Създаваме смесено дружество Българските военни заводи могат да бъдат модернизирани чрез офсетни програми със „Самел 90“

Норман Рей, президент за Европа на „Рейтиън“, пред „Капитал“

Имате ли проекти в България досега?

- Не, нямаме подписани конкретни договори. Но България има нови нужди, които ще доведат до бизнес възможности.

В кои сектори е вашият интерес?

- Интересуваме се от програмата, наречена IFF (свой - чужд), която разпознава приятелски или вражески е обектът (самолет, хеликоптер, танк и т.н.). Едно от предстоящите изисквания към България като член на НАТО е да модернизира тази разпознавателна система. Ние сме доставили такива системи на САЩ, Великобритания и т.н. Много сме заинтересовани да модернизираме и българската система.

Разговаряли ли сте с българското правителство, кога ще стартира проектът?

- Знаем, че в момента българското правителство разработва изискванията и се очаква да ги представи на заинтересованите в близко бъдеще. Не очаквам да има сключен договор до края на 2004 г.

Склонна ли е „Рейтиън“ да работи по офсетни прог­рами?

- Да, абсолютно.

Какви по-точно?

- Винаги договаряме с правителствата конкретните изискванията за офсета, често тези програми се одобряват преди подписване на самия договор. Няма да обещаем на България нещо, което не може да изпълним и доставим. Работили сме по офсетни програми в почти цяла Европа - Турция, Гърция, Германия, Италия, Великобритания, Норвегия и т.н.

В България критиката към офсетните сделки е, че държавата плаща по-скъпо, отколкото, ако закупува при стандартни условията. Какво е вашето мнение?

- Зависи как се сравняват. При офсета има допълнителни разходи по администрирането на проекта. В този смисъл офсетното споразумение не е безплатно, но, от друга страна, има добавена стойност за България - по отношение на технологии, бъдещ бизнес, работна ръка и т.н. „Рейтиън“ не заема страна в този спор.

Представители на „Рейтиън“ посещавали ли са български заводи, които могат да бъдат ваши поддоставчици?

- Имахме редица срещи с много български доставчици, но не съм подготвен да изброя всички тях поименно. Ние водим разговори, проучваме предприятия, което ни помага да преценим дали можем да посрещнем бъдещи офсетни задължения в България.

Какви са впечатленията ви от видяното?

- Лично аз не съм виждал много, за да отговоря изчерпателно. Но имате много доб­ре образована работна ръка, средният българин е много добре образован. Няма съмнение, че като резултат от трансформацията на българската икономика някои от промишлените производства трябва да бъдат модернизирани - вероятно и по линия на офсета. Като цяло на този етап не виждам проблеми, които да не можем да преодолеем.

По какви други програми очаквате да кандидатствате?

- Заинтересувани сме в различни области - за командни контролни центрове и системи, за наземната въздушна отбрана, навигационни системи за кораби, наземна сигурност и граничен контрол, уреди за нощно виждане, радари и др. Повечето от нашите договори са под 10 млн. долара. Предполагам, че България може да си позволи такива договори. Ние имаме подписано споразумение от октомври миналата година с Министерството на отбраната. Документът казва, че България включва „Рейтиън“ в списъка си с предпочитани доставчици.

Знаете ли с колко компании правителството е подписало такива споразумения или вие сте единствени?

- Не, не сме единствени. Знаем за такива споразумения и с доста от нашите основни конкуренти, с които често сме и партньори.

По темата работиха Поли МИХАЙЛОВА, Теодора ВАСИЛЕВА, Мария АНДОНОВА


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар