Гледайте на живо:
Кой ще спечели изборите: специалното студио на “Дневник”

Банките ще дължат обезщетения при забавени парични преводи

Дружества за работа с електронни пари излизат на пазара от догодина

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си, че трябва спешно да преведете пари на свой роднина в чужбина - например за покупка на жилище. Плащате дължимите такси и комисиони на банката, но сумата се забавя една-две седмици по нейна вина. В крайна сметка вашият роднина получава парите, но сделката е пропаднала, защото продавачът се е отказал.

Досега при подобни случаи клиентът нямаше възможност да си търси правата, тъй като нормативната уредба не предвижда подобна процедура. От следващата година казуси като този вече ще имат разрешение. Недоволните клиенти на банките вече ще могат да отнасят споровете във връзка с извършени плащания към специалните помирителни комисии, които ще започнат да функционират според подготвяния от БНБ проект на Закон за плащанията.

Клиентът винаги е прав

Помирителните комисии ще заместят фигурата на банковия омбудсман, която също се обсъждаше като идея на по-ранен етап. Те ще представляват специално създадени звена към Комисията по търговия и защита на потребителите. Според проектозакона те ще решават спорове между клиентите, банките и другите участници в платежните системи, възникнали във връзка с т.нар. платежни спорове.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар