Апетит за брикети между местни енергийни инвеститори

„Брикел“ беше купено срещу почти 30 млн. лв.

Приватизационният търг за брикетната фабрика „Брикел“ - Гълъбово, противопостави лице в лице двама от най-честите купувачи на български енергийни фирми - самоковския бизнесмен Христо Ковачки и кръга фирми около „Корпоративна банка“. И в двата случая участието беше индиректно. Христо Ковачки се яви като консултант на спечелилата фирма „Калиста 2004“, а председателят на надзорният съвет на „Корпоративна банка“ Цветан Василев придружаваше представителката на другия активен наддавач в търга - Венета Николова от „Вивес“.

При начална тръжна цена от 8.2 млн. лв. за 100% от акциите на „Брикел“, наддаването приключи при цена 29.2 млн. лв. След търга приватизаторите се поздравяваха за високата постигната цена. Представители на агенцията дори коментираха, че заради дълговете дружеството едва ли струва и 15 млн. лв. Те са около 50 млн. лева, а приходите за миналата година са около 100 млн. лева. „Цената е безумно висока,“ коментира представител на енергийна фирма, предпочел анонимност. Според изпълнителния директор на „Брикел“ обаче достигната цена е реална. Почти невъзможно е спечелилият кандидат да не плати цената, защото в този случай ще загуби депозита си от 4 млн. лв.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • Огорчен
    • + 2

    Срамно е да продаваш боклук и да му искаш 230лв.за тон.В провинцията заплатите са като през 1980г.Брикетите струваха 30лв.за тон,а сега дерат кожите на бедните хорица с тези брикети.

    Нередност?
Нов коментар