На финала „Арт строй турс“ попадна в ПИБ

Съдът отмени първия търг за дружеството, спечелен от фирма на Васил Божков

„Арт строй турс“ - едно от последните държавни туристически дружества, беше купено през фондовата борса от фирма, свързана с Първа инвестиционна банка, съобщи близък до сделката източник. Платената цена за 99% от капитала на дружеството е 6.15 млн. лв. Дружеството беше предложено от Агенцията за приватизация (АП) на поредния неприсъствен публичен търг. В наддаването се включиха няколко кандидата, но заради най-високата предложена цена спечели клиент на Първа финансова брокерска къща, която е от групата на Първа инвестиционна банка (ПИБ), обясни източникът. Информацията беше потвърдена и от представител на АП.

В активите на „Арт строй турс“ влизат два хотела до курорта „Златни пясъци“ - „Рай“ до „Дом на журналиста“ и „Чайка“ срещу входа на курорта „Ривиера“. Другата морска собственост на компанията са бунгала в Черноморец. В зимния курорт Банско „Арт строй турс“ притежава хотел „Хаджирадоновата къща“. В Разград фирмата е собственик на хотел „Централ“. В активите на дружеството са и бившите резиденции от тоталитарно време в Хасково и Ловеч. Новият собственик ще придобие и част от административна сграда в столицата от 100 кв. метра на ул. „Дунав“. Фирми около ПИБ са сред основните български инвеститори в туризма, най-вече в зимния. Те са главно действащо лице в Банко, където имат няколко хотела, които от своя страна са съакционери в дружество „Юлен“, собственик на ски съоръженията. Компании от групата притежават и няколко морски хотела, туроператора „Балкан холидейз“ и авиокомпанията за чартърни полети „Балкан холидейз ер“ (BHAir). Туристическата фирма беше приватизирана от втори опит. При предишния търг преди около година „Арт строй турс“ беше спечелена от „Занзи холдингс БГ“, която се свързва с Васил Божков.
Представители на дружеството бяха Орлин Хаджиянков и Антони Наумов, които са били в ръководството на фирми от системата на „Нове холдинг“. Тогава постигнатата цена беше 10.7 млн. лв. Един от неуспелите кандидати - „Роял холидейс“, обаче оспори процедурата пред съда. Тричленен състав на Върховния административен съд реши, че в сделката няма нарушение. В края на октомври обаче излезе окончателното решение на магистратите, с което сделката беше отменена заради процедурни нарушения от страна на АП. Съдът задължи агенцията да проведе ново наддаване. За да избегне бъдещи съдебни спорове, продавачът реши да предложи дружеството на неприсъствен публичен търг на борсата, където сделките са необжалваеми.

Стартовата цена на пакета беше малко над 1.8 млн. лв., но заради няколкото потенциални купувача тя нарасна до постигнатите над 6 млн. лв. Точна информация за фирмата - купувач на „Арт строй турс“, липсва, защото дружеството не е публично.

С продажбата на „Арт строй турс“ почти приключва приватизацията в сектора на туризма. Последното държавно дружество от хотелиерския бранш - „ВМТ - Орбита“ ще се продаде на търг на 29 декември при начална цена от 1.4 млн. лв. Другата фирма от туристическия сектор, която все още е под държавен контрол, е „Слънчев бряг“, но в активите й е останала основно инфраструктура. Държавата все още стопанисва значителен брой ведомствени почивни станции, които засега не е решила да продава.