Войната за „Промет“ загрубя

Спорът за собственост върху завода между две руски групи стигна и до престрелка

Един български завод - „Промет“ - Бургас, спря работа заради спор на две страни за собственост върху предприятието, като събитията около него стигнаха и до престрелка. От едната страна на барикадата около завода са приватизаторите на дружеството - „Нева холдинг“, а от другата - офшорните компании „Лерос Балкан“ и „Хонконг индъстри“. Трудно могат да бъдат преброени делата между двете спорещи страни. Съществен фактор за неразрешаването на проблема около „Промет“ играе и съдебната система, която заради взаимно противоречащите си вписвания съвсем заплита разрешаването на казуса. Безспорният факт е единствено, че едно голямо българско предприятие е потърпевшо от цялата неразбория.

Предисторията на спора

След приватизацията през 1999 г. руските акционери в „Нева холдинг“ приемат офертата на други руски фирми за съвместни инвестиции в бургаския завод. Интересите на новите партньори са представлявани от Олег Меркушев, който е назначен и за изпълнителен директор на бургаския завод. Така минава една безпроблемна година до момента, в който Меркушев е освободен от поста изпълнителен директор на предприятието с обвинението, че източва завода чрез свои офшорни компании. „Хора с проблеми със законите в Руската федерация помислиха, че необезпокоявани могат да застанат на входа и на изхода на завода, за да го присвоят от законните собственици. В резултат стартираха около 30 съдебни дела, с които руските „партньори“ се опитаха почти изцяло да блокират работата на предприятието“, смятат от ръководството на „Промет стийл“. Според обнародвано в Държавен вестник решение „Промет стийл“ АД е образувано чрез сливане на „Промет“ АД и „Нева“ ООД. Според ръководството на „Промет стийл“ Меркушев е купувал готовата продукция на „Промет“ за 195 долара на тон и я е продавал за 268 долара в Испания чрез „Хонконг индъстри“. „По този начин цялата печалба е изнасяна от бургаското предприятие. Меркушев дължи близо 460 хил. долара на „Промет“ за преработката, а настоява, че ние му дължим 6 млн. долара“, смятат от „Промет стийл“.

Офшорните „Лерос Балкан“ и „Хонконг индъстри“ от своя страна пък поискаха фалита на „Нева холдинг“, „Промет“ и „Промет трейд“ (тогава търговската фирма на „Промет“) заради вземане, което според адвокатът им Иво Баев е в размер на 10 млн. долара. Така Пловдивският окръжен съд обяви „Нева холдинг“ в несъстоятелност с решение от 2 април, като за начална дата на неплатежоспособността е посочена 30 септември 2001 г. Съдебното решение е оспорено от адвокатите на холдинга на по-горна инстанция.

Съществува ли „Промет“

Междувременно в началото на август миналата година акциите на „Нева холдинг“ в „Промет“ са джиросани на името на „Нева“ ООД. Така се стига до свикване на общо събрание през март тази година, на което е прието образуването на новото дружество „Промет стийл“ с регистрация в София. Мотивът за сливането е недоволство от работата на бургаските магистрати, обясняват от „Промет стийл“. Така всеки читател на Държавен вестник разбира, че от 9 юли „Промет“ се прекратява без ликвидация, т.е. такова дружество вече няма. Всички тези действия обаче са оспорени от синдика на „Нева холдинг“ Стефан Георгиев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар