С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
25 окт 2003, 0:00, 1856 прочитания

Голямата сделка за „Мобилтел“ се отлага

Чуждестранните оператори поискаха мажоритарен дял и контрол върху управлението, но не ги получиха

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Спряганата от месеци сделка за продажба на „Мобилтел“ на голям чуждестранен мобилен оператор се отлага, след като два от най-сериозните кандидати - британската „Водафон“ и австрийската „Телеком Аустрия“ - окончателно са се отказали от преговорите. Тази информация от източници, близки до преговорите в Лондон, беше потвърдена официално само от австрийския оператор, а от „Водафон“ отказаха коментар. Преговорите, които от страна на „Мобилтел“ се водят от австрийския бизнесмен Мартин Шлаф и адвокат Тодор Батков, продължават с третия участник - необявен засега финансов инвеститор. Според източника този инвеститор е останал единственият съгласен да получи до 49% и да остави оперативното управление на компанията по сегашната схема. Сделка за мобилния оператор, получил през 1994 г. своя лиценз срещу скромните 45 хиляди долара и израснал след многократни прехвърляния на собствеността до една от най-големите частни компании в България, все още е възможно да има, но тя ще бъде за далеч по-скромни суми от спряганите над един милиард евро за мажоритарен пакет от дружеството. Влизането на миноритарен собственик с 49% от акциите означава и че големи промени в управлението на „Мобилтел“ не се очакват.

Какво се случи и какво - не

През пролетта на тази година официалните собственици на „Мобилтел“ обявиха, че имат намерение да продадат до 49% от компанията на стратегически партньор, и упълномощиха лондонския клон на „Ситигруп“ за свой консултант по сделката. Според последните официални данни след изгонения от страната руски бизнесмен Майкъл Чорни собственик на българския „Мобилтел“ е регистрираният във Виена „Мобилтел холдинг“, в който влизат няколко немски и австрийски компании - „Мениджмънт тръст холдинг“, „Кордт унд партнер“, „Баваг пост шпаркасе“, фамилният фонд на австриеца Мартин Шлаф „МС Приватщифтунг“ и фамилен фонд на друг австрийски бизнесмен - Йозеф Таус. Различните оценки на компанията за 100% от „Мобилтел“ достигат дори до суми в размер на 1.5 млрд. евро. Продажбата на подобен мобилен оператор при сравнително разпределения европейски мобилен пазар се очакваше да предизвика сериозен интерес към българската компания поради нейното добро финансово и оперативно състояние и въпреки нейната обвита в неясноти и фиктивни собственици история от 1994 г. насам (виж карето).
След като през юли изтече срокът за подаване на оферти, в Лондон като потенциални инвеститори бяха споменавани „Телеком Аустрия“, „Водафон“, „Телия­Сонера“ и няколко други. Малко по-късно единствено от „Телеком Аустрия“ потвърдиха официално, че са подали необвързваща оферта за „Мобилтел“ чрез мобилния си оператор „Мобилком“ и ще настояват за покупка на поне 51% от компанията, както и че започват проверка на правното и финансовото състояние на компанията. Малко след това обаче се появиха първите информации за известен проблем около цената, тъй като „Телеком Аустрия“ има решение за плащане на максимум 600 млн. евро, а искането на продавачите е за много повече. За целта австрийският оператор е започнал сформирането на консорциум от банки, които да подкрепят неговата оферта. Освен за цената обаче се оказа, че и около бъдещия

Оперативен контрол над „Мобилтел“

има немалко разминаване между продавачите на компанията и кандидат-инвеститорите. В началото на октомври представители на ръководството на „Мобилтел“ се срещнаха с вицепремиера Николай Василев и обявиха пред него, че преговарят с няколко големи западни телекомуникационни компании за продажба на до 100% от „Мобилтел“. В същото време самото ръководство на „Телеком Аустрия“ направи няколко последователни изказвания пред западни информационни агенции, че наистина се преговаря сериозно за дял от 51% или повече от „Мобилтел“.
Като доказателство за сериозните намерения само преди две седмици представителите на „Водафон“ и „Телеком Аустриа“ пристигнаха и на работна среща с Комисията за регулиране на съобщенията, за да се представят като потенциални собственици на „Мобилтел“ и да поискат информация за регулаторната рамка в България.
През изминалата седмица обаче отказването на двата най-сериозни кандидата показа, че споровете около оперативния контрол са или неизгладими, или заявеното в публичното пространство намерение за отстъпване на контрола върху „Мобилтел“ не отговаря на истинските намерения
на собствениците на дружеството. Във вторник информационните агенции излязоха с новината, че „Телеком Аустрия“ прекратява преговорите за покупка на „Мобилтел“, тъй като собствениците са предпочели да преговарят за миноритарен дял. Официална информация за причините за отказалия се дни по-рано „Водафон“ и досега няма, но според източник от работните екипи последното предложение на британската компания за 50% от акциите плюс контрол върху управлението е било посрещнато от преговарящите от страна на собствениците на „Мобилтел“ с „неразумно висока цена“. Една от версиите за отказването на австрийския телеком и веднага след това на „Водафон“ е, че участието на австрийската компания е по-скоро фиктивно и чрез него е трябвало да се вдигне интересът и цената на „Мобилтел“ от третите страни в преговорите.
Според няколко източника от бранша в сегашните преговори вече не става въпрос за смяна на мажоритарния притежател на компанията, а само за сделка за миноритарен пакет акции от 25 до 49% с финансов консорциум, в който влизат няколко западни и български банки, и по неофициална информация и руската телекомуникационна компания „Система“, която беше сред кандидатите за приватизация на БТК.
От адвокатската кантора на Тодор Батков коментар по развитието на сделката не беше даден поради неговото отсъствие от страната. Без потвърждение остана и изтеклата информация от преговорите в Лондон, че като част от условията по бъдеща сделка за акции от мобилния оператор е било писменото съгласие на новите акционери за оставането на Батков в управлението на „Мобилтел“ и занапред. Oсвен адвокат на българския мобилен оператор той защитава интересите и на изгонения от страната руски бизнесмен Майкъл Чорни и неговия футболен клуб „Левски“. Така очакванията, че мъглявата история около собствеността на „Мобилтел“ ще приключи с купуването му от голям европейски оператор, се оказаха поне засега доста преувеличени. Точните причини за това знаят най-добре двамата души, които са стояли на масата на преговорите от страна на собствениците на „Мобилтел“ - Батков и австриецът Мартин Шлаф.

Вечната интрига около собствеността на „Мобилтел“

„Мобилтел“ беше създаден през пролетта на 1994 г. от Красимир Стойчев чрез „Трон“ и „Фърст файненшъл“ с по 33.5% от акциите, като останалите акции се държаха от „Спринт-21“ - 18%, Капиталбанк - 10%, и „Ликом“ - 5%. Освен „Мобилтел“ пред правителството на Любен Беров за първия в страната GSM лиценз кандидатстваха и „Дейтаком“ (собственост на „Дойче телеком“) и български консорциум от осем компании. Конкурс или търг за лиценза всъщност не се провежда и се замества от „събеседване“ с тогавашния шеф на Комитета по пощи и далекосъобщения Любомир Коларов. В резултат със съгласието на военното министерство, с министър Валентин Александров, „Мобилтел“ получава необходимите му честоти от комитета на Коларов и лиценз за работа от правителството на Беров срещу скромната сума от 45 000 долара.
Веднага след това Красимир Стойчев започва разговори с US WEST за продажба на миноритарен дял от „Мобилтел“, които така и не приключват. Това е и периода, в който „Мобилтел“ разполага всичко на всичко с шест станции в София, има дългове от 30 млн. германски марки, а вече е продал известно количество апарати и SIM карти на свои абонати, а те представляват забавна картинка в опитите си да „хванат мрежа“ в столицата, особено от гледна точка на гордите притежатели на мобифони. През 1996 г. с неуспех за Стойчев завършват и разговорите с „Де Те мобил“ за продажба на пакет акции от „Мобилтел“. Веднага след това се случва първата фиктивна сделка за „Мобилтел“, който вече е заплашен от отнемане на лиценза заради неизпълнени ангажименти. Пак през 1996 г. на държавните регулатори бе съобщена поредната сделка извън границите на страната, а именно, че 92% от „Мобилтел“ са станали собственост на Григорий Лучански чрез „Глобус инвестмънт“, а 8% - на „Теленорд“. Малко по-късно обаче се оказва, че сделката е била само „под условие“, като Лучански бил посредник за сделка с италианската СТЕТ, и през 1997 г. официален собственик на „Мобилтел“ се оказва пак Стойчев. В края на същата година собственик на оператора стана Майкъл Чорни чрез бахамския „Истърн маркет телеком фънд“. В края на 2000 г. след задълбочаването на проблемите на собственика Чорни с управляващите и споровете около таксите за използваните честоти беше сключена поредната фиктивна сделка за „Мобилтел“, като за купувач напълно официално е обявен руският бизнесмен Лев Леваев, който дойде лично в страната, за да заяви това. Няколко месеца след това стана ясно, че Леваев не бил платил и собственик на компанията е останал Чорни. В края на 2001 г. също толкова официално, както беше и с Леваев, за собственик на „Мобилтел“ бе обявен „Мобилтел холдинг“ - Виена. При няколкото трансфера около сделката за известно време собственик на Мобилтел беше само Мартин Шлаф. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

"Мекалит" започва ново производство в партньорство с китайската VEM 2 "Мекалит" започва ново производство в партньорство с китайската VEM

Смесеното предприятие "ВЕМ Юръп" ще прави матрици в разширения завод край Пловдив

19 ное 2018, 695 прочитания

Китай е далеч от амбициите си да стане лидер в сферата на изкуствения интелект Китай е далеч от амбициите си да стане лидер в сферата на изкуствения интелект

Компаниите не могат да разработят нужните технологии и да осигурят доходност на инвеститорите

19 ное 2018, 585 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Банка ДСК се готви за ценова война с конкуренцията

Бившата спестовна каса обяви за свой приоритет корпоративното банкиране

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Икономиката настина

Брутният вътрешен продукт расте по-бавно за второ поредно тримесечие

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: БСП ще бойкотира още парламента, Съветът на ЕС прие сделката за Brexit

Емисия

DAILY @7PM // 19.11.2018 Прочетете