Синдик на банка - това вече не звучи гордо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Синдик на банка - това вече не звучи гордо

Синдик на банка - това вече не звучи гордо

Иван МИХАЛЕВ
2164 прочитания

Да си синдик във фалирала банка, вече не е интересно. Ако преди години желаещите да разпродават активи на затворените институции трябваше да се редят едва ли не на опашка пред съдията по несъстоятелността, днес вече и след продължително търсене трудно може да бъде намерен синдик за някои от останалите трезори. Стига се дори до абсурдната ситуация току-що назначен синдик да подаде оставка само ден след като му е била разписана заповедта за назначаване.

Точно това се случи с Капиталбанк в началото на седмицата. Оказа се, че избраният за втори синдик в институцията Владимир Георгиев след известно умуване е предпочел да си запази работата като адвокат, вместо да се захваща с делата на притежаваната в миналото от Красимир Стойчев банка. Тъй като договорът му вече е бил разписан, наложило се е Георгиев да подаде официална молба за освобождаване до председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Бисер Манолов. Източници от фонда потвърдиха, че е имало такъв проблем с второто синдическо място в Капиталбанк и допълниха, че засега то остава вакантно. Самият Манолов отказа коментар по въпроса за назначенията с аргумента, че търсенето на подходящи хора за банкови синдици продължава и още нищо не е окончателно. Суматохата беше предизвикана от влезлия в сила от 1 януари Закон за банковата несъстоятелност, който задължи фонда да назначи по още един синдик в четирите фалирали институции - Капиталбанк, Балканска универсална банка (БУБ), ТБ „Славяни“ и Кристалбанк. Досега в тях имаше само по един синдик - съответно Добри Тасев, Владимир Дончев, Стоян Митов и Росица Сбиркова. Заради множеството случаи на злоупотреби в миналото в новия закон беше премахната възможността един-единствен синдик да решава съдбата на имуществото в затворените трезори. При гласуването на текстовете депутатите изхождаха от идеята, че в банките следва да важи принципът на „четирите очи“, за да се ограничат възможностите за измами.
Основната спънка се оказа краткият срок, в който новоназначените синдици ще трябва да управляват институциите. Идеята е най-късно до края на годината четирите банки да бъдат заличени от търговския регистър - било то чрез продажба като цели предприятия или по пътя на осребряване на активите им. Всъщност четирите останали банки почти нямат активи за разпродажба. Освен това по новия закон бяха предвидени доста стриктни процедури за контрол върху действията на банковите синдици. За всяко действие или бездействие синдиците биха могли да бъдат санкционирани от фонда, който пое функциите на контролиращ орган от съда. Това обяснява липсата на желаещи да се захванат с тази работа. Още преди седмица се разбра, че председателят на гаранционния фонд Бисер Манолов имал затруднения с намирането на подходящи хора за синдици в четирите банки. Разбра се, че в крайна сметка са били подписани договори с четирима души. За втори човек в Капиталбанк е бил определен Владимир Георгиев, който беше синдик на Стопанска банка и квестор на Нефтинвестбанк. Бившият служител на управление „Банков надзор“ в БНБ и синдик на Бизнесбанка Мартин Христозов е бил определен за помощник-синдик в БУБ. Неговият колега Хараламби Кирков, който беше дълги години синдик на обявената в несъстоятелност Минералбанк, е бил разпределен в ТБ „Славяни“. Най-малко познат на финансовата общност от четиримата е Александър Новков, който е бил определен за втори синдик на Кристалбанк. За него се знае, че е работил като шеф на дирекция „Финанси и счетоводство“ в Банка за земеделски кредит в периода, преди тя да бъде затворена.

След като са били одобрени от управителния съвет на фонда, четиримата са били официално утвърдени за синдици със заповеди на Бисер Манолов. Четирите назначения са влезли в сила от 9 юни. В четвъртък се състоя и първа опознавателна среща на досегашните синдици с техните бъдещи помощници. На нея не се е явил единствено Владимир Георгиев, който потвърди и пред „Капитал“, че действително е подал молба за освобождаване. До края на седмицата не стана известно дали е намерена друга подходяща кандидатура за този пост. Разбра се също, че всички синдици са получили задачата да направят актуализирани оценки на активите на банките, за да могат да бъдат предложени за продан при появата на кандидат-купувачи.

Да си синдик във фалирала банка, вече не е интересно. Ако преди години желаещите да разпродават активи на затворените институции трябваше да се редят едва ли не на опашка пред съдията по несъстоятелността, днес вече и след продължително търсене трудно може да бъде намерен синдик за някои от останалите трезори. Стига се дори до абсурдната ситуация току-що назначен синдик да подаде оставка само ден след като му е била разписана заповедта за назначаване.

Точно това се случи с Капиталбанк в началото на седмицата. Оказа се, че избраният за втори синдик в институцията Владимир Георгиев след известно умуване е предпочел да си запази работата като адвокат, вместо да се захваща с делата на притежаваната в миналото от Красимир Стойчев банка. Тъй като договорът му вече е бил разписан, наложило се е Георгиев да подаде официална молба за освобождаване до председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Бисер Манолов. Източници от фонда потвърдиха, че е имало такъв проблем с второто синдическо място в Капиталбанк и допълниха, че засега то остава вакантно. Самият Манолов отказа коментар по въпроса за назначенията с аргумента, че търсенето на подходящи хора за банкови синдици продължава и още нищо не е окончателно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.