Банките в Централна и Източна Европа излизат от зоната на здрача

Перспективите за растеж, както и привлекателността на банковия сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за чуждите инвеститори не са изчерпани въпреки динамичното развитие на сектора през последните 15 години. Това са основните изводи от публикуваните през тази година доклади на две австрийски банки - Bank Austria Creditanstalt и Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB). По оценки на BA-CA ръстът в кредитирането в региона през следващите 10 години ще достигне 14% спрямо сегашните 12% и регистрираните в наши дни в еврозоната едва 4%, докато депозитите ще продължат да се увеличават с по-скромен темп - около 10 на сто годишно.

Групата на осемте страни, които тази година станаха част от Европейския съюз - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Латвия и Литва, приключи преструктурирането и приватизацията официално през 2001 г., а в някои страни това стана дори по-рано. Преобладаваща част от банките там вече са частни или с мажоритарно чуждестранно участие. Останала е една голяма държавна банка - полската PKO PB. Има и две големи частни банки, собственост на местния капитал - унгарската OTP и латвийската Perex Banka. Един от най-привлекателните пазари от ЦИЕ в бъдеще безспорно е Русия. Това е страната с най-голямо население (143 млн.) в ЦИЕ и следователно е най-големият пазар по отношение на потенциални потребители, както и най-големият самостоятелен пазар по отношение на общи банкови активи (152.5 млрд. евро). Икономиката и банковият сектор изминаха дълъг път на възстановяване след кризата през 1998 г., когато много чуждестранни банки напуснаха страната и пазарният дял на банките с мажоритарно чуждестранно участие падна в края на 2003 г. под 4% от общите активи. В двете бивши съветски републики Украйна и Беларус реформите в банковия сектор са в ранен етап, а делът на чуждестранните банки е около 10%. С население от 57.5 млн. общите банкови активи не надвишават 19 млрд. евро. Според RZB Беларус е значително по-изостанала, което е обяснимо, като се има предвид, че и до наши дни страната прилага планова икономика. Украинският банков сектор отчита ускорен растеж напоследък. Останали са само две държавни банки - Oshadbank и Ukreximbank, с общ пазарен дял около 10%. В бъдеще предстои и двете банки да бъдат приватизирани.

Кредитната експанзия - общо явление за ЦИЕ

Относителният дял на банковия сектор, измерен като съотношение на общите банкови активи към брутния вътрешен продукт (БВП), е най-голям в осемте нови членки на ЕС - малко под 80% в края на 2003 г., и значително изпреварва показателя в трите кандидатки за ЕС (България, Румъния и Хърватия), който е близо 60%, но пък изостава от съотношението в еврозоната, достигнало в края на миналата година 201% от БВП. По отношение на кредитите като процент от БВП обаче лидерството на страните от ЦИЕ-8 се топи бързо. Разликата в този показател между банковия сектор в еврозоната и в Централна и Източна Европа остава огромна - в края на 2003 г. банковите кредити като процент от БВП в еврозоната възлизаха на 100%, докато в ЦИЕ-8 показателят бе малко под 35%, а в трите кандидатки - над 30% от БВП. Прочистването на кредитните портфейли на големите банки в Чехия и Словакия преди приватизацията доведе до застой в кредитите за частните предприятия в ЦИЕ-8 като цяло. Кредитите за частния сектор нарастваха със стабилни темпове като процент от БВП единствено в Словения, Латвия и Литва. Значителна експанзия във фирменото кредитиране бе отчетена също в България, Босна и Херцеговина, Русия и Украйна. През последните години кредитите за малките и средните предприятия обаче останаха пренебрегван сегмент и затова според анализаторите имат голям потенциал за развитие в бъдеще.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се