БНБ ще преизчисли златото в резерва си

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централната банка ще трябва да преизчисли златото в резерва си, става ясно от поправките в Закона за БНБ, които правителството внесе през миналата седмица в парламента. Предвижда се от сегашния закон да отпадне условието, че златото се оценява по 500 марки за една тройунция. При въвеждането на валутния борд законодателят предвиди само едно изключение от това правило - когато пазарната цена на благородния метал е по-ниска от 500 марки. Промяната е нужна не само заради несъществуването на марки като валута. Международните счетоводни стандарти са категорични в това отношение - че всички активи трябва да се водят в баланса по текущи пазарни цени. Такива бяха и нееднократните настоявания на одиторите от KPMG през последните няколко години. От новия текст не става ясно към коя дата ще се извърши преизчислението на златния резерв, който към момента възлиза на около 40 тона под формата на кюлчета. Резултатът от преоценката би трябвало да се изрази в увеличение на актива на управление „Емисионно“, а еднократният приход от повишената стойност на златния резерв би трябвало да увеличи и печалбата на БНБ за съответната година.

Поправките в закона ще разширят обхвата на публичните субекти, за които ще важи забраната за пряко финансиране от централната банка. Досега тя важеше само за държавата и държавни институции. По изискване на Европейската комисия към тях ще бъдат добавени също общините и общинските организации и предприятия. Те няма да могат да ползват кредити и гаранции от БНБ под каквато и да било форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти. Единственото изключение е предвидено за кредитите, които БНБ може да отпуска на държавата за покупката на специални права на тираж от МВФ. Тази възможност обаче ще отпадне след влизането на България в Европейския съюз, което е предвидено за 1 януари 2007 г. След тази дата кредитите от МВФ, ако има такива, ще остават в резерва на БНБ и няма да се прехвърлят автоматично на правителството. По настояване на Брюксел в закона ще бъдат включени текстове, засилващи независимостта на централната банка. Изрично ще бъде посочено, че правителството и други държавни органи не могат да дават указания на БНБ. Конфузната ситуация от миналата година, когато банката в продължение на няколко месеца нямаше избран легитимен управител, е довела до включването на изричен текст, касаещ изтичащите мандати. Според него изборът на нов член на УС се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата. В случай че член на ръководството подаде доброволно оставка, неговият мандат ще бъде прекратяван след три месеца, ако дотогава няма избран негов приемник.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар