Апетит за брикети между местни енергийни инвеститори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Апетит за брикети между местни енергийни инвеститори

Апетит за брикети между местни енергийни инвеститори

„Брикел“ беше купено срещу почти 30 млн. лв.

Теодора ВАСИЛЕВА
2811 прочитания

Приватизационният търг за брикетната фабрика „Брикел“ - Гълъбово, противопостави лице в лице двама от най-честите купувачи на български енергийни фирми - самоковския бизнесмен Христо Ковачки и кръга фирми около „Корпоративна банка“. И в двата случая участието беше индиректно. Христо Ковачки се яви като консултант на спечелилата фирма „Калиста 2004“, а председателят на надзорният съвет на „Корпоративна банка“ Цветан Василев придружаваше представителката на другия активен наддавач в търга - Венета Николова от „Вивес“.

При начална тръжна цена от 8.2 млн. лв. за 100% от акциите на „Брикел“, наддаването приключи при цена 29.2 млн. лв. След търга приватизаторите се поздравяваха за високата постигната цена. Представители на агенцията дори коментираха, че заради дълговете дружеството едва ли струва и 15 млн. лв. Те са около 50 млн. лева, а приходите за миналата година са около 100 млн. лева. „Цената е безумно висока,“ коментира представител на енергийна фирма, предпочел анонимност. Според изпълнителния директор на „Брикел“ обаче достигната цена е реална. Почти невъзможно е спечелилият кандидат да не плати цената, защото в този случай ще загуби депозита си от 4 млн. лв. Спечелилата фирма „Калиста 2004“ е с едноличен собственик и управител 22-годишната Ива Цветкова и е регистрирана на адреса на компаниите на Христо Ковачки в промишлена зона „Орион“. „Ива Цветкова е студентка в четвърти курс в Софийския университет. Младото момиче е доста надеждно и господин Ковачки е преценил, че може да я консултира при управлението на дружеството, при изготвянето на инвестиционната програма и да спомогне с контактите си“, каза пресаташето на Ковачки Виктор Сокачев. Самоковският бизнесмен напоследък все по-често се явява като консултант и отрича пряко дялово участие. „Той има акции или дялове в „Мина Чукурово“, „Консорциум гуми еко“, „Лазарни оптични технологии“, ТЕЦ „Марица 3“ - Димитровград, РУМ „Деница“ и „Нова Деница“. Преди няколко седмици закупи от Агенцията за държавни вземания и бившия завод „Сигнал“ - София. Консултант е в сделките за ТЕЦ „Враца“, мина „Бели брег“, „Атоменергоремонт“ и сега в „Брикел“,“ каза Сокачев.

Другият активен наддавач беше представителката на „Вивес“. Собственици на това дружество са Венета Николова и Милан Горничев. Учредената през 2002 г. фирма „Вивес“ преди време придоби част от капитала на „Енергоремонт холдинг“, както и от дъщерните му дружества в Русе, Варна и Бобов дол. Акциите бяха закупени през борсата с посредничеството на „Корпоративна банка“. Мажоритарният пакет на „Енергоремонт холдинг“ беше изкупен също през фондовата борса от клиент на „Корпоративна банка“, зад когото се предполага, че стои „Риск инженеринг“. Собственикът на последното дружество Богомил Манчев каза за „Капитал“, че няма нищо общо със сделката за „Брикел“, че не притежава въпросните ремонтни дружества и е собственик само на „Енергоремонт“ - Перник. Третият участник в търга на Агенцията за приватизация беше „Еврометал комерс“ - Перник. Дружеството се представляваше от Людмил Стойков, който обаче през почти целия търг не наддаваше.

"Брикел“ има две основни дейности - производство на брикети от въглища и производство на електроенергия. Основните приходи на компанията идват от брикетната фабрика, която има осигурен пазар на продукцията благодарение на правителствени програми за подпомагане на социалнослабите. В бъдещия приватизационен договор собственикът на брикетната фабрика ще бъде ангажиран с осигуряването на достатъчно количество брикети, необходими за гарантиране изпълнението на правителствената програма за енергийно подпомагане на социално слаби. Заради специфичната дейност на „Брикел“ купувачът се задължава да не променя предмета на дейност на дружеството за пет години, както и да не намалява акционерното си участие под 50% за същия срок. Купувачът - „Калиста - 2004“ трябва да поеме дълговете на брикетената фабрика, които са около 50 млн. лева. По-голямата част от задълженията са към съседната мина „Марица-изток“. За частта от задълженията към НЕК купувачът се е съгласил да изготви погасителен план. Изискването е било записано в последния момент като промяна в тръжната документация. Освен това купувачът ще е длъжен, ако постъпи искане на „Ей И Ес 3-С България Марица изток 1“ ООД, да им предоставя право на строеж или ползване на терени, собственост на „Брикел“.


1 коментар
  • 1
    Avatar :-@
    Огорчен

    Срамно е да продаваш боклук и да му искаш 230лв.за тон.В провинцията заплатите са като през 1980г.Брикетите струваха 30лв.за тон,а сега дерат кожите на бедните хорица с тези брикети.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK