Новите фаворити в енергетиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите фаворити в енергетиката

Новите фаворити в енергетиката

Галина АЛЕКСАНДРОВА, Теодора ВАСИЛЕВА
1694 прочитания

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри фирмата „Българска енергийна компания“ за купувач на ремонтното дружество на АЕЦ „Козлодуй“ „Атоменергоремонт“.

Надзорниците не намериха закононарушения в сделката и по този начин допуснаха фирма, която множество източници свързват с Константин Димитров, по-познат с прякора си Косьо Самоковеца, да влезе в ядрения бизнес. Решението на надзорниците дойде само четири дни след като изпълнителният директор на агенцията внесе за разглеждане доклада. „В сряда в АП се получи писмо от Националнaта служба за сигурност (НСС), в което се настоява приватизацията на дружеството да не се финализира, предиизбраният купувач да получи достъп по Закона за класифицираната информация“, обясни източник от агенцията. Според юристи това означава, че макар по принцип решението на надзорниците да е достатъчно за изпълнителния съвет на ведомството да подпише договора, това няма да се случи, преди информацията от службите да бъде получена в АП. Според добре осведомени източници

АП няма да изчака службите

и ще приключи съвсем скоро сделката. Изискването за достъп до класифицирана информация фигурира в предварителните условия по сделката, но няма упоменат срок. В случая с „Българска енергийна компания“ заявката е подадена в началото наседмицата. Ако избраната фирма получи отказ от службите, АП трябва да премине към преговори с втория в класирането в случая това е дружеството „Кобела“, в което участие има Васил Божков. Този кандидат също на теория може да не получи разрешение за достъп. По информация от АП от службите в началото на тази седмица е изискана документация не само за класираната на първо място фирма, но и за някои от другите участници.

Сделката за „Атоменергоремонт“ се случи с иначе странна за АП бързина. Един ден след подаването на окончателните оферти от четири кандидата беше избран победителят. Само няколко дни по-късно последва и внасянето на проектодоговора в надзорния съвет, а четири дни покъсно решението на надзорниците вече беше факт. Единственото неофициално обяснение от източници от приватизиращия орган беше, че сделката е предизвикала прекалено голям сблъсък на интереси и нарастващ лобизъм, особено от страна на втория кандидат. Успоредно с напредването на сделката растеше и Неразбирателството между АП и Министерството на енергетиката Двете ведомства разпространиха в медиите части от разменената между тях кореспонденция по случая „Атоменергоремонт“. Енергийното министерство е поискало критерият за опит на кандидатите да бъде поставен пред участниците в писмо до агенцията от 19 май. Тогава обаче условията по сделката вече са били изпратени до кандидатитеи промяната им е можела да доведе до съдебни процеси, категорични са и от изпълнителния, и от надзорния съвет на агенцията. В спора между ведомствата се включи и депутатът от НДСВ Димитър Ламбовски, който обвини Милко Ковачев в упражняване на натиск върху АП. След среща с председателя на надзора Петко Николов Ламбовски заяви, че „няма нищо лошо кандидатите да имат опит в енергетиката, но това условие е трябвало да бъде поставено при стартирането на процедурата“. Създалото се напрежение и взаимните упреци между енергийното и приватизационното ведомство могат да бъдат тълкувани и като лош сигнал за предстоящата „голяма“ приватизация в енергетиката, коментира приватизационен експерт. Проблемът на агенцията е, че ръководството . не намери смелост да прекрати процедурата, след като стана известно, че от „Атоменергоремонт“ зависи и сигурността на атомната централа в Козлодуй. „Във всяка голяма приватизационна сделка има огромен натиск за прекратяването . и ако се съобразяваме с всички искания, никога няма да има сделка“, обясни дългогодишен служител на агенцията. На финалната права в сделката се намеси и Върховната касационна прокуратура, но не чрез издаване на постановление, а само изпращайки пожелателно писмо до АП. В случая с „Атоменергоремонт“ обаче има една съществена разлика - съмнения за

Свързаност на кандидатитес лица, проверявани от службите

за контрабанда и наркотрафик. Официално избраният купувач едружество на самоковския бизнесмен Христо Ковачки. Неофициално различни източници, включително и полицейски, твърдят, че бизнесменът участва от името на Косьо Самоковеца. Междувременно Димитров отрече пред в. „24 часа“, че „Българска енергийна компания“ е свързана с него фирма. Ковачки от своя страна също категорично обясни, че няма никаква връзка със Самоковеца.

Тези две твърдения обаче трябва да бъдат проверени от службите преди края на сделката. Според близки до избрания купувач източници тезата за свързаност със Самоковеца е разпространена от неуспелия кандидатна Васил Божков. Той пък играе със силната в енергийния бранш „Риск инженеринг“. От МВР през последните дни изтичат противоречиви информации стои ли наистина Косьо Самоковеца зад купувача на„Атоменергоремонт“ и ще получи ли „Българска енергийна компания“ разрешение за достъп до класифицирана информация, а оттам и право да работи в АЕЦ „Козлодуй“. В сряда източник отенергийното ведомство съобщи, че е отказан достъп до класифицирана информация на „Българска енергийна компания“ и „Кобела“. Според други източници от ведомството обаче АП не е искала от НСС да извърши проверка на класираните фирми. Пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност директорът на НСС ген. Чобанов казал, че контраразузнаването засега нямало данни за връзка на Самоковеца с „Българска енергийна компания“, тъй като името му не фигурирало в регистрираното ръководство на дружеството. Депутатите обаче недоволни го прекъснали, че работата на НСС не е да проверява само фирмените регистри.
Плащанията на „Българска енергийна компания“ минаватпрез Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е обслужвала повечето от сделките на Христо Ковачки. От тази банка е преведена и сумата от 4 млн. лв. за депозит по сделката за „Атоменергоремонт“. Изпълнителният директор на ПИБ Мая Георгиева потвърди, че банката е обещала да финансира „Българска енергийна компания“, ако тя бъде определена за победител в конкурса. „В случая ние отпускаме стандартен банков кредит.Банката няма намерение да придобива собственост в приватизираното дружество“, заяви Георгиева. „Риск инженеринг“ работи активно с Корпоративна банка. В енергийните среди се носят слухове, че под натиска на Владимир Христов, зам.-председател на директорския борд на НЕК, към тази банка е пренасочено финансовото обслужванена значителна част от енергийните фирми. Тя можело да поеме и финансирането на „Кобела“, ако бъде избрана за купувач на „Атоменергоремонт“. Изпълнителният директор на Корпоративна банка Цветан Василев заяви, че институцията не участва под никаква форма в сделката за „Атоменергоремонт“. Според него слуховете за това, че банката финансира „Кобела“, били „пуснати“ от нейни конкуренти.

„Риск инженеринг“ и партнърс

Като инициатор на бързата продажба на „Атоменергоремонт“ източници от енергийното министерство и от Агенцията за приватизация сочат „Риск инженеринг“, фирма със собственик Богомил Манчев, която в бранша често бива определяна като „Мултигруп“ в енергетиката“. В случая се визира приликата с подходите и структурата на „Мулти“ в по-ранните периоди на нейната дейност - изключително широк периметър от дейности, доминиращо положение в цели подотрасли, често прикрито зад подставени лица и фирми, заобикаляне на състезателните процедури, осигуряване на силно политическо лоби, включване на близки до хората лица в управлението на отрасъла и в основните държавни компании в него. Като основни покровители на тази фирма се сочат министърът на енергетиката Милко Ковачев и председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков. През последните месеци се заговори, че Близнаков, стреснат от разрастването и влиянието на „Риск инженеринг“ и най-вече от връзките и с бизнесмена Васил Божков и Косьо Самоковеца (последното до момента не беше доказано), е оттеглил подкрепата си за тази фирма, вследствие на което назрявал конфликт между него и енергийния министър. През седмицата обаче двамата показаха добри отношения на почерпката по случай рождения ден на Близнаков след заседанието на енергийната парламентарна комисия.

Източници от приватизационната агенция и енергийното министерство твърдят, че точно сега не е времето за продажба именно на „Атоменергоремонт“, но

Милко Ковачев избързал под натиска на „Риск инженеринг“

Компанията не участва директно в конкурса, но самият Богомил Манчев потвърди, че подкрепя „Кобела“, в която участва Васил Божков. За включването на нови критерии към купувача като опит в ядрената енергетика министърът се сетил едва когато станало ясно, че неговият фаворит ще бъде елиминиран от фирма, която го е надиграла с по-висока цена. Тук версиите за ситуацията, в която се намира „Риск инженеринг“, се разделят. Според едната тя е в конкуренция с „Българска енергийна компания“, която действително я е елиминирала от сделката Според друга версия има уговорка между Богомил Манчев и Косьо Самоковеца, с когото се свързва избраният купувач на „Атоменергоремонт“. В подкрепа на тази хипотеза се сочи, че двамата напоследък са срещали да разговарят. Това, а също и партньорството с Васил Божков са основанията в енергийните среди да се говори, че „Риск инженеринг“ е отворила врата за навлизането на капитали с неясен произход.

Битката за енергетиката

Има поне два начина, по които сенчестият бизнес може да навлезе в енергетиката - през професионални фирми като „Риск инженеринг“, които го легитимират, и като чрез банкови операции се прикрива източникът на парите. Според източници от банковите среди механизмът на получаване на финансиране е типичният за много приватизационни сделки в подобни случаи - залог върху сметки на свързани и реално работещи предприятия или дори на пари в брой срещу отпускане на кредит. Енергетиката е привлекателен сектор по обясними причини. Самата му структурна роля - условно казано, това е кръвоносната система на цялата икономика - предполага един траен бизнес. Ако повечето индустриални производства зависят в огромна степен от пазара и поради неговото свиване и вътре в страната, и навън много фирми фалират, този бизнес е с гарантирана реализация - и като произвеждана крайна продукция под формата на електроенергия, и като сервиз на мощностите и съоръженията, и като инженерингова дейност, и като доставки на оборудване, резервни части, консумативи и горива и т.н. Не на последно място е гарантираната доходност и готовността на държавата да излива сериозни финансови средства в сектора. Освен това тук обичайно се реализират сделки, проекти и доставки за големи суми, което го прави интересен за хора, в чиито баланси фигурират солидни финансови ресурси и противоречива слава.

По оценката на всички специалисти в енергийния бранш „Риск инженеринг“ е изключително професионална организация, която след създаването и през 1992 г. успя да привлече едни от най-добрите експерти в сектора. „Проблемът е, че нейното разрастване придобива застрашителни размери (първоначално компанията се беше специализирала главно в инженеринга, свързан с ядрената енергетика), засяга всички сектори на отрасъла и „легитимира сенчести бизнесмени“, твърдят експерти от различни нива в управлението на енергийния отрасъл. Трудно е да се направи листа на всички проекти, по които е ангажирана „Риск инженеринг“. Списъкът, който изброява самият Богомил Манчев в интервю за в. „Енергия и екология“, е повече от внушителен. Фирмата е участвала в разработването на вероятностни анализи на безопасността на всички блокове на АЕЦ. Самостоятелно или заедно с европейски и американски компании е изпълнила десетки проекти в атомната централа. И в момента разработва редица проекти за модернизация и повишаване на безопасността на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Особеното е, че при тези проекти „Риск инженеринг“ се явява едновременно изпълнител, консултант и контрольор на изпълнението. „Риск инженеринг“ има смесено дружество с американската „Парсънс“, на което е прехвърлено задължението на американския консултант да защитава интересите на собственика - в случая българската държава. „В резултат стойността на проекта за модернизация на двата хилядника се разду значително и достигна около 700 млн. долара“, коментира бивш директор на атомната централа. През последните години фирмата навлезе и в конвенциалната енергетика - монтира нова турбина в ТЕЦ „Марица-изток 2“, модернизира турбини за тецовете „Варна“ , „Бобовдол“ и „Марица-изток 2“. Договарят се още две такива сделки за ТЕЦ „Варна“, както и за „Марица-изток 3“, където „Риск инженеринг“ си партнира с ЛМЗ „Инженеринг“ - Санкт Петербург. Преди година фирмата стана собственик на ТЕРС „Машино“ - Перник. В консорциум с „Трансимпекс“ (Васил Божков) и „Шкода Прага“ кандидатства за ТЕЦ „Русе“. Твърди се, че е един от основните доставчици на въглища за ТЕЦ „Варна“, където е влязла през „Дани - 93“ ООД - според източник от енергийното ведомство това е куха структура с верига от множество ЕТ, която служи за прикритие на сделките на „Риск инженеринг“. Със същата фирма се свърза и купуването на част от дълга на „Брикел“ към мини „Марица-изток“. „Риск инженеринг“ се готви за консултант по проекта на японската „Мицуи“ за модернизация на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Фирмата имала активно участие в сформирането на Главно управление по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, което трябва да организира процедурата за възлагане на техническата експертиза и заданието за подготовка на строежа. За разработката ще се платят 10 млн. лв., изборът на изпълнителя ще стане с търг. „Резултатът от търга обаче е предрешен в полза на „Риск инженеринг“, тъй като заданието ще се прави само по проекта на руската „Атоменергопроект“ с оборудване на „Шкода Прага“, твърди бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“. Като основен двигател на тази инициатива се сочи Владимир Христов, зам.-председател на директорския борд на НЕК, за който е известно, че преди това е работил за „Риск инженеринг“. С фирмата на Богомил Манчев се свързват също имената на Иван Иванов, в момента член на борда на АЕЦ „Козлодуй“, отговарящ за всички процедури за възлагане на проекти, който преди назначаването му в атомната централа работеше в „Риск инженеринг“, както и други отговорни специалисти в НЕК и в енергийното министерство. Случайно те са отговорни фактори при вземането на решения за възлагане на проекти и поръчки и организиране на процедурите. Богомил Манчев вече подготвял консорциум с Васил Божков за строежа на АЕЦ „Белене“, твърдят източници от енергийния бранш. Шефът на „Нове холдинг“ дори вече ходил на разговори с „Шкода Прага“, с която имал контакти.
През последната седмица от различни източници от енергийния отрасъл излезе информация, че „Риск инженеринг“ участва в изграждането на атомна централа в Иран. Oт миналата година фирмата участва в проект за доизграждането на атомната централа в иранския град Бушер. На „Риск инженеринг“ били възложени техническата оценка и оценката за влияние на проекта върху околната среда. „Като се има предвид, че тази компания е ангажирана в значителна степен с модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и като консултант и контрольор има достъп до всички технологии на участващите в проекта западни компании, между които са американската „Уестингхауз“ и европейските „Сименс“ и „Фраматом“, не е изключено да се стигне до обвинения за трансфер на западни технологии към Иран, за което има наложени ограничения“, коментираха източници от различни нива на енергетиката и консултант, работещ за европейска организация за мониторинг по енергийните проекти и опазването на околната среда. Преди седмица информационните агенции съобщиха, че руският президент Владимир Путин е заявил, че може да спре проекта на „Атоменергострой“ по централата в Иран.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри фирмата „Българска енергийна компания“ за купувач на ремонтното дружество на АЕЦ „Козлодуй“ „Атоменергоремонт“.

Надзорниците не намериха закононарушения в сделката и по този начин допуснаха фирма, която множество източници свързват с Константин Димитров, по-познат с прякора си Косьо Самоковеца, да влезе в ядрения бизнес.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK