Накратко

Бившият квестор на Инвестбанк Цветан Цеков получи сертификат от БНБ за изпълнителен директор на институцията. Той ще попълни управителния съвет на банката, в който сега влизат още Димитър Димитров, Мария Котева, Николай Димитров и Анелия Тихова. В началото на следващата седмица се очаква БНБ да издаде разрешение на „Феста холдинг“ да притежава 63% от акциите на банката.


Неразпределената печалба на Булбанк от предишни години в размер на 121.9 млн. лева ще бъде отнесена към резервите на банката. Това решение предстои да вземат акционерите на годишното акционерно събрание, насрочено за 18 април. Освен стандартните решения за разпределение на печалбата и освобождаване от отговорност на управителните органи се предвижда да бъде гласувана и промяна в устава.


Управителят на БНБ Светослав Гаврийски ще трябва да се яви в съда на 9 юни и да даде показания по делото за фалита на „Международна банка за инвестиции и развитие“. Това реши съдът в понеделник, когато беше даден ход на делото, заведено от 13 бивши акционери на МБИР начело с ексшефа Иван Евлогиев. Искът срещу БНБ и управителя е на стойност 12 608 271 лева. Съдът задължи в следващото заседание да се яви и бившият синдик на МБИР Желю Добрев, който също е ответник по делото.


„Евробанк“ реши да разпредели печалбата си за миналата година в размер на 3.245 млн. лева като дивидент, което ще осигури по 17% доходност на акция. Това е втората поредна година, в която банката раздава дивидент. Миналата година акционерите получиха 12 стотинки на акция. Тогава мажоритарен собственик на институцията беше словашката компания „Истрокапитал“, която в края на миналата година прехвърли акциите си на „Петрол“ АД. Контролираната от Денис Ершов фирма все още очаква разрешение от БНБ да притежава 85.35% от „Евробанк“.


Фондът за гарантиране на влоговете е поискал да се извърши проверка на сделката за фалиралата ТБ „Славяни“. Наскоро се разбра, че синдикът на трезора Стоян Митов е сключил договор за продажба с ЦКБ, предвиждащ купувачът да плати около 360 хил. лева за активите на „Славяни“. Гаранционният фонд, който от февруари стана принципал на всички фалирали банки, обаче е възложил на вещи лица да установят дали цената съответства на активите.


БНБ е подписала меморандум за сътрудничество с Централната банка на Италия, който предвижда размяната на информация за надзорни цели. Подобни споразумения вече има сключени с централните банки на Австрия, САЩ, Гърция и Кипър. Предстои да бъдат договорени и с Холандия, Франция и Албания, съобщиха от БНБ.


Постигнатата от банките чиста печалба за януари е била 98.482 млн. лева. Това е значително повече от печалбата за същия период на миналата година, която беше 26 млн. лева. Според данните, публикувани от БНБ, основна заслуга за този положителен резултат са имали приходите от лихви, които са били 75 млн. лева.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jak10308610 avatar :-P
  jak10308610

  Здравейте! Знам, че тази статия е от преди 10 години, но ми е нужна информация за едно проучване. Имате ли представа дали Меморандумът за сътрудничество между Италианската Централна Банка и БНБ е подписан 2003г? Благодаря предварително

  Нередност?
Нов коментар