ЮКОС измести “ЛУКойл” за дял от литовската рафинерия

Руската нефтена компания “ЛУКойл”, която дълго се бори за влияние над литовския петролен концерн Mazeikiu Nafta (MN) (“Мажейкю нафта”), бе принудена да се оттегли, след като правителството във Вилнюс предложи 26.85% на конкурента й ЮКОС. “ЛУКойл” опитва два пъти през последните две години да придобие дял от MN - първоначално през 1999 г., когато на чужд инвеститор бяха продадени първите 33% от държавния дял в рафинерията, и през май 2001 г., когато държавата започна преговори за продажбата на още 33% с цел да гарантира дългосрочни петролни доставки за рафинерията. През 1999 г. търгът бе спечелен от американската компания Williams International, която освен дела от MN придоби и правото да я управлява. Преговорите отпреди месец се провалиха, защото “ЛУКойл” поиска освен дела от 33% да й бъде прехвърлено и правото на управление на рафинерията - условие, което се оказа неприемливо както за литовското правителство, така и за Williams, които предлагаха подялба на управлението.
Очевидно ЮКОС се споразумя с литовското правителство, защото за разлика от “ЛУКойл” не настояваше за право на управление. Въпреки че ЮКОС никога не е скривала интереса си към Литва, споразумението бе изненада за наблюдателите на сектора. Оказа се, че преговорите са започнали още в началото на февруари 2001 г. и са се водили в условия на строга конфиденциалност във Франкфурт, Германия. Шефът на ЮКОС Михаил Ходорковски обясни, че компанията му е била привлечена преди всичко от експортния потенциал на MN: “В конкретния случай ние сме заинтересувани от развитието на възможностите за износа на петрол.” ЮКОС експортира от 1999 г. суров петрол през терминала на MN в Бутинге и има дългосрочен договор за транспортирането на 4 млн. тона годишно. Подписаният документ предвижда ЮКОС да придобие 26.85% от MN, като за целта ще бъдат пуснати две нови емисии акции. Според договора делът на Williams ще се изравни до същия обем от сегашните 33%. Така руската и американската компания ще имат равни дялове, но Williams запазва правото на управление на MN. Това означава, че появата на нов акционер в рафинерията не противоречи на инвестиционното споразумение между литовското правителство и американската компания. Очевидно американците няма да се възползват от предвидената по същото споразумение възможност до пет години при желание да придобият с предимство още 33% от MN. По думите на Брудно неговата компания е напълно удовлетворена от управленската дейност на Williams. ЮКОС няма да претендира за участие в управлението на завода, пласмента и маркетинга на петролните продукти.
За акциите ЮКОС ще плати 75 млн. долара и още толкова ще предостави на MN под формата на петгодишен кредит. Както обясни първият вицепрезидент на ЮКОС Михаил Брудно, кредитът ще бъде използван за реконструкция на MN на обща стойност 400 млн. долара, която включва модернизация на самия завод, строителство на допълнителни мощности за съхраняване на нефта в Бутинге и за продуктопровода до Клайпеда. Освен това страните ще подпишат договор за доставки на 4.8 млн. т петрол годишно за рафинерията в продължение на 10 години.
Компанията ще разчита на доходи от нефтените доставки за рафинерията и се надява на бъдещи дивиденти от акциите си, но не по-рано от 2006 г. Планира се всички операции по придобиването на акции на MN от ЮКОС да завършат през октомври 2001 г. Предстои договорката с ЮКОС да бъде окончателно одобрена от правителството на Литва до 29 юни 2001 г. Това обаче, изглежда, е чиста формалност, тъй като подкрепата за сделката вече изразиха и премиерът, и президентът на Литва.
Точно това предизвика недоумение у отдавнашния претендент за MN - “ЛУКойл”. Генералният директор на литовското поделение “ЛУКойл - Балтия” Иван Палейчик заяви пред руската агенция “Интерфакс”, че литовските власти са постъпили некоректно, тъй като само преди месец президентът Валдис Адамкус стана инициатор на преговори с шефа на “ЛУКойл” Вагит Алекперов за продажба на акции на MN на “ЛУКойл”. “Странно е, че ЮКОС направи такава стъпка, коментира анализаторът на независимата енергийна агенция Petroleum Argus Александър Ершов. Условията на това споразумение са значително по-лоши от поставените от “ЛУКойл”.” Според Ершов теоретично “ЛУКойл” може да продължава преговори с правителството за покупка на акции от държавния пакет, но те едва ли ще дадат резултат. Не се очаква обаче и война между “ЛУКойл” и ЮКОС. По думите на Палейчик “ЛУКойл” не възнамерява да напуска литовския пазар. Михаил Брудно от своя страна заяви, че не вижда никакви препятствия пред сътрудничеството между MN и “ЛУКойл”.

ЮКОС, която е втората по производство на суров петрол компания в Русия, е утроила нетната си печалба за 2000 г. спрямо 1999 г. до 3.22 млрд. долара, показаха финансовите й резултати според международните счетоводни стандарти. Впечатляващото нарастване се дължи на увеличението на цените на суровия петрол и намаляването на капиталовложенията. През последните 13 месеца цените на акциите на ЮКОС нараснаха пет пъти и сега се търгуват около 3.50 долара за акция. Според в. “Уолстрийт джърнъл” печалбата на ЮКОС за 2000 г. може да се окаже по-висока от печалбата на най-голямата руска петролна компания “ЛУКойл”, въпреки че ЮКОС произвежда само две трети от добиваното от “ЛУКойл” количество суров петрол. Според Иван Мазалов, анализатор от московската банка “Тройка диалог”, нетната печалба на “ЛУКойл” няма да надхвърли 3.1 млн. долара за 2000 г. По този показател “ЛУКойл” даде предимство на ЮКОС и през 1999 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове