Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 юли 2002, 0:00, 865 прочитания

Тютюнева истерия по жълтите павета

С наближаването на 22 юли кандидат-купувачи, медии, парламент и правителство се настройват на скандална честота с името „Булгартабак“

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

С наближаването на крайната дата за подаване на оферти за тютюневия монопол по жълтите павета около централните сгради в столицата все по-припряно сноват шумни многолюдни и представителни групички. Доскоро те можеха да бъдат забелязани най-вече около министерствата и Агенцията за приватизация, през изминалата седмица започнаха да се срещат с властимащи около „Шератон“ и „Радисън“, да прескачат и към сградата на парламента и да поглеждат към двете най-представителни сгради в началото на бул. „Дондуков“. Остават по-малко от 10 дни до 22 юли - края на „най-прозрачната и чиста“ приватизационна процедура на Новото време, която, по всичко изглежда, ще се обърне в най-големия му приватизационен скандал.
Ако жълтите павета можеха да говорят, те биха разказали далеч по-истинска история за последните дни на приватизацията на „Булгартабак“ от тази, която читателите могат да получат сутрин, докато разгръщат вестниците с информация за предстоящи правителствени оставки и компромати за някой от кандидатите. За цялата подмолна и медийна активност обаче си има само една причина и тя е в управляващите. Ако можеха да върнат времето назад, много неща в процедурата не биха били по същия начин, включително и специалната глава за поощряването на консорциуми. Вместо така желаните стратегически инвеститори

В липсата на яснота и финансови данни

за холдинга се появиха основно мъгляви консорциуми, специално скроени за случая, зад които единственото сигурно е, че има най-малкото двама кандидати на Майкъл Чорни. В тази най-истерична седмица призът за най-скандална поява без съмнение отнася официалният кандидат на Чорни „Метатабак“, чийто директор Георги Тасев обвини директно правителството в толериране на кандидата на „Дойче банк“ - „Табако кепитъл партнърс“, и призова кандидата да се откаже. „Явно напрежението в последните дни преди сделката е доста голямо и това се отразява и върху изказванията на участниците. Макар че не виждам защо мен трябва да ме замесват в този процес“, коментира вицепремиерът Николай Василев. В петък той беше защитен и от премиера, който отрече тиражираните слухове за оставка на Василев заради „Булгартабак“.
Атаките на „Метатабак“ и медиите на неговия собственик Майкъл Чорни са насочени изцяло и само срещу един кандидат - „Табако кепитъл патнърс“, който се финансира от „Дойче банк“. В скъпо и доста безсмислено мероприятие вестникът на Чорни разкри, че фирмата „Клар инис Б.В.“, която влиза в консорциум с „Табако кепитъл партнърс“, е без собствен персонал, с нищожен капитал и че истинският собственик е „някаква си „Дойче интернешънъл тръст къмпани Б.В“. Макар и ефектно, мероприятието се оказва доста безсмислено, тъй като името на Deutsche International Trust Company N.V., Amsterdam е обявено официално в уебстраницата на банката като част от нейната структура.
„Истината е, че в момента с екипа на „Дойче банк“ правим правно и финансово проучване и от него ще зависи дали банката ще подаде оферта. Ако тя реши да се откаже, „Табако кепитъл партнърс“ няма да кандидатства самостоятелно, обясниха от фирмата кандидат. Според представителите на „Дойче банк“ регистрацията на фирмата в Холандия е нормална и се прави по данъчни причини.
Другият кандидат, свързван с Майкъл Чорни, „Табако холдинг“, атакува в парламента с - както се оказа - напълно възможен и законен ход. Като участник в приватизационната сделка те поискаха среща с народните представители. „Ако това стане обичайна практика, парламентът трябва да отвори постоянна официална приемна за кандидат-купувачи“, шегуваха се в сряда депутати, докато се разминаваха с групата инвеститори, която раздаваше визитки и брошури на всеки срещнат. „Изразихме принципната си позиция за прозрачна процедура, но няма причини да се намесваме по някакъв начин в нея“, коментира за „Капитал“ след срещата шефът на икономическата комисия на парламента Валери Димитров. „Табако холдинг“ се срещнаха и с парламентарната група на ОДС, които след това също заявиха своите притеснения от хода на сделката. Тютюневата тема бе продължена и на парламентарния контрол в петък, на който депутати от левицата изразиха сериозните си опасения от хода на сделката и инвеститора, който ще управлява холдинга след месец.
„Компетентността на екипа, както и изготвеният бизнесплан за „Булгартабак“ убедиха „Райфайзен инвестмънт“ в сериозността на „Табако холдинг“. „Райфайзен“ е доказала многократно, че е надежден, солиден и дългосрочен партньор на българската икономика“, заявяват от австрийската банка в официално съобщение след срещата в парламента. Присъствието на авторитетната банка и на гръцкия търговец на тютюни Михайлидис обаче едва ли ще успее да обори съмненията, че скритият основен акционер на холдинга е скандалният бизнесмен Майкъл Чорни. Соломон Майер, представителят на свързваната с Чорни „Интернешънъл тобако фонд“ (ИТФ), беше неотлъчно на всички официални срещи. В края на миналата седмица една от фирмите в консорциума - „Инвеско интернешънъл“, обяви, че се отказва от участието си в „Табако холдинг“ с аргументи за неясните условия и некоректната борба между кандидатите. Точният размер на участието на ‚Инвеско“ в холдинга не беше обявен, но се предполага, че основната част от него е собственост на ИТФ.
Миналата седмица правителството се срещна и с последния от кандидатите - „Консорциум Росбулгартабак“, който се ползва с нескритата подкрепа на официална Москва. В него влизат банката „Регионална перспектива“ и руският дистрибутор на цигари „Маркет форт“ , който е генерален дистрибутор на смесените дружества на „Булгартабак“ в Сочи и Белгород. С това сериите срещи с четиримата кандидати приключиха. По техните реакции след срещите става ясно и какви ще са техните последни стъпки. Свързваните с Чорни „Метатабак“ и „Табако холдинг“ обявиха официално, че са доволни от срещите и от предоставените финансови резултати и че няма проблем процедурата да продължи по график. От руската банка „Регионална перспектива“ не коментираха след срещата, а единствено кандидатът на „Дойче банк“ е изразил притесненията си от липсата на отчети по международните стандарти и неяснотата около бъдещата регулация на сектора.
„Регионална перспектива“ остава единственият мълчалив участник, но мълчанието му се компенсира от действията на официална Москва. Успоредно с наближаването на крайния срок се засилва и настойчивото присъствия на руските претенции. В четвъртък софийският кореспондент на руската информационна агенция ИТАР-ТАСС разпространи съобщение, според което от българската страна без основание са отменили назначеното за 12 юли заседание на работната група по претенциите на Руската федерация към имуществото на „Булгартабак“. Пред агенцията представители на балканския отдел на „Росзагрансобственость“ (държавното дружество, което управлява активите на руската федерация в чужбина) са потвърдили, че

Неприемането на руските инициативи

в тази насока може да принуди руската страна да потърси защита на интересите си според нормите на международното право. Като основание за това те цитират Споразумението за предаване на предприятия и недвижима собственост на Народна република България с дата 4 юли 1953 г. „Руската страна още веднъж напомня на участниците в приватизационната сделка за наличието на претенции към част от активите на „Булгартабак холдинг“ - се казва в края на съобщението на ТАСС. „Срещата беше насрочена за 12 юли по желание на българската страна, но беше отменена без никакво обяснение“, коментира за „Капитал“ говорител на руското министерство Александър Самарин. Според източници от икономическото министерство причината е организационна, тъй като целият проблем с имуществените репарации минава към Министерството на външните работи. p

„Райфайзен“ финансира заводите на Чорни и Дерипаска в Русия

„Трябва ли западните банки да финансират приватизираните чрез източване, измами и убийства руски заводи“, попита риторично британският вестник „Обзървър“ преди година, когато новосформираният металургичен гигант „Русский алуминий“ се обърна към водещите европейски банки за кредити. Искането бе отправено до всички големи европейски банки, при това в доста неподходящ момент - внасянето на частна жалба срещу двамата собственици на завода Олег Дерипаска и Майкъл Чорни в съда на щата Ню Йорк. Искът е за 2.7 млрд. долара.
Основната част от средствата за алуминиевия завод в крайна сметка дойдоха от руски банки. Само две чуждестранни банки решиха да поемат немалкия риск - немската WestLB (със 100 млн. долара) и австрийската „Райфайзен“ (50 млн. долара). Всички останали отказаха под заплаха от нови сътресения, присъди срещу фирмата, нейните акционери или запориране на сметките им. Техните опасения съвсем не са само теоретични или морални - през юли миналата година две от банките, които вече са били партньори на „Руский алуминий“ - WestLB и Bank Paribas - получиха официални искания от съда за разкриване на пълната информация по сметките на завода.
Работата в подобна обстановка е доходна, но доста рискована, поради което кредитите за „Руский алуминий“ са изцяло обезпечени с експортните постъпления. Според повечето финансови анализтори в Русия това е скъп, но единствен начин на работа на банка с фирма с неясен статут, непрозрачно управление и неясно бъдеще. Размерът на бизнеса на руския гигант, който произвежда 10% от световния алуминий, в края на краищата се оказва решаващ въпреки рисковете. Както цитира и самият „Обзървър“ един чуждестранен банкер в Москва: „Малко банки могат да си позволят да поддържат офис в Русия и в същото време да отказват да работят с фирми с продажби от няколко милиарда долара годишно.“ Според специализирания бюлетин за метали
Platt‘s скъпото и неизгодно финансиране за фирмата на Дерипаска и Чорни увеличава шансовете скоро да има извънсъдебно споразумение по делото в Ню Йорк. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чирпанската тайна на българската бира Чирпанската тайна на българската бира

Базираната в града "Булмалц" е най-големият производител на малц за пивоварната индустрия в страната

5 апр 2020, 396 прочитания

Предприемачът, който завладя парафина Предприемачът, който завладя парафина

Старозагорската "Евриком" е най-големият производител на восъчни смеси у нас

5 апр 2020, 475 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пустеещ и безработен, Видин очаква втория мост над Дунав

Областта се надява на развитие на транспорта и инфраструктурата, за да подобри икономическото си състояние

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10