Външният пазар крепи производството на риба

Българската традиция: едва по три килограма на човек годишно

Още три предприятия получават разрешение за износ на риба и рибни продукти в Европейския съюз. Новината съобщи в края на миналата година Министерството на земеделието и горите, след посещението в страната на мисия експерти от Службата за контрол на храните в Дъблин. Те са одобрили фирмите „Булджак-хладилника“ и преработвателното предприятие „Булджак“ от Бургас, както и видинското „Белуга“ АД. Така компаниите, които имат разрешение да изнасят риба и рибни продукти в ЕС, стават шест заедно с „Рея фиш“ - София, ЕТ „Парпен Чобанов“ - с. Болярци, община Садово, и гръцката „Европеска“ ООД, която преработва морски видове риба в Свиленград.

Новината е оптимистична за българските производители на риба и рибни продукти, за които износът е съществен фактор за развитие при ниското потребление на тяхната продукция в страната. По данни на Националната асоциация по рибарство и аквакултури България изнася средногодишно по 5 - 5.5 хил. тона риба и рибни продукти. През 2002 г. износът е 5108 т, а за 2003 г. по предварителни данни се очаква да достигне 5600 тона. Основната част от този експорт се пада на рапаните за Япония и Корея, както и пъстървата за ЕС. Една от основните причини по-големи количества мекотели да се продават в морски страни е високата експортна цена. Така например килограм мекотели се продават в Япония за 3.09 долара, в Корея - 3.5 долара, докато в съседните страни цените им се движат между 0.55 и 0.67 долара. През 2002 г. България е продала на международния пазар 2185 тона мекотели със средна експортна цена 1.71 долара за килограм.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар