Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Крими радиация

Фирми на Косьо Самоковеца и Васил Божков поискаха ремонта на АЕЦ „Козлодуй“

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Раздържавяването на ремонтно дружество на атомната централа в Козлодуй е на път да стане поредният приватизационен скандал, който този път още от началото има и силен международен отзвук. В броя си от 3 юни австрийското списание „Формат“ излезе със силно критична статия за случващото се с приватизацията на „Атоменергоремонт“ - Козлодуй, при която заради липсата на какъвто и да било опит у всички без един от кандидатите е застрашена ядрената безопасност в централата.

От четирите кандидата за покупката на „Атоменергоремонт“ - Козлодуй, най-висока цена според неофициални източници е предложила „Българска енергийна компания“ - фирма, свързвана от мнозина с Константин Димитров-Самоковеца (виж карето). Проблемът идва не само от факта, че фирмата няма опит в специфичния атомен бранш, а това според специалистите е рисково за ядрената безопасност на страната. Проблемът в сделката е и в притесненията за нездрав интерес от страна на хора, подозирани във връзка и организация на контрабандни канали и наркотрафик, което допълнително усложнява избора на бъдещия собственик.

Историята на приватизацията

След активна кореспонденция между Агенцията за приватизация и Министерството на енергетиката на 31 март е открита процедурата за приватизация на „Атоменергоремонт“. До този момент в нито едно писмо енергийното ведомство не е настоявало критерият за опит на купувача в бранша да бъде включен в критериите за оценка, макар при предишни разговори темата да е била засягана. Общо пет фирми участват в първия етап на конкурса, като агенцията допуска всичките за втория окончателен тур. Четири от тях внасят депозит и подават окончателни оферти на 10 юни. Според информация от два независими източника най-висока цена е предложена от „Българска енергийна компания“. Втора е фирмата на Васил Божков. Размерът на предложената цена не е известен, но в предварителните оферти и двете фирми са дали 10 млн. лв. за 70% от капитала на ремонтното дружество.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар