Петролните компании се къпят в пари

Вместо да ги използват за проучване и разработване на нови находища обаче, те предпочитат да ги раздават на акционерите си

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Високите цени на петрола облякоха финансовите резултати на неговите производители в розово. Петролните компании трупат огромни печалби. През третото тримесечие на 2004 г. Roya· Dutch Shel· отчете нетна печалба 5.4 млрд. долара, която е два пъти по-голяма от печалбата през същия период на миналата година, когато е била 2.7 млрд. долара. Нетната печалба на ExxonMobi· се е увеличила на годишна база през третото тримесечие от 3.65 млрд. долара на 5.68 млрд. долара. Списъкът на нарасналите печалби в сектора става все по-дълъг. Въпросът е

Какво да се прави с парите

Преди всичко фирмите започнаха да раздават пари в брой на акционерите си по различни начини, отбелязва сп. „Икономист“. BP и Exxon Mobi· изкупуват обратно дялове като луди. Тази година Exxon Mobi· ще изкупи обратно дялове за 7.25 млрд. долара, а ВР - за около 9 млрд. долара. Shel· предпочете да раздаде тлъсти дивиденти. Според Арт Смит, председател на консултантската фирма John S Herold, обратните изкупувания от топ 10 на петролните компании в света могат да надхвърлят разходите за проучвания и разработка през 2004 г.

Ако цените на петрола останат високи - не е необходимо да са 40 или 50 долара за барел, но, да кажем, около 30 долара, най-големите петролни компании ще бъдат принудени да преразгледат и инвестиционните си планове. Засега те предпочитат да се придържат към т.нар. зрели находища в Северно море и делтата на река Нигер, коментира в. „Уолстрийт джърнъл“. Колкото по-скоро обаче те започнат да влагат печалбите си в загърбени находища заради високите производствени разходи при тях, толкова повече ще се застраховат срещу политическа несигурност в Близкия изток и Африка. Освен това, като се изключи Близкият изток, по-големите резерви от петрол в света са още неразкритите, а не вече доказаните (виж графиката).

Черни проблеми под розовите резултати

Според експертите розовото настояще не обещава непременно розово бъдеще. Проблемите се очертават в три направления: бързо падащи запаси, нарастващи разходи и липса на достъп до евтини за проучване и експлоатация находища. Ръководителят на Energy Intelligence Group Том Уолин твърди, че бъдещето на петролните компании не е било толкова мъгляво от периода на национализациите през 70-те години на миналия век.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар