Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 юни 2002, 0:00, 1236 прочитания

Държавата на поход срещу компенсаторките

Изчистването на непарични платежни средства с номинал над 2 млрд. лева ще продължи най-малко три поредни години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Без много шум и официална кампания на позаспалата фондова борса е на път да се случи нещо уникално и без аналози по света - продажба на държавни активи с цел ликвидиране на набълваните през последните няколко години непарични платежни средства. От едната страна на пазара ще застанат атрактивни и не толкова атрактивни държавни пакети акции, а от другата страна - недокрай уточнен брой компенсаторни записи и компенсационни бонове. Експериментът с няколко неизвестни е с цел изчистването на два натрупани с годините проблема с огромния брой емитирани непарични платежни средства и над 1000 държавни участия в приватизирани дружества, огромната част от които с нулева пазарна стойност.
Дори обаче стартиращата в края на годината схема да се окаже успешна, тя може да се окаже само загрявка за излизащите в началото на 2003 г. нова партида компенсаторни инструменти по закона за собствеността върху горите. Тяхната стойност може да надмине всичко, използвано досега, и да достигне нов астрономичен номинал от 1.5-2 млрд. лева. Ако за наличните сега на пазара компенсаторки за малко над 1 млрд. лева прогнозите са по-скоро оптимистични заради предлагането на акции от БТК и “Булгартабак”, не е особено ясно какво ще се предлага през 2003 г. и по-нататък, ако продажбата на всички големи държавни дружества вече е минало.

Законът влиза в сила на 10 юни

Пътят на компенсаторните инструменти от регистрите до пазара на фондовата борса ще трае около 40 дни. Законът за сделките с компенсаторни записи влиза в сила на 10 юни, от тази дата се спира издаването и сделките с компенсаторни инструменти по стария закон. За 20 дни, т.е. до края на месец юни, всички поземлени комисии, областни управи и ведомства с партиди на компенсаторни записи трябва да предадат на централния регистър на компенсаторните инструменти информацията за издадените книжа, както и за влезлите в сила актове за обезщетение с все още неиздадени книжа. След още десет дни тази информация трябва да постъпи в Централния депозитар, където в десетдневен срок книжата да бъдат регистрирани От този момент те ще се считат за свободно прехвърляеми и готови за търгуване на борсата. Всички собственици ще ги получат по своя сметка в депозитара, а сделка с тях ще може да става само на борсата с посредничество на инвестиционен посредник.
“Ако има някакви проблеми по старта на търговията, те не са нито в Централния депозитар, нито на фондовата борса”, коментира изпълнителният директор на борсата Георги Драйчев, според когото цялата система е напълно готова за старт около 22 юли. Повод за коментара станаха изказванията на няколко от областните управители за кратките срокове за предаване на информацията. На практика най-безпроблемно е появяването на борсата на поименните компенсационни бонове, за които има единна електронна система. Далеч по-сложна е обаче ситуацията със записите, които съществуват oсновно на хартиен носител и партидите са около 60 хиляди на брой. Около 15 хиляди и най-многобройни на пазара са тези на софийската областна управа, откъдето вече се оплакаха от проблеми и неточности. Ако законът не бъде спазен, служителите от органа, който обслужва партидата записи, следва да бъде глобен от 2 до 10 хиляди лева, се казва в новия закон.
Според оценките на брокери в посочения от закона срок, т.е. около 22 юли, на борсата освен боновете могат да се появят максимум

50% от записите

Причината е, че много от собствениците са предали временните си удостоверения за подмяна, не са отразени сделки с тях или има грешки и неточности. В няколко области имат прокурорска забрана върху прехвърлянето на записи от партидите на първоначалните собственици до произнасянето на съда за тяхната законност.
“Всъщност прокурорската забрана е залепена върху папката със съмнителната партида. Така че най вероятно такива записи няма да бъдат прехвърлени в регистъра и в депозитара, защото това би означавало нарушаване на прокурорската заповед”, коментира брокер на компенсаторки. В края на юли търговията на БФБ с първите записи и бонове може и да започне, но първоначално тя ще е само продължение на предишната - купуване с цел участие в търговете за земя, приватизацията и плащане на лихвите по ЗУНК. Тяхната бъдеща цена обаче ще зависи от крайния вариант на списъка с държавни пакети акции, т.е. другата страна на уравнението.
В сега одобрения списък от надзорния съвет на АП за предлагане срещу непарични платежни средства влизат

Държавни акции от 1223 дружества

основната част от които миноритарни пакети. От тях около 150 дружества са публични, а още около 10 по-големи ще бъдат превърнати по административен път в публични чрез изготвяне на информационен меморандум (виж списъка). Само една десета от тях обаче са в състояние да предизвикат някакъв интерес на пазара, прогнозират брокери. “В 659 дружества право на първо изкупуване има мажоритарният собственик и ако той не се възползва, акциите ще бъдат предложени на борсата или на централизирани публични търгове”, заяви шефът на надзорния съвет на АП Петко Николов. Подготвяните пакети акции ще могат да се появят на пазара едва през пролетта на следващата година, прогнозират участници на пазара. Тяхното предлагане на борсата ще става на аукционен принцип, а основен критерий при избора на инвестиционен посредник ще бъдат комисионата и количеството унищожени компенсаторни записи. Въпреки че основният интерес е към акциите на БТК и "Булгартабак" (които според брокери могат да погълнат между 300 и 400 млн. лв.), брокери прогнозират интерес и към 10 до 20 малки пакета от средноголеми дружества, собствениците на които ще се възползват от предлагането срещу записи и бонове.

Масовата приватизация с масова неяснота

Ще има още централизирани публични търгове, на които обаче ще преобладават акции от непублични дружества с цел усвояване и на емитираните около 100-150 млн. инвестиционни бона. Очакваните търгове обаче са не повече от два или три, след което държавата ще трябва да мисли за изчистването и на тези най-непривлекателни акции. Тяхната най-вероятна съдба догодина ще е прикачването им в пулове към следваща и най-вероятно последна серия държавни акции за борсата. Това означава, че инвестиционните бонове би трябвало да бъдат приравнени на компенсаторните записи и те да могат да бъдат търгувани на фондовата борса. Досега около 1 млн. българи са регистрирали участието си и регистрацията приключи в края на миналата година, около половината от боновете вече са използвани.


Компенсаторни и жилищни компенсаторни записи издадени по Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти. Текуща пазарна цена - около 14% от номинала. Неизползвана стойност - около 800 млн. лв.
Поименни компенсационни бонове, издадени по Закона за собствеността и ползването на селскостопанските земи, Закона за водите и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд. Текуща пазарна цена - около 12% от номинала. Неизползвана стойност - около 350 млн. лв.*

*Собствениците на одържавени гори и земи от горския фонд все още не са получили своите боновеПрез последните няколко седмици преди влизането на новия закон в сила инвестиционните посредници масово изкупуват земеделски бонове, в резултат на което книжата стават предпочитаната форма на обезщетяване пред връщането на земята в реални граници. В област Враца общото количество на върнатата земя през последните месеци е 100 до 200 хиляди декара, или 20-30 млн. нови бонове на пазара. Според брокери по отделни поземлени комисии много от вече върнатата земя се връща обратно, като се използва вратичката в закона, че бонове могат да обезщетят дори и ако може да се върне реално земята. Ако цялата процедура вече е приключила, това обикновено става с унищожаване на издадената документация и попълването й наново със задна дата.
Основната причина за активността в тази част на страната е ниската цена на земята и липсата на търсене, както и тромавите процедури и таксите по нейната продажба. Именно затова собствениците предпочитат бързоликвидните компенсационни бонове. На практика обаче издаването на бонове вече е приключило, тъй като срокът за издаване на книжата е две седмици, т.е. подалите в края на май могат и да не ги получат до спирането на търговията на 10 юни. Справката от края на март показва, че във Видинска област например огромната част от досега използваните бонове са били с цел участие в приватизацията (61 млн. бона от общо 61.2 използвани досега). Подобна е картината и в Монтана (23.7 от общо 24.2) и Враца (23.9 от 24 млн. унищожени). Най-голям интерес към търговете за земя има във Варна, Добрич и Разград. Общата стойност на досега унищожените земеделски бонове в страната е 895 млн. лева, от които за участие в приватизацията са отишли 868 млн. лв.По-големи дружества за продажба срещу компенсаторки*
Булгартабак холдинг 13%
БТК 20%
ДЗИ 20%
Международен панаир Пловдив 49%
Проучване и добив на нефт и газ 49%
Варна плод - Варна 50%
Малък Искър - Джурово 54%
Параходство Русе - Русе 30%
Български морски флот - Варна 30%
Енергоремонт София 49%
Енергоремонт Русе 49%
Енергоремонт Бобов дол 49%
Енергоремонт Варна 49%
Минпроект София 49%
ТЕЦ Марица III - Димитровград 49%
С-Тур Правец 5%

* Списъкът подлежи на одобрение от МС • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Георги Милушев, търговска верига "ЗОРА": Предизвикателствата налагат иновативни решения и излизане от рамките на досегашния начин на работа Георги Милушев, търговска верига "ЗОРА": Предизвикателствата налагат иновативни решения и излизане от рамките на досегашния начин на работа

Разработихме план за действие в следващите три месеца, очаквайки пандемията да приключи в този срок, казва управляващият съдружник в компанията

9 апр 2020, 441 прочитания

Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините 2 Веригите предлагат да оформят фермерски пазари на паркингите на магазините

Офертата идва след обсъждания със земеделския министър и е по-пазарен модел за подкрепа на местното производство

8 апр 2020, 829 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Без Троян картината е мрачна

Градът на занаятите държи областта в златната среда по доход и безработица

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10