„Балкан“ умря, да живее „Балкан еър тур“

Това, което всички очакваха като разрешение на казуса „Балкан“, се случи на 29 октомври по време на общото събрание на кредиторите на обявената в процедура по несъстоятелност авиокомпания „Балкан“. Петдесет и пет години след създаването му националният превозвач Авиокомпания „Балкан“ ще бъде ликвидиран. Общото събрание на кредиторите не прие оздравителния план на синдиците Олга Миленкова и Христо Моллов, според който дълговете на закъсалата компания трябваше да бъдат преоформени като дялово участие.

„Крайният резултат от гласуването на кредиторите с преки вземания в производството на обща стойност 220 053 482 лева показа, че едва 21% от тях са гласували за оздравителния план. Нито един клас кредитори не е гласувал за плана“, заяви съдията по делото Костадинка Недкова. Срещу предложения план

Гласуваха най-големите кредитори

на „Балкан“- Агенцията за държавни вземания (73.77 млн. лева), РВД (13.4 млн. лева), Международната въздухоплавателна асоциация ИАТА се въздържа, а ЗПАД „Булстрад“, чиито вземания надхвърлят 24 млн. лева, подкрепи плана. „Единствено една работеща компания може да гарантира изплащането на огромните дългове“, аргументира позицията си шефът на застрахователната компания Румен Янчев.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се