RWE AG направи първата голяма сделка след Черния вторник

Немската компания ще плати 4.6 млрд. долара плюс 3 млрд. дълг на американската AWW

Германската промишлена група RWE AG има с какво да се гордее в своята 103-годишна история - в началото на ХХ век тя първа измисли как да използва енергията на водата за производството на електричество, а през 1979 г. създаде първите работещи слънчеви батерии. В началото на седмицата RWE отново влезе в историята, като обяви, че купува American Water Works (AWW) - най-голямото американско публично водоснабдително дружество.
Това е първата подобна сделка след терористичните атентати на 11 септември, при които беше разрушен Световният търговски център в Ню Йорк и сериозно пострада Пентагонът във Вашингтон. Двете страни са постигнали споразумение още на 10 септември, но трагичните събития отложиха официалното съобщение за първия работен ден на Нюйоркската борса след взривовете. Под влияние на реакцията на президента Джордж Буш и американския народ двете компании и техните консултанти заявиха, че единодушно са решили, че не си струва да изчакват повече със съобщението, а трябва да потвърдят доверието си в американската икономика.
RWE развива четири основни дейности - производство и продажба на електроенергия, газификация, водоснабдяване и канализация, преработка на отпадъци. Въпреки стремежа на компанията да се специализира в комуналните услуги все още повече от половината от приходите й идват от добив и преработка на петрол, строителство, промишлено машиностроене и въгледобив. Планираната реформа в германското законодателство през следващата година, която ще отмени данъка върху капиталовата печалба (разликата между цената на покупка и продажба на ценни книжа), ще позволи на RWE да продаде мажоритарните си дялове в Heidelberger Druckmaschinen (производител на полиграфическо оборудване) и строителната компания Hochtief.
RWE ще плати 4.6 млрд. долара (46 долара на акция) за AWW и ще поеме тримилиардния дълг на американската компания, чиито акционери ще получат 37% премия над последната цена, по която се търгуваха акциите преди обявяването на сделката. Сумата е с 1.1 млрд. повече от предложената от германците в края на август, когато се смята, че американците са искали 5.1 млрд. долара.
Сделката ще бъде приключена не по-рано от пролетта на 2003 г., тъй като е необходимо съгласието на контролните органи във всичките 23 щата, в които е представена AWW. RWE планира да емитира облигации, с които да финансира сделката, но това може да доведе до намаляване на кредитния й рейтинг от специализираната агенция Moody’s, въпреки че компанията има свободни 15 млрд. евро, които ще може да използва за нови покупки в Централна и Южна Европа, без да увеличава дълговете си.
AWW ще се слее с Thames Water, британското подразделение на RWE, купено миналата година за 6.3 млрд. долара, благодарение на което RWE стана третата най-голяма водоснабдителна фирма в света след френските Vivendi Environment и Suez. Thames Water притежава E’town - водоснабдителна компания в Ню Джърси, която купи за 575 млн. британски лири, преди да бъде погълната от RWE. Обединяването на дейността на двете компании ще позволи да бъдат намалени административните разходи, а по-големият размер на новата фирма ще увеличи шансовете й за успех в търговете за обществени поръчки.
AWW има 10 млн. клиенти и 1.4 млрд. долара годишни приходи, което е отлично постижение за САЩ, където съществуват над 50 000 водоснабдителни компании. Подобно раздробяване на пазара означава, че през следващите години може да се очаква ускоряване на консолидацията и AWW е пример за тази тенденция, след като през последните три години купи 55 по-малки фирми, което й осигури присъствие в близо половината американски щати. Две големи сделки през 2000 г. - Vivendi Environment - US Filter и Suez - United Water Resources, показват, че важна роля в този процес ще играят големите европейски компании, предлагащи пълен спектър от комунални услуги, т.н. multi-utilities.
Идеята за създаване на multi-utilities стана популярна през втората половина на 90-те години, след като започна либерализацията на енергийните пазари в Западна Европа. Съществуващите компании в Германия, Франция и Великобритания правилно видяха в появата на нови компании заплаха за позициите си в бизнеса с ниска рентабилност и решиха да компенсират загубите, разнообразявайки дейността си с други комунални услуги.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар