Ловеч, “Самоковска комуна” и др.
Традиционно в наддаването се включи и РМД - Ей И Ай ООД. Регистрацията му все още не е обнародвана в Държавен вестник. Персоналът на все още държавното дружество е 25 души, като съдружници в РМД са над половината от тях. “Договорихме финансиране с българска банка”, каза за “Капитал” сегашният изпълнителният директор на “Стоков базар Илиянци” Божидар Василев.
“Стоков базар Илиянци” ЕООД е 100% държавна собственост. Дружеството е с предмет на дейност отдаване под наем на търговски площи. Приходите му, които са основно от наеми, са годишно около 8 млн. лв. Дружеството няма дългосрочни задължения и вземания. Печалбата на “Стоков базар Илиянци” за миналата година е 1.2 млн. лв., като положителният финансов резултат през последните три години се движи около 1.5 млн. лв. През последните две години потокът на клиенти е спаднал от 35 хил. дневно на 8 хил., обясни Василев.
В конкурсната документация няма оценка или минимална цена, затова повечето кандидати обявиха, че при оферирането на цената са се ръководили от балансовата стойност на активите, която е над 10.8 млн. лв. Депозитът за участие в преговорите е 350 хил. лв. Дружеството не е в списъка за целева приватизация, затова 90% от цената трябва да бъде платена с компенсаторни записи.
Софийският градски съд на първа инстанция е наложил запор върху складовете и земята под тях. Запорът е от декември 1997 г. и е наложен по искане на фирма “Телекомуникационни системи” АД за неплатени от “Илиянци” 560 хил. лв. за доставени на оперативен лизинг компютри. “Сумата на договора беше 350 хил. долара, плащането на лизингодателя е било обезпечено от предишното ръководство със запис на заповед. “Стоков базар Илиянци” плати вноски, но от “Телекомуникационни системи” предявиха заповедта”, обясни настоящият директор Василев. Кандидатите за “Стоков базар Илиянци” са запознати със запора от информационния меморандум.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал