ОТЕ бе замесена в скандал за втория български GSM-оператор

На извънредно общо събрание акционерите избраха ново ръководство дни след публикациите във в. “Катимерини”

Разкрития на гръцкия в. “Катимерини” преди десетина дни замесиха телекомуникационния оператор ОТЕ в скандал с международен подкуп, свързан с българската му инвестиция. Според вестника ОТЕ е изплатила 3.5 млрд. драхми (10 млн. евро) на италианската Telecom Italia Mobile (TIM), за да се оттегли от участие по време на финалната надпревара за лиценз за втори GSM-оператор в България. Сделката, твърди вестникът, била договорена между председателя и главен изпълнителен директор на ОТЕ Никос Манасис и тогавашния изпълнителен директор на гръцкото поделение на TIM - Stet Hellas, Роберто Ровера на 10 декември 2000 г. “Катимерини” припомня, че седмица по-късно ОТЕ бе обявена за победител в търга за втори GSM-оператор у нас. TIM прекрати участието си в надпреварата на 130 млн. долара и така ОТЕ излезе на първо място със 135 млн. долара.
На 10 март 2002 г. в. “Катимерини” публикува факсимиле на писмо, изпратено на 21 февруари 2001 г. от главния финансов директор на ОТЕ Димитрис Кувацос до шефа на международни операции на TIM Елис Бонтемпели. В него се изреждат шест алтернативни услуги, за които TIM може да получи от ОТЕ 2 млрд. драхми. Предполага се, че става дума за първия от двата транша от цялата сума по сделката. “Катимерини” твърди, че първият транш е трябвало да бъде получен до 31 януари 2001 г., а вторият - до 31 юли 2001 г. Засега обаче няма никакво категорично доказателство, че горните твърдения на гръцкия вестник са достоверни.
В интервю за гръцката радиостанция “Скай”, цитирано от радио “Дойче веле”, министърът на транспорта и телекомуникациите Христос Верелис заяви, че е поискал от всички фирми на холдинга ОТЕ пълна информация за движението на суми по сметки към и от фирмите на TIM за периода на последните две години. Отношенията на ОТЕ и TIM във връзка с търга у нас бяха разисквани на заседание на гръцкия парламент.
Във вторник председателят на обществените обвинители на Атинския първоинстанционен съд се разпореди да бъде започнато предвaрително разследване във връзка с публикацията във в. “Катимерини”.
В своя официална декларация ОТЕ отхвърли фактите, изнесени от “Катимерини”, като целящи да опетнят името на компанията. Що се отнася до паричните операции с TIM, ОТЕ твърди: “Документът, който е публикуван, се отнася до изчистването на стари финансови отношения между ОТЕ и Telecom Italia”. Съобщението, че ОТЕ се е обърнала към независимите компании за одит Ernst & Young и Arthur Andersen да удостоверят, че между 1 януари 2000 и 31 януари 2001 г. не са били извършени никакви плащания към Telecom Italia, освен изчистване на телефонни сметки със Stet Hellas, очевидно показва стремежа на компанията да бъде максимално убедителна в отхвърлянето на отправените по неин адрес обвинения.
Скандалът бе последван от извънредно общо събрание на ОТЕ в сряда - първото в 53-годишната история на компанията, което избра нов главен изпълнителен директор на мястото на назначения през лятото на 2000 г. Никос Манасис. “Политически лица няма да ръководят повече ОТЕ,” заяви преди събранието правителственият говорител Христос Протопапас. Поне на пръв поглед това е така: новият председател и главен изпълнителен директор на ОТЕ Елефтериос Антонакопулос е работил близо 30 години в Shell Group. Според анализаторите избирането му на тези постове потвърждава думите на Протопапас и заявените преди събранието намерения държавата да отслаби контрола си върху телекомуникационния оператор. Гръцкият в. “Вима” твърди обаче, че Антонакопулос е бил наложен от финансовия министър Никос Христодулакис.
На въпрос на в. “Капитал” защо извънредното общо събрание на ОТЕ съвпадна по време с разкритията на в. “Катимерини” г-н Джордж Георгиадис, директор на OTE International - клон София, отговори, че свикването му е свързано всъщност с намаляването на държавния дял в компанията под 50% и изтичането на мандата на досегашното, избрано от държавата, ръководство. Г-н Георгиадис уточни, че обявата за събранието е била публикувана преди месец (каквото е изискването на гръцкото законодателство) в местния държавен вестник и четири всекидневника. Според Джордж Георгиадис публикациите в “Катимерини” са имали за цел да дискредитират ОТЕ точно преди общото събрание и да внушат недоверие у акционерите на компанията. Единствената медиа, която допусна връзката на акционерното събрание с подкупа, бе в. “Файненшъл таймс”. Факт е обаче също, че Никос Манасис е посетил министъра на транспорта и телекомуникациите Христос Верелис след публикацията и повечето световни и гръцки медии допускат, че визитата е била с цел връчване на оставка (няколко дни преди изтичането на мандата му).
Държавата постепенно намаляваше участието си в ОТЕ и през 2001 г. успя да го сведе под 50%, но не постигна продажбата на още 20% на стратегически партньор от Европа. Телекомуникационните оператори на Стария континент не проявиха интерес към предлагания дял поради опасения, че държавата може да продължи да упражнява управленски контрол. Сега делът на правителството е 41.75%.
Смяната на ръководството не внуши обаче доверие у инвеститорите и акциите на ОТЕ се понижиха през последната седмица, като в четвъртък се търгуваха на 17.04 евро на Атинската фондова борса, докато в понеделник котировката им беше 17.94 евро. Низходящ тренд се наложи и при американските депозитарни разписки на ОТЕ на нюйоркския фондов пазар.
Освен че е собственик на втория GSM-оператор у нас, ОТЕ проявява интерес и към приватизацията на националния телекомуникационен оператор БТК.

Пет бяха кандидатите, които в определения срок в самото начало на декември 2000 г. подадоха оферти за търга за издаване на лиценз за втори GSM-оператор. В определения срок документи внесоха “Финтур холдингс” (с основни акционери най-големият турски GSM-оператор “Тюрксел” и финландската “Сонера”), “Румели Телсим консорциум” (вторият по големина GSM-оператор на Турция), “Водафон България” (90% собственост на световния мобилен оператор “Водафон” и 10% - на Обединена българска банка) и “ТИМ интернешънъл” (най-големият GSM-оператор в Европа по брой клиенти). Турският “Румели Телсим консорциум” обаче не бе допуснат до търга. От тръжната комисия не дадоха обяснение за отхвърлянето на оператора. От турската компания също не коментираха недопускането им до търга. Източник, близък до “Румели Телсим”, заяви, че решението за недопускане е било мотивирано с обстоятелството, че консорциумът не е регистриран като юридическо лице. Наддаването, което беше насрочено за 15 декември 2002 г., стартира от 40 млн. долара, като стъпката за увеличение при всеки кръг бе 5 млн. долара. “Водафон” прекрати наддаването още при 75 млн. долара, а “ТИМ интернешънъл” се отказа на 130 млн. долара. Така ОТЕ спечели търга за лиценза с офертата си от 135 млн. долара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове