Новият брой: Накъде след вота
Close

Стари съдружници на Зееви преговарят за управлението на “Балкан”

Представители на израелската компания “Ганден” миналата седмица оповестиха желанието си да поемат някои функции от управлението на Авиокомпания “Балкан” срещу процент от оперативната печалба на дружеството. Според източник, организирал срещите на израелците, офертата им е предвиждала да се заемат с маркетинга на “Балкан” и да осигурят пътници за сегашните му полети, след това да направят дю-дилиджънс (финансово проучване) и накрая евентуално да купят пакет акции от българската авиокомпания. Екипът на “Ганден” миналата седмица се е срещал с шефа на Агенцията за приватизация (АП) Левон Хампарцумян, представители на “Национално движение Симеон Втори” и на отиващото си правителство.

“Синдиците ги отрязаха

Защото търсят инвеститор, който направо ще се ангажира да купи “Балкан”, каза близък до “Ганден” консултант. Ралица Топчиева, синдик на авиокомпанията, потвърди виждането, че “ако някой инвеститор мисли само да поеме управлението, той няма място сред кандидатите”. Формално, израелската фирма като всеки друг кандидат за "Балкан" има право да внесе в съда оздравителен план за компанията.
Появата на “Ганден” е една от многото мъгляви оферти от потенциални инвеститори за “Балкан”. Досега най-много се шумя около неясен европейски консорциум, който също искаше да поеме управлението на “Балкан” и евентуално да инвестира в дейността му срещу процент от оперативната печалба. Според източник от националния превозвач в консорциума участвали няколко банки, включително собственикът на Булбанк “УниКредито”, както и немска авиокомпания.
Топчиева потвърди, че е имало запитване от “УниКредито”, но интересът останал на тази фаза. Според нея досега

Пет инвеститора

са проявявали интерес към българската авиокомпания. Кандидатите са били само от Европа и Азия, с опит в авиацията или в инвестиционни проекти. “Няма имена от ранга на “Бритиш еъруейс” или “Еър Франс”, каза синдикът.
“Ганден” е различна от досегашните кандидати по това, чевече е имала общ бизнес с българския превозвач и с Гад Зееви. Не е изключено и това да е една от причините за недоверието, проявено към офертата й. През 1999 г. “Ганден” чрез дъщерната си авиокомпания “Израир” е сключила споразумение с българския превозвач да наеме временно петима български пилоти, които да летят по европейски маршрути на “Израир”, докато нейните летци се обучават да управляват “Боинг 737”.
“Ганден” освен това е собственик на агенцията “Оупън скай”, която единствена в Израел продава билети за “Балкан” по линията Тел Авив - София. Източник от българския национален превозвач пожела неофициално да поясни, че “Оупън скай” е била избрана от бившия директор на “Балкан” Барух Чакъров, който доскоро представляваше интересите на Гад Зееви в България. Според източника от “Балкан” “Оупън скай” продава в Израел билети за всички т.нар. гемблинг-маршрути (пътувания с цел хазарт), затова и самолетите по линията Тел Авив - София са пълни с израелски бизнесмени, които идват да играят в български казина, а някои да узаконят произхода на парите си, като си извадят удостоверение, че са спечелили от залагания.
Израелските вестници през последните месеци споменават “Ганден” във връзка с две нови инвестиции на компанията. Едната е в “Ай Ди Би дивелъпмънт” (IDB Development), част от “Ай Ди Би холдинг корпорейшън”, най-големия израелски холдинг, собственост на фамилията Реканати. Другата сделка на “Ганден” е планирана покупка на 24% от капитала на фирмата за строителство и недвижими имоти “Азорим пропъртис” (Azorim Properties) с опция за покупка на мажоритарния й дял до септември 2004 г.
Семейството на един от двамата съдружници в “Ганден” - Нохи Данкнер, е в различни форми на

Съдружие с Гад Зееви

Фамилията Данкнер чрез “Данкнер груп” контролира дъщерни фирми в различни сектори. В България “Данкнер” е позната с това, че за кратко се подвизаваше като кандидат за “Мобилтел” веднага след оттеглянето на Гад Зееви като избран купувач на мобилния оператор.
Интернет-страницата на строителната “Данкнер инвестмънт” сочи, че тя е била изпълнител на строежа на огромния търговски център “Хайфа мол”, в който инвеститор беше Гад Зееви. Центърът, обявен за най-големия мол в Близкия изток, беше открит в Хайфа с мащабно парти през 1999 г., на което бяха поканени гости от “Балкан” и български журналисти.
В Израел “Данкнер” освен това контролира “Банк Хапоалим”, а съдружникът от “Ганден” Нохи Данкнер е председател на кредитния комитет на банката. В тази връзка е била и срещата на представителите на “Ганден” с Левон Хампарцумян, бъдещ председател на управителния съвет на Булбанк.
“Преговаряхме за взаимно съдействие между двете банкови институции, защото “Банк Хапоалим” отдавна иска да открие клон в България”, каза източник, близък до “Ганден” в България. Хампарцумян нито потвърди, нито отрече пред “Капитал” да се е срещал с потенциален инвеститор в “Балкан”, а заяви, че преговорите с евентуален нов купувач са работа на синдиците на авиокомпанията.

Инвестиционната компания “Мираж”, контролирана от Гад Зееви, е докладвала пред израелската фондова борса сделки на стойност милиони шекели, свързани с личности, които имат общи интереси със Зееви, или с частни компании, притежавани от него. Това съобщи миналата седмица израелският вестник “Арена”. Според статията някои от сделките са продължавали до десет години, без да са били одобрени от общото събрание на акционерите на инвестиционната компания.
Отчетът бил поискан от израелската комисия за ценни книжа, след като Зееви свикал общо събрание на “Мираж” с цел да одобри със задна дата вече извършена тайна сделка. В подложената на съмнение схема инвестиционната компания “Джапанауто” (Japanauto), дъщерно дружество на “Мираж”, е “наляла” 8 милиона шекела (около 2 млн. долара) във футболния тим “Бетар Джерусалем” (Betar Jerusalem), притежаван от Зееви. “Мираж” освен това е купила офисуслуги и инженеринг от “Дирот Илит” (Dirot Ilit), частна компания, също притежавана от Зееви, на стойност 750 хил. шекела. Инвестиционната компания е давала и заеми с основна лихва 4% на година на контролирани от Зееви фирми. В края на март т.г. заемите са били на обща сума 14.9 млн. шекела.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал