Засилваме трансграничното сътрудничество между комисиите по ценни книжа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Засилваме трансграничното сътрудничество между комисиите по ценни книжа

Засилваме трансграничното сътрудничество между комисиите по ценни книжа

Камен Горанов, член на Държавната комисия по ценни книжа, пред “Капитал”

1049 прочитания

Как българското законодателство кореспондира с актуалните тенденции на световните капиталови пазари сега, след измененията в Закона за публичното предлагане на ценните книжа (ЗППЦК)?
- Измененията се дискутираха достатъчно в пресата, но бих могъл да отбележа, че голяма част от тях са насочени към защита интересите на портфейлните инвеститори, а именно прецизиране на търговото предлагане, включително въвеждане на задължителни методи за определяне на реалната цена на акциите, разкриването на информация за публичното дружество, за съществени изменения в неговата дейност, акционерна и управленска структура, усъвършенстване процедурата по отписване от публичните регистри, задължение за представяне на програма за добро корпоративно управление, подобряване на системата на принудителните административни мерки. Въвеждането и подробното регламентиране на договора за съвместно предприятие представлява едно по-високо ниво на защита на обикновените акционери от манипулативни сделки и източване на публичните дружества и ни доближава до международната практика.
На последната конференция на IOSCO (Международната организация на комисиите по ценни книжа - бел.ред.) се обърна специално внимание на състоянието и развитието на пазарите на облигации в нововъзникващите пазари. Като отговор на направените там препоръки е допълнението на ЗППЦК за въвеждане на новата правна фигура - довереник на облигационерите. Това не само възпроизвежда опита на развитите страни, но благоприятства увеличението на облигационните емисии и повишението на сигурността на облигационерите.
Зачестяват случаите, в които ДКЦК се налага да сътрудничи с регулатори от други страни по конкретни казуси. Каква е международната рамка, в която работи комисията?
- ДКЦК работи активно по линия на двустранното и многостранното сътрудничество. При изпълнение на международната и цялостната програма на комисията трябва на първо място да посочим голямата експертна и финансова помощ, която получаваме от американския проект “Регулация на капиталовите пазари” и на особено активната подкрепа на нейния ръководител г-жа Ан Уолъс. С финансово-организационната подкрепа от програмата бяха реализирани полезни инициативи и мероприятия. Продължава също така изпълнението на съвместната програма с немското дружество за насърчаване на капиталовите пазари в страните от Централна и Източна Европа. Активни са контактите с комисиите в региона и Европа. Основно направление по линия на многостранното сътрудничество е участието на ДКЦК в работата на IOSCO. Може би си спомняте, че по наша инициатива като координатор за Югоизточна Европа по обмяна на информация между регулаторите организирахме регионална среща през декември м.г.
Наскоро приключи годишната конференция на IOSCO. Кои бяха основните проблеми и как те се отнасят към България?
- Едно от основните направления, по които международната организация работи много активно през последните години заедно с МВФ и Световната банка, е наблюдението и анализът на дейността на комисиите на страните членки по спазване на принципите на IOSCO. Тези 30 принципа са отправните начала и базата, върху която се изгражда национален стабилен, справедлив и прозрачен капиталов пазар. Европейските директиви също така се основават на резолюциите и принципите на IOSCO.
Второто направление в дейността на IOSCO е унификацията и стандартизацията на финансовите услуги в световен мащаб. Подкомитетите на организацията заедно с аналогичните органи в ЕС и техните американски колеги в момента работят по окончателната унификация на международните счетоводни стандарти, както и по усъвършенстване на действащите системи за клиринг и сетълмент на транзакциите. Експертни екипи се занимават с подобряване на методиката за оценка на капиталовата адекватност на инвестиционните посредници и стандартизирането и опростяването на проспектите на емитентите за разкриване на информация пред инвеститорите, като се очаква до края на годината да са приемат от ЕС и директиви по тези въпроси.
Третата и изключително актуална тема, по която работи организацията, е подписването на многостранно споразумение за сътрудничество и обмяна на информация между комисиите по ценни книжа на всички 103 страни, членки на IOSCO. Подписването на такъв безпрецедентен международен договор се очерта като належаща необходимост в борбата срещу тероризма и финансирането на сивата икономика и пресичането на трансграничните спекулативни финансови потоци. Изискванията са запитваната страна да полага същите грижи по набирането на информацията, както и при собственото разследване.
Какво конкретно влияние върху развитието на българския капиталов пазар и дейността на ДКЦК оказва световната организация?
- Ще отбележа само някои от направленията. Това, което усилено се работи в Европа по въвеждане на напълно унифицирани международни счетоводни стандарти от 2005 г. за 7000 публични компании, в голяма степен беше направено у нас с приемането на Закона за счетоводството. Промените в ЗППЦК са насочени към защита на интересите на портфейлните инвеститори, което е първата от трите основни цели на организацията и условие за развитие и повишаване доверието в капиталовия пазар. С помощта на американския проект USAID ДКЦК започна разработването на кодекс за добро корпоративно управление, съобразявайки се с указанията и правилата, разработени от IOSCO и ОИСР, което също подпомага стабилитета на пазара. По голямата тема, обект на специално внимание и разработки на международната организация, за осигуряване прозрачност на борсовата търговия и разкриване на информация пред инвеститорите ДКЦК изгражда в момента разширени публични регистри. Понастоящем отделна работна група на организацията разработва указания за обучение на инвеститорите, което особено остро се поставя като необходимост за страните с нововъзникващи капиталови пазари. Такава програма и система за повишаване на инвестиционната култура на вложителите предстои да се изгради и у нас.
Как ще се променя регулацията на пазарите във века на новите технологии?
- Процесите през последните десетилетия се развиват в нова комуникационна среда на информационните иновации. Трансграничните сделки с ценни книжа предпоставят и постепенна синхронизация и унификация на законодателните рамки и стандартизация на финансовите услуги. Това е огромно предизвикателство пред регулативните органи в отделните страни. От една страна, необходимост от тясно сътрудничество в регулативната дейност и практика, а от друга, ефективно взаимодействие при осъществяване на надзорните функции. Нашата комисия също се сблъсква с подобни казуси, които ще се увеличават в бъдеще.
В момента на световно и европейско ниво се проектира обща система за наблюдение и предупреждение за манипулации на борсовата търговия, като за основа се използват действащите системи в развитите страни. Тук също изграждаме подобен проект за наблюдение на борсовата търговия с американско финансиране. Специално за интернет-търговията на национално и на регионално ниво се разработва софтуер за надзор, включително и на международни операции. От 2001 г. към комитета на европейските регулатори на ценни книжа се създаде работна група по разработване на мониторинг-система за сделките чрез интернет.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK