Екстензивното земеделие отрежда на Силистра незавидно място в икономическите класации

Областта заема последно място по приток на чужди инвестиции и предпоследно по индекс на човешкото развитие

Жителите на Силистра искат да виждат своя град като аграрната столица на България. Действително земеделието има водещо значение за икономическия облик на областта, но то е такова само в рамките на държавата. Ако на фона на цяла България средните добиви в земеделието в Силистра изглеждат оптимистични, това съвсем не е така, когато те се сравнят със световната картина. Сравнение, изготвено от областната администрация на Силистра, не дава особени поводи за оптимизъм. Ако областта например се гордее със своите добиви от 381 кг/дка пшеница, сравнени със средните за страната 284 кг/дка (по данни за 2000 г.), това е твърде далеч от средния добив в Германия (716 кг/дка), Франция (710 кг/дка) или Англия (788 кг/дка). По данни на областния управител на Силистра Петко Добрев вероятно около 80% от населението в областта се изхранват със селскостопанско производство. То обаче е екстензивно и твърде слабопродуктивно. Ако в развитите западни държави средната енергосъоръженост на земеделието се измерва с числа от порядъка на 250 конски сили на 1000 дка, у нас числото е под 40 конски сили, констатира Добрев.

На фона на тази картина и при липсата на големи индустриални предприятия, които да предизвикат инвестиционен интерес, вероятно е логичен фактът, че

Oбластта заема последно място

по приток на чужди инвестиции. Според класацията на АЧИ между 1992 и 2001 г. включително Силистренска област е привлякла едва 1.94 млн. долара вложения от чужбина, изпреварена от всички останали области в страната. Кой инвеститор ще предпочете район без добри комуникации и с ниско-квалифицирана работна ръка, питат риторично от общинската администрация в Силистра. Светлина в тунела в тази посока е намерението на турската „Аксу“, част от „Аккьок холдинг“, да открие в Силистра фабрика за производство на полиамидни влакна. Фирмата вече е купила бившия комбинат „Домостроене“, където ще се помещава бъдещото производство. По данни на общинската администрация се очаква в новото предприятие да бъдат заети около 1000 души.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар