Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Един за всички, всички против един

Прокуратурата, „Глобул“, „Мобилтел“ и щатска фирма оспориха мобилния лиценз на БТК

Единственото сигурно нещо около продажбата на БТК досега беше перманентната съпротива срещу лицензирането на телекома като GSM оператор. Битката за недопускане на трети участник на мобилния пазар в България беше толкова ожесточена от самото начало на приватизационната процедура за БТК, че след като компанията беше лицензирана на 7 юни, щеше да е изненада, ако нямаше жалби. Масираната офанзива от последната седмица обаче надминава очакванията - противниците на лиценза предприеха действия в далеч не мускетарския стил „Един за всички - всички против един“.

В началото бяха прокурорите

Броени дни след като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издаде GSM лиценза на БТК, дойде първата атака срещу решението на регулатора. Върховната административна прокуратура (ВАП) внесе протеста си до Върховния административен съд (ВАС) миналия петък чрез КРС. Реакцията на прокурорите беше напълно очаквана, като се има предвид, че те протестираха и разрешението за концентрация при покупката на БТК от „Вива венчърс“ от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според сегашните мотиви на ВАП, лицензирайки телекома като GSM оператор без търг и с отстъпка от първоначалната лицензионна такса, съобщителният регулатор е нарушил чл. 2 от Закона за далекосъобщенията, който повелява равнопоставеност на играчите на телекомуникационния пазар в България. Друго нарушение, заради което ВАП иска отмяна на лиценза, е, че КРС я е издала, без да изчака становище от КЗК. Във въпросното становище антитръстовата комисия трябва да се произнесе дали лицензирането на БТК без наддаване и с отстъпка в цената представлява държавна помощ и допустима ли е тя. В протеста си прокурорите обвиняват също КРС, че е лишила държавата от възможността да събере 162 млн. лв. свое вземане - толкова е дадената на БТК отстъпка от първоначалната лицензионна такса. По тарифата на КРС таксата е 216 млн. лв., но БТК плати 54 млн. лв. Аргументът на КРС за намалението от 75% беше, че то се допуска при наличието на два лиценза за същата дейност в страната.

На следващия работен ден след протеста на прокуратурата - в понеделник, решението на КРС за лиценза беше обжалвано и от „Глобул“. Вторият (поред и по пазарен дял) мобилен оператор в България още преди месеци изрази пред регулатора загриженост, че ако лицензира БТК, той може да наруши разпоредбата за равнопоставеност на участниците на телеком пазара. Очакванията на повечето анализатори бяха най-сериозно срещу GSM лиценза на БТК да действа най-големият играч на този пазар - „Мобилтел“. Компанията наистина внесе жалбата си в последния възможен ден - 23 юни. „Мобилтел“ нееднократно е заявявал подкрепа на конкуренцията в областта на мобилните комуникации, но е против решения, противоречащи на европейската практика и законодателство“, казаха от оператора.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар