НА ЖИВО от 11:00 ч.:
Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия

БНБ обмисля създаването на банков омбудсман*

Новата институция ще защитава интересите на дребния потребител

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БНБ обмисля създаването на банков омбудсман - институция, която ще служи като арбитър за извънсъдебно разрешаване на финансови спорове. Идеята е тя да служи като обществен защитник в отношенията банка - клиент. Сега в България напълно липсва институция, която да защитава интересите на дребните потребители на банкови услуги. Това на практика ги лишава от възможност да защитят правата си при възникване на някакъв спор с банката, тъй като стандартната съдебна процедура на обжалване се точи с години и натоварва хората с допълнителни разходи.

Нуждата от омбудсман

Идеята за създаване на нова институция по подобие на гражданския омбудсман беше лансирана за първи път в концепцията, с която Иван Искров спечели надпреварата за управител на БНБ. „Един огромен кръг нерешени проблеми на банковия сектор никога не е бил поставян на дневен ред в най-новата история на банковата система на България. Става въпрос за защитата на интересите на клиентите - потребители на банкови услуги. Българското законодателство не регламентира изчерпателно правата на публиката като колективен клиент на банковата система и не предвижда специализирани механизми за защита на нарушените от банката интереси на клиента“, пише в концепцията на Иван Искров.

През седмицата от БНБ съобщиха, че вече е подготвена концепция за структурата и правомощията на бъдещия омбудсман. Предстои тя да бъде обсъдена заедно с още три други варианта за извънсъдебно уреждане на споровете между банките и техните клиенти. В следващите седмици предстои тя да бъде разпратена за съгласуване с търговските банки, научи „Капитал“.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар