Осем чужди и една българска фирма могат да кандидатстват за АДИС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Осем чужди и една българска фирма могат да кандидатстват за АДИС

Осем чужди и една българска фирма могат да кандидатстват за АДИС

Кандидатът на Васил Божков не отговаря на условията да е стопанин на дипломатическите имоти в страната, реши АП

Теодора ВАСИЛЕВА
1802 прочитания

Въпреки тоталната липса на реклама и маркетинг на приватизацията на „Агенция дипломатически имоти в страната“ ЕООД (АДИС) близо 40 български и чужди фирми проявиха жив интерес към нея. През ситото на предварителните критерии на Агенцията за приватизация (АП) обаче преминаха малка част от кандидатите - основно чужди компании с опит в сферата на недвижимите имоти. Според източник, пожелал анонимност, девет дружества са получили сертификати от АП, че могат да участват в конкурса, като само едно от тях е българско (виж карето).

Предварителното условие на продавача беше кандидатите за бившето БОДК да имат най-малко тригодишен опит в стопанисването и управлението на недвижими имоти и да отговарят поне на едно от три изисквания: да имат приходи от дейност в областта на стопанисването и управлението на недвижими имоти за 2002 г. в размер над 10 млн. евро или да управляват недвижими имоти на обща стойност над 60 млн. евро; или да управляват недвижими имоти с обща площ над 100 000 кв.м. Целта на критериите беше да не може купувач да е фирма, по-малка от АДИС. Имената на кандидатите се пазят в строга тайна от агенцията. Според близки до сделката източници по-известните от местните фирми, които не са отговорили на критериите на агенцията, са кандидатът на Васил Божков и „Феста холдинг“ на Петя Славова. Юрист от приватизационното ведомство коментира, че неиздаването на сертификат не може да бъде обжалвано.
Причината за наплива на чужди инвеститори е, че почти всички посолства в България ползват сгради на АДИС и следят отблизо приватизацията на дружеството. Вероятно търговските представители на посолствата са маркетирали бившето БОДК. От допуснатите до конкурса за АДИС фирми единственият български кандидат е „Напредък холдинг“ и дъщерните му „Търговски център Тракия“ - Пловдив, и „Стоков базар Илиянци“ - София. Четирима от чуждите претенденти вече имат присъствие в България. Това са италианската „Миролио“, британската „Горт секюритис“, израелската „БСР Юръп“ и американската „Америкън риалти инвестърс“. Основният бизнес на последната компания в страната е по-скоро в минало време, защото тя беше собственик на грандхотел „София“ (преименуван на „Радисън САС“), но през пролетта на тази година го препродаде на „Горт секюритис“. Английската „Уилям Пиърс“ е поканена за участие лично от вицепремиера Николай Василев според източник от агенция за недвижими имоти. Очаква се всички кандидати, които подадат индикативни оферти на 16 юли, да бъдат класирани за втория кръг на конкурса. Все още не е ясно кога ще се внасят окончателните предложения. При критериите за избор предложената цена ще е с основно тегло (примерно 90 т от общо 100), обясняват от агенцията. Засега все още е загадка колко точно струва АДИС, но повечето предположения се движат от порядъка 70-80 млн.лв.
Бившето БОДК притежава и управлява имоти с обща разгърната застроена площ от 116 000 кв.м. От тях 57 на сто са жилищни, 20% - гаражи, 18 на сто са офис площи и пет процента са имотите с търговско предназначение. Към декември месец 2002 г. заетостта на имотите на агенцията е, както следва: 73% от жилищните, офисните и търговските площи са отдадени под наем, а процентът на заетите гаражи е 89. Голяма част от жилищните имоти на дружеството се намират в най-добрите и скъпи райони на София - около Докторския паметник, в кварталите „Изток“ и „Изгрев“ и в идеалния център на столицата. Собственост на АДИС са над 340 апартамента. Освен жилищата дружеството притежава и девет вилни имота, като например вила в Боровец, в Бояна и на „Симеоновско шосе“, както и 42 сгради, а също така и над 600 гаража и гаражни места и 208 000 кв. метра незастроени парцели. Според информация от интернет страницата на компанията от 67 дипломатически мисии в България 49 ползват услугите на АДИС. Сред тях са посолствата на Великобритания, Япония, САЩ, Китай, Белгия, Германия и др. Заради сключените договори с дипломатическите представителства АП ще задължи новия собственик на бившето БОДК да спазва вече поетите ангажименти и да не препродава тези имоти за определен срок.

АДИС е едно от малкото останали атрактивни и безпроблемни дружества, останали за приватизация. Вероятно това е причината толкова много чужди компании да проявят интерес към сделката. Историята на приватизацията у нас не познава случай, в който осем международни дружества да са привлечени от българска компания. Високите критерии към кандидатите пък отрязаха от наддаването по-малките български фирми, които заради произхода на средствата си потенциално можеха да създадат дори дипломатически скандал. Според представители на отпаднали и продължаващи състезанието компании приватизацията на бившето БОДК няма да е безпроблемна, тъй като ще има огромен натиск както от страна на политици, така и от различни лобита на участниците, включително и по дипломатическа линия.

Допуснатите кандидати

Английската „Уилям Пиърс“ (William Pears Group) е създадена през 1952 г. Компанията е собственост на семейство Пиърс и инвестира както в строителство, така и в управление на търговски и жилищни сгради. Според класация на вестник „Съндей таймс“ семейство Пиърс е на 29-о място по богатство във Великобритания, а състоянието е оценено на 792 млн. британски лири. В активите на групата се включват 15 хил. имота на стойност 3.5 млрд. британски лири, като някои от тях са собственост на смесени дружества. Групата управлява и инвестиционни фондове от 500 млн. долара.
Ирландската „Балимор Пропъртис“ (Ballymore Properties) е основана през 1982 г. и основната и дейност е свързана със строеж на къщи. От 1991 г. компанията се насочва и към бизнеса с търговски и офис площи, като година по-късно основава и клон в Лондон. Собствениците на компанията - семейство Сийн и Бърнадийн Мълриън, са класирани на 30-о място по богатство в Ирландия от вестник „Сънди таймс“ със състояние от 188 млн. евро. През юни тази година ирландската компания обяви, че започва реконструция на старо пристанище на брега на Дунава в Братислава. За пет години в проекта ще бъдат инвестирани 165 млн. евро в изграждането на търговски и жилищни сгради и на развлекателен комплекс. Освен в Словакия компанията разработва и проект за инвестиция в недвижими имоти в Прага на площ от 200 хил. кв. м, който ще бъде завършен през 2005 г.
Израелската „БСР Юръп“ (BSR Europe ltd) е част от „Гибор спорт холдингс“ (Gibor Sport Holdings). Израелската холдингова структура се занимава с производство и търговия на текстил, електронно оборудване, недвижими имоти, строителство и др. Според израелския вестник „Глоубс“ „Гибор спорт е в тежко финансово състояние и в края на юни е предоговорил финансовите параметри на теглените кредити от три израелски банки. „БСР Юръп“ е специализирана компания за инвестиции в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, България и Русия). В средата на миналата година регистрираното в България дружество „Иммобул“ изгради офис сграда на бул. „Тотлебен“, която беше отдадена под наем на SAP. Съдружници в „Иммобул“ с равни дялове са израелската „БСР Юръп“ и австрийската банка OVAG Oesterreichische Volksbanken. В сегашната процедура за приватизация на АДИС израелската компания участва самостоятелно без австрийската банка, уточни Иван Ангелов, представител на „Иммобул“.
Английската компания „Горт секюритис“ (Gort Securities) закупи през пролетта на тази година софийския хотел Radisson SAS. Едноличен собственик на „Горт секюритис“ е англичанинът Хенри Гуин Джоунс. Британската компания е основана през 1997 г., специализирана е в търговията с недвижими имоти. При представянето на новия собственик беше обяснено, че компанията - купувач на софийския хотел, е собственик на над 80 ключови сгради във Великобритания. По-вероятно е собственик на тези активи да е Gort Investment&Development (друга фирма на Джоунс). Джоунс съобщи, че продавач на хотела е Джийн Филипс.
Именно американците Джийн Филипс и Роналд Финли чрез „Американ реалти инвестърс“ - Далас са другите кандидати за АДИС. Двамата американци бяха акционери в регистрираната в България „Уърлд трейд къмпани“, която през 1998 г. купи 55% от активите на Грандхотел „София“ за 7.1 млн. долара. През 1995 г. Роналд Финли представляваше в България даласката фирма „Глобъл комюникейшънс“, през която минаваше международният телефонен трафик на големите софийски хотели. Името на Джийн Филипс придоби международна известност през 2000 г., когато той беше един от 120-те обвиняеми по борсов скандал на Уолстрийт за измами с акции на стойност 50 млн. долара. През 1998 г. Уърлд трейд къмпъни купи от Красимир Гергов фирмата му „Триада комюникейшънс“, която преди години притежаваше правата на програмите на CNN в България. Едноличен собственик на „Триада“ тогава стана Роналд Финли. В случая с хотел „София“ „Уърлд трейд къмпани“ беше заменена от едноличния собственик на капитала „Галастар“ - Никозия, Кипър. По-късно за собственик на хотела беше посочена „Американ реалти инвестърс“ - Далас.
Италианската „Миролио“ (Miroglio S.P.A.) закупи или изгради на зелено четири текстилни предприятия, стана собственик на офис сградата „Интерпред“, навлезе и в земеделието с покупката на „Совата“ ЕАД - Свищов. „Миролио“ е фамилна компания от текстилния бранш, една от най-големите в Италия и Европа. Според публикации в италианската преса годишният оборот на групата за 2001 г. е 824 млн. евро, а оперативната печалба за същия период е 63 млн. евро. Компанията оперира чрез 36 компании, от които седем - в Италия, а останалите - в чужбина. Италианската фирма стъпи в България през 1997 г. и понастоящем има четири текстилни предприятия. Това са „Миролио Лана“ - Сливен (познат доскоро под името „Слитекс“), новоизграден завод до „Слитекс „Букет“ - Нова Загора, и построеното на зелено предприятие в Елин Пелин „Джиорджети“. През пролетта на миналата година „Миролио“ закупи и „Интерпред“ от южнокорейската „Деу“. По данни на фирмата до момента в България са инвестирани над 300 млн.лв.
Данни за американската „Пасифик аркитектс енд енджиниърс“ (Pacific Architects&Engineers Inc.) в интернет и международната преса почти липсват. Единственото споменаване на фирмата в интернет е координати на офиса на компанията в Япония и Русия. Името на компанията се споменава в хондураската преса. През 2000 г. консорциумът „Интереърпортс“, част от който е и американската фирма, взима на концесия четирите международни летища в Хондурас. През пролетта на тази година правителството глобява концесионера заради неизпълнение на инвестиционната програма. Освен американската фирма в консорциума участват и португалско, швейцарско, перуанско и хондураско дружество. В летищата е трябвало да бъдат инвестирани 24 млн. долара.
Чешката инвестиционна компания „Чек пропърти инвестмънтс“ (Czech Property Investments) е създадена през 1991 г. като приватизационен фонд. В момента компанията инвестира основно в недвижима собственост. Акционери в нея са седем компании, сред които Международната финансова корпорация (8%) и „Дойче банк“ (6%).
„Напредък холдинг“ е бивш приватизационен фонд. Извън собствеността, придобита по линия на масовата приватизация, дружеството закупи касово и две големи български компании - „Биовет“ - Пещера, и „Стоков базар Илиянци“. Именно заради недвижимата собственост на „Илиянци“ и „Търговски център Тракия“ (Пловдивският аналог на Илиянци) компанията е била сертифицирана от Агенцията за приватизация. Един от собствениците на холдинга, Кирил Домусчиев, е и в ръководството на дружеството „Левски - Кимаго“. Именно заради това участие е възможно Васил Божков да потърси връщане в сделката, заяви източник, близък до сделката. Божков има силно влияние в Стрелкови клуб „Левски“ (акционер в „Левски - Кимаго“) и във Федерацията по стрелба. „Не познавам Васил Божков. Нямаме никакво намерение да се сдружаваме с него за АДИС. Дружеството „Левски - Кимаго“ така и не тръгна, то отдавна е ликвидирано“, каза Домусчиев. В Държавен вестник няма обнародвани съобщения за ликвидация на дружеството.

Въпреки тоталната липса на реклама и маркетинг на приватизацията на „Агенция дипломатически имоти в страната“ ЕООД (АДИС) близо 40 български и чужди фирми проявиха жив интерес към нея. През ситото на предварителните критерии на Агенцията за приватизация (АП) обаче преминаха малка част от кандидатите - основно чужди компании с опит в сферата на недвижимите имоти. Според източник, пожелал анонимност, девет дружества са получили сертификати от АП, че могат да участват в конкурса, като само едно от тях е българско (виж карето).

Предварителното условие на продавача беше кандидатите за бившето БОДК да имат най-малко тригодишен опит в стопанисването и управлението на недвижими имоти и да отговарят поне на едно от три изисквания: да имат приходи от дейност в областта на стопанисването и управлението на недвижими имоти за 2002 г. в размер над 10 млн. евро или да управляват недвижими имоти на обща стойност над 60 млн. евро; или да управляват недвижими имоти с обща площ над 100 000 кв.м. Целта на критериите беше да не може купувач да е фирма, по-малка от АДИС.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK