Накратко

Парламентарната икономическа комисия одобри на първо четене законопроекта за сделките с компенсаторни инструменти. Той предвижда създаване на единен регистър към Централния депозитар за всички компенсаторни инструменти и урежда механизма за търговията с тези книжа. Депутатите от комисията одобриха на първо четене и поправките в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.


Регистърът на неизрядните купувачи, който води Агенцията за приватизация, е допълнен с още девет дружества, съобщиха от ведомството. Това са “Велур” АД - Ловеч, с купувач “Велур-97” АД - Ловеч, “Стоманени тръби” АД - Септември, с купувач “Стоманени тръби-98” АД - Септември, “Булконс” ЕАД - Първомай, с купувач “Булконс - актив” АД, “Сливница 1968” АД - Сливница, с купувач “Сливница 2000” АД, “Пишещи машини” АД - Пловдив, с купувач “Пишещи машини приват” АД, “Фланко” АД - Бургас, с купувач “Фланко 98” АД, “Болярка” АД - Велико Търново, с купувач “Болярка 98” АД, “Руно-Г” ЕООД - Габрово, с купувач “Руно” АД - Габрово, и “Севко” АД - Севлиево, с купувач “Ледекс груп” ООД - Севлиево. Неизрядните купувачи са платили само част от цената по сделките и не изплащат останалите вноски, за което са им начислени неустойки, уточняват от Агенцията за приватизация. От черния списък е отпаднало дружеството “Изида” АД - Елин Пелин, което се е издължило към АП.


“Ефектен унд финанц - България” ЕАД подписа приватизационния договор за 57% от капитала на “Ален мак” - Пловдив. Цената на сделката е 5.55 млн. долара, платими в брой. Купувачът се ангажира да инвестира в козметичното предприятие 2.85 млн. долара за срок от три години. “Ефектен унд финанц - България” ЕАД е 100% собственост на швейцарската фирма “Ефектен унд финанц”. Българското дружеството се представлява от Петър Терзиев, който доскоро беше изпълнителен директор на “Балканфарма холдинг”.


“Новотел Пловдив” АД - Пловдив, е новият собственик на хотел “Искър”, обособена част от Слънчев бряг, след като надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора. Фирмата спечели явния търг за хотела, вдигайки първоначалната цена от 4.9 млн. лв. до 8.65 млн. лв. Цената на сделката се плаща изцяло в брой - 30% в деня на подписване на договора и останалите 70% - до 15 календарни дни.


Комисията по ценните книжа забрани окончателно търговото предложение на “Северкооп-Гъмза холдинг” АД към акционерите на “Рекорд” АД - Габрово, съобщиха от институцията. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Комисията е решила още да впише в регистъра нова емисия акции на “Парк-хотел Москва” АД - София. От публичния регистър се отписват “Текстилни влакна” АД - Хасково, “Хемус автотранспорт” АД - Габрово, и “Енергострой” АД - Враца.


“Интерхотел Сандански” АД - Сандански, е с допълнително споразумение към приватизационния договор, съобщиха от Агенцията за приватизация. Предвидените по договор инвестиции за 2002 г. в размер на 650 хил. долара се разсрочват за две години, като сумата им се запазва. Купувачът се ангажира и да увеличи персонала с още 10 души спрямо предвидените по договор 288 души.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар