Новият брой: Накъде след вота
Close

Накратко

Мария Котева и Николай Димитров са били освободени от управителния съвет на Инвестбанк, научи „Капитал“. Това стана седмица след като бившият квестор Цветан Цеков получи сертификат за изпълнителен директор. Под негово наблюдение ще бъдат кредитирането и клоновата мрежа. Предвижда се банката да има тричленен управителен съвет.


Константин Йорданов и Юрий Станчев ще бъдат двамата нови членове в управителния съвет на Евробанк. Константин Йорданов досега е заемал поста директор на дирекция „Маркетинг и връзки с клиенти“ в банката. В управителния съвет ще отговаря за новите продукти, маркетинга, влогонабирането и продажбите. Юрий Станчев идва от дирекция „Капиталови пазари“ и като член на висшия менид­жмънт ще отговаря за капиталовите пазари и международните разплащания.


ДЗИ ще поиска разрешение да придобие 51% от акциите на Росексимбанк, съобщи главният прокурист на банката Емил Кюлев. Заедно с това от БНБ ще бъде поискано разрешение ДЗИ, „Ривиера“ и „Контракт холдинг“ (също собственост на Емил Кюлев) да притежават като свързани лица 67% от банката. На свиканото за 11 април акционерно събрание на банката се предвижда да бъдат освободени от надзорния съвет адвокат Тодор Батков, „Контракт холдинг къмпани“, Георги Георгиев и Милена Плочева. В новия надзорен съвет ще влязат Емил Кюлев, Асен Ошанов и Боб Милър, бивш сенатор на щата Невада.


Софийската районна прокуратура отказа да образува наказателно производство срещу управителя на БНБ Светослав Гаврийски по жалбата на Иван Евлогиев, бивш собственик на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие. Евлогиев написа жалба до парламентарната Комисия по жалбите и петициите на гражданите, в която обвиняваше управителя на БНБ за фалита на МБИР. Председателят на комисията Любен Корнезов сезира за това прокуратурата. В хода на предварителната проверка са били разпитани Светослав Гаврийски, главният юрист на БНБ Димитър Ананиев, бившите квестори на МБИР Желю Добрев и Симеон Симеонов. Заключението е, че не са налице данни за извършено престъпление и затова прокуратурата е решила да прекрати проверката.


Главният изпълнителен директор на „Уникредито Италиано“ Алесандро Профумо беше определен за „Банкер на Европа“ за 2002 г. Призът беше връчен от „Групата 20+1“, която е асоциация на международни икономически и финансови журналисти, базирана в седалището на Европейската централна банка. Алесандро Профумо е бил отличен заради заслугите си в създаването на „здрава, надеждна и много печеливша банка от една група на първоначално независими и свободно федерирани финансови институции“.


„СЖ Експресбанк“ пусна нов продукт за финансиране на малки и средни предприятия под името „SG партньор“. Той дава възможност за отпускане на оборотни кредити до 50 000 лева в срок до 18 месеца. Процедурата по отпускане е значително опростена. Това дава възможност за бърз отговор на искането за заем в рамките на 48 часа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал