Българският износ за Ирак - малък обем, нетрадиционни продукти

ООН гарантира продължаване на договорите на „Сила“ - Ямбол, и „Ел Би булгарикум“

Какво е общото между напоителни системи, капачки и сухо мляко? Отговорът е, че това са основните продукти, произведени в България, които са намерили пазар в „ембаргов“ Ирак през миналата година. Също толкова разнородни по вид стоки (виж таблицата), но отново в малки количества и стойности, е реализираният експорт през предходните години.

Макар и в далеч по-малки размери в сравнение с периода преди 1990 г. българският бизнес все пак е успял да пробие в програмата на ООН „Петрол срещу храни“. Сравнението със соцвремената обаче е безсмислено, тъй като тогава основната стока в експортната листа е била с военно предназначение. За шестте години, през които се реализира програмата „Петрол срещу храни“, българският износ към Ирак е под 15 млн. долара - нищожна част от реализираните доставки за над 26 млрд. долара в световен мащаб.

Продължават се договорите по програмата „Петрол срещу храни“

Новината отпреди седмица е, че договорите на две български компании - „Сила“, Ямбол, и „Ел Би булгарикум“, София, за износ на продукция за Ирак по схемата „Петрол срещу храни“ (виж карето) ще бъдат подновени. Това означава, че след приключване на войната двете фирми ще реализират вече договорения износ за над 10 млн. долара. Информацията беше съобщена от министъра на външните работи Соломон Паси. Заслугата е на приетата на 28 март резолюция на ООН, с която част от вече сключените договори за доставки в Ирак по специализираната програма се удължават. Това слага край на опасенията на двете български фирми, че програмата ще бъде прекратена, а следователно и договорите ще останат неизпълнени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар