Кой кой е в клуба на българските морски магнати

Русия има своите петролни милионери, Гърция - корабните си магнати. В България най-влиятелните местни бизнесмени имат инвестиции в туризма, който е един от най-значимите и бързо развиващи се отрасли на икономиката. Клубът на големите собственици на хотели по Черноморието вече изкристализира в публичното пространство, без да е институционализиран като клуб. Тези двадесетина души притежават около 50 хил. хотелски легла по морето - половината от всички, които според НСИ са 105 хил. В този клуб, който може да бъде кръстен „Над 1000 морски легла“, правят впечатление поне три неща. Всички сегашни магнати в по-малка или в по-голяма степен са тръгнали от приватизацията. Въпреки бурното строителство в последните години най-големи от тях все още са тези, които са купили най-много при раздържавяването. Всички собственици са българи. За последните шест години чуждестранните инвестиции в туризма са 142 млн. долара, по данни на Българската агенция за инвестиции. Но са в софийски хотели или са по линия на българи, участвали в приватизацията чрез офшорни фирми. В този бизнес все пак има чуждестранното влияние и то е на международните туроператорски фирми. Те са основните партньори на българските хотелиери и поне досега бяха и основните им кредитори. Рецептата за успех на TUI, Thomas Cook и ITS в масовия туризъм привнесе в страната и модата на мегахотелите.Третата особеност е, че собствениците на бизнеса са мъже, макар че често той се управлява от жени.
В тази
Разнородна компанияима един чисто туристически кадър - несменяемият директор на курорта „Албена“ от държавните му времена до днес Красимир Станев. Сред отроилите се лидери в бранша са двама представители на някогашното обединение на едрия национален капитал Г-13 - Емил Кюлев с „Ривиера“ и вече покойният Илия Павлов със „Сейнт Елиас ризорт“, „Перла“ и новото ваканционно селище „Парадайз бийч“. От арендаторския период оцеляха и успяха хора като несебърския бос Димитър Янков с пет хотела в Слънчев бряг. От борческия - структурите на бившата силова групировка ВИС с хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци. Присъствието на СИК, която някога се смяташе за голяма черноморска сила, се топи чрез множество разпродажби на хотели. Според информирани източници сега в Слънчев бряг то е сведено до дискотека „Лазур“.Почти всички сегашни магнати стъпиха в курортите първо по линия на масовата приватизация. Като емблема от този епизод се запази Николай Банев от „АКБ корпорация“ с ваканционното селище „Русалка“ и къмпингите до Созопол. Бившият директор на „Петрол“ Бедо Доганян също би могъл да влезе в тази графа. Той по-скоро е от категорията собственици с друг основен бизнес, които инвестираха и в туризма. Този тип бизнесмени преобладават в клуба. Ветко Арабаджиев - собственик номер две в ранглистата с инвестициите си в Слънчев бряг и „Елените“, тръгна от захарта. Людмил Стойков - собственик номер четири с „Дюни“, дойде от бизнеса с метали. Георги Гергов дойде в „Слънчев ден“ от аграрния сектор. Най-новият в групата е бившият директор на оръжейната фирма „Тератон“ Младен Мутафчийски с комплекса „Хелена ризорт“. Някои бизнесмени заложиха изцяло на туризма или поне с него са по-популярни, отколкото със стартовия си бизнес. Примери за това в Златни пясъци са Георги Щерев с хотелите „Иберостар“ - Изгрев и Обзор, и братя Стоеви от хотелите „Берлин“. Други като директора на „Лукойл България“ Валентин Златев развиват хотелския бизнес по Южното Черноморие и като хоби, което набира скорост.
Особена категория са хората, за които се знае, че са успели с политически протекции. Славчо Христов, фаворит при кабинета на Иван Костов, влезе в „Златни пясъци“ АД точно при управлението на това правителство. „Елеонора транс“ се заеха с туризъм по времето, когато хотелската приватизация минаваше през министерството на Валентин Василев.
Нищо чудно последните, влезли в туризма, не след дълго да станат първи. Или поне да опитват да пораснат. Икономическата група ТИМ, която хвана последния влак в приватизацията, за година построи 1000 нови легла и планира десет пъти повече в курорта „Св. Константин и Елена“. Бизнесът на бащата и брата на финансовия министър Милен Велчев започна с покупката на един хотел в Златни пясъци преди шест години. Напоследък инвестиционният фонд „Сигма“, сред чиито учредители е братът Георги Велчев, се очертава като един от най-големите инвеститори по северното и южното море. Формално в клуба не влизат строителните предприемачи от Св. Влас братя Диневи. Но те не може да бъдат пропуснати, когато се говори за големите инвеститори. Макар да имат само един курортен хотел, за последните 15 години СД „Диневи и сие“ построи и продаде почти цял град в района на Св. Влас. Вероятно има и други хора, фирми и банки с над 1000 легла. Те обаче не желаят да са на светло и в гилдията дискретно мълчат за тях.
Хиляда легла
са първата граница, към която почти всеки морски хотелиер с амбиции и средства се стреми на този етап. Някои прескачат летвата само с един хотел. Броят на леглата е плаващ критерий. Има основни легла, за които Министерството на икономиката приема, че са средно 1.7 на стая. През сезона обаче се слагат и допълнителни, с които общият брой може да нарасне и с една трета. Този критерий е условен и защото новата тенденция е хотелите четири и пет звезди да са с луксозни стаи и малко легла. Така внушителни сгради имат малка леглова база, но тя се продава по-скъпо. Този критерий обаче е единственият възможен като база за класация. Като се изключат публичните компании, финансова информация за останалите липсва. Освен това хотелиерите най-често занижават информацията за леглата си, тъй като я смятат за търговска тайна и се страхуват от данъчните - има косвена връзка между броя на леглата и курортната такса, която се плаща в общините. Те се изповядват единствено пред туроператорите. Информация има и на туристическите сайтове, в регистъра на категоризираните обекти на Министерството на икономиката, а данни дават и от самите хотели. Сходен проблем е, че информацията за категорията на хотелите не е съвсем надеждна. Често хотелиерите представят желаните звезди за действителни и ги обявяват, преди да са ги получили официално.

Професионалистът Красимир Станев

Най-големият собственик по Черноморието е „Албена“ АД с


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове