С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 ное 2002, 0:00, 6784 прочитания

Новата икономическа карта на България: Екстензивното земеделие отрежда на Силистра незавидно място в икономическите класации

Областта заема последно място по приток на чужди инвестиции и предпоследно по индекс на човешкото развитие

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Жителите на Силистра искат да виждат своя град като аграрната столица на България. Действително земеделието има водещо значение за икономическия облик на областта, но то е такова само в рамките на държавата. Ако на фона на цяла България средните добиви в земеделието в Силистра изглеждат оптимистични, това съвсем не е така, когато те се сравнят със световната картина. Сравнение, изготвено от областната администрация на Силистра, не дава особени поводи за оптимизъм. Ако областта например се гордее със своите добиви от 381 кг/дка пшеница, сравнени със средните за страната 284 кг/дка (по данни за 2000 г.), това е твърде далеч от средния добив в Германия (716 кг/дка), Франция (710 кг/дка) или Англия (788 кг/дка). По данни на областния управител на Силистра Петко Добрев вероятно около 80% от населението в областта се изхранват със селскостопанско производство. То обаче е екстензивно и твърде слабопродуктивно. Ако в развитите западни държави средната енергосъоръженост на земеделието се измерва с числа от порядъка на 250 конски сили на 1000 дка, у нас числото е под 40 конски сили, констатира Добрев.
На фона на тази картина и при липсата на големи индустриални предприятия, които да предизвикат инвестиционен интерес, вероятно е логичен фактът, че

Oбластта заема последно място

по приток на чужди инвестиции. Според класацията на АЧИ между 1992 и 2001 г. включително Силистренска област е привлякла едва 1.94 млн. долара вложения от чужбина, изпреварена от всички останали области в страната. Кой инвеститор ще предпочете район без добри комуникации и с ниско-квалифицирана работна ръка, питат риторично от общинската администрация в Силистра. Светлина в тунела в тази посока е намерението на турската „Аксу“, част от „Аккьок холдинг“, да открие в Силистра фабрика за производство на полиамидни влакна. Фирмата вече е купила бившия комбинат „Домостроене“, където ще се помещава бъдещото производство. По данни на общинската администрация се очаква в новото предприятие да бъдат заети около 1000 души.
През 2000 г. в Силистра са произведени 2291 лв. БВП на човек от населението. Общо осем области (Видин, Монтана, Разград, Сливен, Ямбол, Кърджали, Пазарджик и Смолян) имат по-нисък БВП, като по този начин отреждат на Силистра двадесето място в националната класация.
Не са розови и данните за регистрираната безработица в Силистренска област. По средна стойност областта „изпреварва“ значително страната с регистрираните 29.15% безработни към края на миналата година (средната стойност за страната е 17.32%). Единствено областният център и Дулово имат стойности, близки до средните за страната, докато официалните данни сочат, че повече от половината (52.55%) от населението на Кайнарджа е без работа.

Не са розови и данните за регистрираната безработица в Силистренска област. По средна стойност областта „изпреварва“ значително страната с регистрираните 29.15% безработни към края на миналата година (средната стойност за страната е 17.32%). Единствено областният център и Дулово имат стойности, близки до средните за страната, докато официалните данни сочат, че повече от половината (52.55%) от населението на Кайнарджа е без работа.
Област Силистра е класирана на предпоследното място от Програмата за развитие на ООН, която изготвя всяка година индекс на човешкото развитие. Индексът се базира основно на образованието на населението, очакваната продължителност на живота и икономически компоненти (инвестиции, безработица и други) и в по-широк смисъл отразява качеството на живот в отделните региони. Едва ли е особено оптимистичен фактът, че по този показател Силистра се е придвижила едно място напред спрямо предходните две години, изпреварвайки последната в класацията - област Сливен.
Оскъдните индустриални представители в областта са съсредоточени главно в Силистра и Дулово. В областния център работи, но далеч от някогашния си капацитет, познатото от миналото предприятие за касови апарати и електронни везни „Оргтехника“. Във фирмата сега са заети 200 души, докато в миналото тя е осигурявала хляб на около 3200. Промишлената визитка на Силистра се допълва от машиностроителните предприятия „Силома“ (която произвежда лентоотрезни машини) и ЗММ „Стомана“ (за производство на дървообработващи машини). Общо двете предприятия осигуряват работа на около 460 души. Освен тях сред водещите фирми както в община Силистра, така и на областно равнище се класира „Фазерлес“ - предприятие за производство на дървесно-влакнести плочи както за мебелната промишленост, така и за опаковки. Фирмата е и един от големите работодатели в областта със своите 389 работници. „Фирмата е сред приятните изключения на приватизация с участието на РМД, която после се развива успешно“, коментира кметът на Силистра Иво Андонов. Около 90% от продукцията на „Фазерлес“ е предназначена за износ.
Икономическият облик на област Силистра се определя от

Свързани с традиционното земеделие

производства. Наред с него в областта се развиват хранително-вкусовата и текстилната промишленост. Най-силният представител на хранителния бранш в Силистра без съмнение е фирма „Меком“, в чиито множество подразделения са заети общо около 1000 души. „Меком“ е единственият представител на този бранш у нас, който притежава лиценз за износ в ЕС на всички свои продукти. Фирмата е по-скоро изключение сред повечето месокомбинати в страната, които загинаха или силно свиха производството си след приватизацията. „Меком“, който е всъщност приватизираният бивш месокомбинат в Силистра, е възстановил свинекомплекса в Ситово и изгражда заедно с холандската „Провими“ фуражен завод там, свидетелстват от областната управа. По данни на кмета на Силистра Иво Андонов „Меком“ държи и около 80% от квотата ни за износ на агнешко месо в ЕС.
Със силни позиции в хранително-вкусовата промишленост на региона е и мелницата „Първи май“, както и „Зърнени храни“ АД. По данни на областния управител двете фирми кредитират земеделието на региона с много повече средства от тези, отпуснати от фонд „Земеделие“. Приватизираният консервен комбинат „Нектар“ в областния град обаче не работи. Бившият „Винпром“ в Силистра е собственост на софийската „Владимир дистилърс“ и работи с намален капацитет. Ново предприятие в хранително-вкусовия бранш с добри позиции е „Галакс ойл“ - маслодобивна фирма, която произвежда олио от слънчоглед и рапица.
В текстилното предприятие „Добруджа“ АД, приватизирано от РМД, работят около 600 души и произвеждат главно за износ. Друг представител на текстилния бранш в общината е „Дунав“ АД, която произвежда дамски костюми главно за Германия, Ирландия и Холандия. „Както и на други места в страната, така и тук шивашките предприятия съществуват преди всичко чрез поръчки на ишлеме“, констатира зам.-председателят на търговско-промишлената палата в Силистра Станка Лазарова. Такъв е примерът с „Латин клуб“ ООД - създадена с гръцки капитали, която произвежда основно за Гърция и Италия. С износ за Германия и Италия се издържа и ТПК за инвалиди „Добруджанка“.
Популярното в миналото предприятие „Камъшит“ в областния център днес е разделено на три - „Камъшит 98“ произвежда кожена галантерия, „Камъшит керамика“ - керамични изделия, а „Камъшит ракита“ - популярните плетени мебели от ракита.
Единственият някога производител в България на неръждаеми съдове от алпака - „Хром“ АД, загуби арабските си пазари и поради тази причина състоянието му не е добро. „Проблемът с липсата на пазари е валиден за всички. От една страна, руските пазари, на които разчитаха фирмите, са изгубени, а конкуренцията на западните пазари е трудна“, коментира Иво Андонов. „По тази причина предприятията в Силистра с изключение на „Меком“, „Фазерлес“, „Силома“ и „Стомана“ работят с намален капацитет“, добавя той. Такъв е случаят с консервния комбинат „Нектар“, бившата „Сердика“ (днес „Балкан милк“), хартиената фабрика „Лесилхарт“ и други.
Другата община, която разполага с известен промишлен потенциал извън областния център, е Дулово. Там работят шивашките фирми „Нова Калиопа“ и „БМД - 2000“, няколко бази на „Зърнени храни“, предприятието за производство на полиетиленови оранжерии, тенти и чадъри „Дуло полимер“ АД. „Вива Агротекс“, която внася селскостопански машини от Германия, е една от водещите фирми в областта. Екзотичен привкус към икономическата картина на община Дулово добавя „Нисита“ ООД - предприятие за отглеждане на щрауси в с. Водно.
Няколко текстилни фирми, както и ферма за патици „Амон Ра“ създават промишления облик на община Тутракан. Голяма част от населението там се занимава и с риболов.
Характерни за икономиката на община Ситово са свинекомплексът, собственост на фирма „Меком“, в който се отглеждат около 30 хил. животни, както и фуражният завод „Провими - Ситово“ - със смесено участие на „Меком“ и холандската „Провими“. В останалите три общини на областта - Главиница, Алфатар и Кайнарджа, населението се занимава главно със земеделие.

Най-големите фирми по приходи от продажби (в млн. Левове)
Име Град Продажби 2001 г.* Продажби 2000 г.* Годишна промяна (%)
Бесин Дулово 36,078 14,057 156,66
Зърнени храни - Силистра Силистра 27,440 22,858 20,05
Фазерлес Силистра 16,538 13,595 21,65
Първи май Силистра 13,110 9,486 38,20
Добруджа Силистра 9,777 11,890 -17,77
Дунав - 57 Силистра 6,653 5,085 30,84
ЗММ - Стомана Силистра 6,531 4,972 31,36
Добруджа - 97 Силистра 5,964 0,272 2092,65
Вива - агротекс Дулово 5,349 5,661 -5,51
Амон Ра Тутракан 5,179 4,419 17,20

Най-големите фирми по персонал
Име Град Персонал 2000 г. Персонал 1999 г. Годишна промяна (%)
Добруджа Силистра 574 603 -4,81
Оргтехника Силистра 551 586 -5,97
Калиопа Дулово 470 384 22,40
Фазерлес Силистра 369 417 -11,51
TПK за инвалиди - Добруджанка Силистра 331 333 -0,60
Силома Силистра 287 307 -6,51
ЗММ - Стомана Силистра 235 233 0,86
Хром Силистра 205 220 -6,82
Дунав Силистра 169 155 9,03
Лесилмаш Силистра 162 183 -11,48

Най-големите износители (в млн. Долари)
Име Град 2001 г. 2000 г. Годишна промяна (%)
Фазерлес Силистра 5,851 4,859 20,42
Зърнени храни - Силистра Силистра 3,749 6,194 -39,48
Добруджа - 97 Силистра 2,175 0,086 2436,40
ЗММ - Стомана Силистра 1,860 1,806 2,99
ГЛТ Силистра 1,452 0,942 54,14
Добруджа Силистра 1,363 3,540 -61,50
Владимир дистилърс къмпани Силистра 1,051 1,578 -33,38
Силома Силистра 1,042 2,193 -52,48
Билгигруп Дулово 1,012 1,694 -40,26
Оргтехника Силистра 0,873 2,431 -64,08

В данните е включена и стойността на обратния износ
В таблиците не са включени фирмите монополи. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Късата скамейка на брокерите на ток Късата скамейка на брокерите на ток

Продължава вълната на оттеглящи се търговци от пазара на електричество. Вече почти 40% от играчите ги няма

16 ное 2018, 2512 прочитания

От облаците към земята От облаците към земята

Съоснованата от българин LucidLink решава проблема със скоростта и сигурността на бизнесите, които ползват големи данни от облака

16 ное 2018, 1211 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Общи събрания

От евтин бензин до смяна на системата

Кой какво се надява да постигне с участието в протестната кампания срещу управлението

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

Ния от 9 до 5

Петата самостоятелна изложба на създателката на Water Tower Art Fest Ния Пушкарова е арт експеримент с отворено студио

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.11.2018 Прочетете