Прокуратурата се намеси в спора за МБТР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокуратурата се намеси в спора за МБТР

Прокуратурата се намеси в спора за МБТР

След действията на магистратите банката осъмна с две ръководства

Димитър ПЕЕВ
5063 прочитания

Лятната скука в банковата система беше разчупена от придобили публичност спорове за контрола върху Международната банка за търговия и развитие (МБТР). Институцията беше доскоро собственост на двайсетина фирми, повечето от които са с офшорна регистрация. С по-малки дялове в нея участваха четири физически лица - братята Бони Бонев и Пламен Бонев, Петър Белчев и Боян Пенков.

Изглежда, през последните месеци е настъпило обтягане на отношенията между отделните акционери, което е станало причина да бъдат сменени ръководните и органи. Това на свой ред е предизвикало недоволството на отделни акционери, които през седмицата оспориха легитимността на избрания в края на юни нов мениджмънт. До края на седмицата новите изпълнителни директори така и не бяха допуснати до управлението на банката, докато старите са с прекратени правомощия и отнети спесимени. За възникналия управленски вакуум допринесе и прокуратурата, която образува проверка за законността на мениджмънта и по този начин възпрепятства неговото встъпване в длъжност.

Спорът за банката

МБТР привлече вниманието на банковата общност в края на юни, когато в рамките само на три дни бяха проведени две общи събрания на акционерите. Първото беше насрочено за 24 юни по искане на управителния съвет, като в дневния ред бяха добавени две допълнителни точки по искане на отделни акционери. Второто общо съб­рание трябваше да се проведе на 27 юни по инициатива на Бони Бонев и Калоян Янков, който е представител на акционера „Флейвърс, фрейгрънсис енд кемикълс“ (Flavours, Fragrances & Chemicals Ltd). И двете събрания включваха в дневния си ред промени в устава и ръководните органи на банката. Решенията от тях обаче не бяха съобщени официално и дори имаше твърдения, че те са се провалили поради липсата на кворум.

Очевидно тези твърденията са били фалшиви, тъй като в началото на седмицата съдът вписа взетите решения на първото от двете общи събрания. Те предвиждат освобождаване на досегашните членове на надзорния съвет Делчо Порязов, Марта Пушева-Бориславова, Иван Капитанов и Вяра Церовска и намаляване броя на членовете му от петима на трима души. За членове на новия надзорен съвет са били вписани Красимир Дачев, Калоян Янков и Каролин Гишу, която участваше и в предишния надзор. Решението на съда е от 16 август и е било подписано от съдия Румяна Паликарова. С него се вписва и нов управителен съвет на банката, съставен от трима души - Атанас Радев, Александър Панев и Светлозар Иванов. Последните двама са били назначени и за изпълнителни директори на банката. Предишният управителен съвет е бил освободен, като още следващия ден, позовавайки се на съдебното решение, БНБ е отнела спесимените на досегашните изпълнителни директори Александър Александров, Младен Иванов и Боян Пенков.

Смяната на мениджмънта

Новото ръководство е прис­тигнало в банката около 16.30 часа в понеделник. Тримата нови членове на управителния съвет са получили уверение от предишното ръководство, че на следващата сутрин ще им бъдат предадени ключовете и печатите на банката. Старите изпълнителни директори Александър Александров, Младен Иванов и Боян Пенков са освободили помещенията и са напуснали банката, но са се върнали малко по-късно заедно с един от акционерите - Петър Белчев, който заявил, че не признава съдебното решение и няма да се подчини на него. Участници в свадата заявиха, че Белчев бил придружаван от една дузина охранители. Извикана е била полиция от Първо районно полицейско управление, която е трябвало да въдвори ред. С цел да избегнат по-голям конфликт двете страни се споразумели да продължат изясняването на легитимността на следващия ден. Уговорена била среща за 11 часа, тъй като хората на Петър Белчев поискали време да проверят в съда дали има действително извършено вписване на ново ръководство.

Сблъсък на входа

Във вторник сутринта обаче новите изпълнителни директори не бяха допуснати до централата на банката, която се намира на гърба на Народния театър „Иван Вазов“ в столицата. Те бяха изтласкани от охраната, след което вратите бяха затворени и до вътрешността на сградата бяха допускани само клиенти, желаещи да внесат или изтеглят пари от банката. Сред недопуснатите в сградата беше и новоизбраният заместник-председател на надзорния съвет Калоян Янков. Последва кратка разправия пред входа на институцията, която привлече вниманието на минувачите и клиентите на съседното кафене. Сред присъстващите бяха забелязани и гардове от известна охранителна фирма, но така и не се разбра от кого са били доведени. По-късно през деня пред банката се появи и полицейски патрул, който е бил пратен по сигнал на Петър Белчев. Разбра се, че той е подал

Официално оплакване в прокуратурата

която е образувала още същия ден проверка по случая. „Капитал“ научи, че постановлението е било издадено от прокурор М. Миланов от Софийската градска прокуратура. Той е разпоредил на СДВР да вземе мерки и да не допусне „самоуправни действия“ от страна на новоизбрания управителен съвет. „Налице е реална опасност да настъпят непоправими или трудно поправими вреди на банковата институция предвид възможността от разпореждане с документи, имущество и биха засегнали интересите на множество вложители“, пишело в прокурорското пос­тановление. В изпълнение на прокурорската заповед още на следващия ден Атанас Радев и изпълнителните директори Александър Панев и Светлозар Иванов са били привикани в Първо районно управление. Там те са били предупредени официално да не правят повече опити за влизане в банката, докато трае прокурорската проверка. „Само по себе си това е абсурдно, тъй като прокуратурата няма правото да спира изпълнението на съдебни решения“, коментираха източници, близки до тримата нови шефове. Те са обжалвали постановлението на прокурор М. Миланов пред по-висшестоящите инстанции в йерархията на прокуратурата, но до края на седмицата не беше известно актът да е отменен.

Според източници, близки до спорещите страни, в основата на всичко стои

Семеен конфликт между братята

Бони Бонев и Пламен Бонев, за които се смята, че са действителните собственици на банката. Твърди се, че двамата от известно време не са в особено добри отношения и са започнали подялба на бизнеса си. Това обаче досега не е станало, тъй като двамата спорят за цената, по която Бони Бонев ще изкупи дяловете на по-големия си брат Пламен от банката. Доказателство за разногласията между двамата бяха отложените промени в акционерната структура, за които беше получено разрешение от БНБ още в началото на април. Тогава управление „Банков надзор“ издаде разрешение на Бони Бонев да придобие пряко и чрез свързани лица общо 88.66% от акциите на МБТР. Той трябваше да изкупи дяловете на двайсетината офшорни фирми, които към онзи момент държаха мажоритарния пакет от банката. Малко след това изненадващо брат му Пламен Бонев беше цитиран от столичен седмичник, че промени в акционерната структура на банката скоро не се очакват. „Това, че БНБ е разрешила на някого да притежава определена част от капитала на банката, не означава, че може да принуждава останалите акционери да му продадат акциите си. Законът за банките не дава такива правомощия на БНБ и след като някой получи от нея правото да притежава определена част от капитала на една банка, той тепърва трябва да преговаря с останалите акционери, за да сключи сделка за покупка на дяловете им“, заяви тогава Пламен Бонев. През седмицата нито една от двете спорещи страни не пожела да коментира официално случващото се с банката. Очевидно в ролята на арбитър ще трябва за пореден път да влезе БНБ.

„Банков надзор“ запази мълчание

Най-вероятно с цел да не се предизвика излишна паника сред клиентите на банката от БНБ се въздържаха от всякакви коментари по случая. Неприятното е, че споровете за контрола върху МБТР станаха точно по времето, когато подуправителят и шеф на надзора Емилия Миланова е в годишен отпуск. Тя ще се върне на работа в началото на септември. Най-вероятно тогава ще стане ясна и позицията на надзора.

Междувременно стана ясно, че фирменото дело на банката е било прехвърлено от втори със­тав в Софийския градски съд на трети състав. В момента то се пази на съхранение от съдия Жаклин Комитова, научи „Капитал“. „Делото наистина се пази при мен, защото имаше проблеми. Но не бих могла да коментирам, тъй като аз не съм титуляр по това дело, а само замествам колежка, която е в отпуск“, заяви съдия Комитова. Титулярният съдия по делото всъщност е Костадинка Наумова, но заради отсъствието и се наложило решението за вписване на новите ръководни органи да бъде подписано от колежката и Румяна Паликарова.

МБТР беше създадена по силата на прословутия Указ 56 през 1991 г. Банката винаги е работила предимно с корпоративни клиенти. Едва в последната година тя насочи вниманието си по-сериозно към предлагането на услуги на физическите лица, като започна издаването на карти „Американ експрес“ на граждани и фирми. Към края на юни банката разполага с активи за 75.8 млн. лева, които и отреждат пазарен дял от 0.37%. Раздадените кредити от институцията са общо за 50.9 млн. лева, а привлечените депозити са в размер на 57.5 млн. лева. Собственият и капитал е 13.6 млн. лева. МБТР беше една от четирите банки, приключили първото полугодие на годината със загуба.

Лятната скука в банковата система беше разчупена от придобили публичност спорове за контрола върху Международната банка за търговия и развитие (МБТР). Институцията беше доскоро собственост на двайсетина фирми, повечето от които са с офшорна регистрация. С по-малки дялове в нея участваха четири физически лица - братята Бони Бонев и Пламен Бонев, Петър Белчев и Боян Пенков.

Изглежда, през последните месеци е настъпило обтягане на отношенията между отделните акционери, което е станало причина да бъдат сменени ръководните и органи. Това на свой ред е предизвикало недоволството на отделни акционери, които през седмицата оспориха легитимността на избрания в края на юни нов мениджмънт.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK