Държавата си присвои „Юганскнефтегаз“

Фарс, сензация, скандал, национализация, политически цинизъм. Подобни определения се завъртяха в публичното пространство през седмицата, когато трябваше да се реши съдбата на една от най-големите и модерни петролни компании в Русия - ЮКОС. В страната бе осъществена първата голяма ренационализация, когато основното производствено поделение на ЮКОС „Юганскнефтегаз“ се озова в ръцете на изцяло държавната компания „Роснефт“, коментира „Файненшъл таймс“. Събитията следваха схемата на класически трилър, в който всяка минута поднася обрати и изненади. В неделя, 19 декември, в Русия бе проведен аукцион за основното производствено на ЮКОС „Юганскнефтегаз“. То осигурява 60% (47.5 млн. тона за първите 11 месеца на годината) от продукцията на руския гигант. Постъпленията от продажбата трябва да покрият част от данъчните искове срещу ЮКОС и дъщерните й компании, които за периода 2000-2003 г. вече доближават 28 млрд. долара. Победител в аукциона стана неизвестната досега компания „Байкалфинансгруп“. Тя предложи 9.35 млрд. долара за 76.8% от „Юганскнефтегаз“ при стартова цена 8.6 млрд. долара. Другата допусната до аукциона компания - „Газпромнефт“, се сочеше като почти сигурен фаворит, но въобще не обяви цена. Анализатори, наблюдатели и политици започнаха да тънат в догадки

Кой стои зад „Байкалфинансгруп“

Проверка на руските медии показа, че „Байкалфинансгруп“ е регистрирана през декември в Тверска област, на адрес, на който са регистрирани още няколко фирми, включително и една дъщерна структура на „Газпром“. Президентът Владимир Путин уточни, че новите собственици на „Юганскнефтегаз“ са частни лица и имат намерение да работят с други руски компании включително и държавни, явно намеквайки за „Газпром“ или „Роснефт“, където държавата е мажоритарен собственик. В мистерията Путин намеси и китайска връзка с думите си: „Не изключвам възможността китайската компания CNPC да участва в работата на „Юганскнефтегаз“. От своя страна ръководството на ЮКОС заплаши новите собственици, че когато самоличността им бъде изяснена, ще заведе съдебни искове за понесени щети в размер на 20 млрд. долара.

Подозренията на анализатори, бизнесмени и политици относно самоличността на новите собственици бяха насочени главно към „Сургутнефтегаз“, частна петролна компания, чието ръководство се смята за приближено до средите на руския президент Владимир Путин и чиито представители са били разпознати по време на аукциона. Другият основен заподозрян бе „Газпромнефт“, изцяло дъщерна фирма на „Газпром“. „Газпромнефт“ и „Сургутнефтегаз“ обаче официално отричаха да имат отношения с „Байкалфинансгруп“.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар