Партньорството между „Лукойл“ и „Петрол“ гори

Версиите на двете компании за спрените доставки на горива се разминават по всички пунктове

След четиригодишен мир двете най-големи компании за горива в страната - „Лукойл България“ и „Петрол холдинг“, влязоха във война. От „Петрол холдинг“ обвиниха чрез медиите „Лукойл“, че без предупреждение им е спрял доставките на горива. Собственикът на бургаската рафинерия пък моментално отговори, че доставките са прекратени „заради застрашителното нарастване на просрочените задължения на „Петрол холдинг“ до размер от 35 млн. лв.“. Конкретният сблъсък веднага беше свързан от „Петрол холдинг“ с преговорите за продажба на веригата бензиностанции „Петрол“ на „Лукойл“. От „Лукойл“ категорично отрекоха.

Търговският конфликт

между двете фирми започна от петък, 4 февруари. Според информация от „Петрол холдинг“ са прекратени доставките, насочени към търговията на едро с горива. „Това не засяга бензиностанциите на „Петрол“, които също се снабдяват от „Лукойл България”, уточни Орлин Тодоров, изпълнителен директор на “Петрол холдинг”. В момента всички бази на „Петрол холдинг“ функционират, горивата са достатъчни за следващите 10-15 дни и вероятно ще се премине към внос, уточниха от компанията. Според Тодоров с „Лукойл“ вече се водят преговори на оперативно равнище за решаване на проблема. От българския офис на руската компания не дадоха информация за такива разговори.

Ябълката на раздора са около 70 бензиностанции, които са собственост на „Петрол“, но се експлоатират съвместно с „Лукойл“ по договор от 2001 г. „Настоящото ръководство на холдинга системно отказва да влезе в преговори за изработване на удовлетворяващ и двете страни погасителен план за дълга от 35 млн. лв. Действията на мениджърския екип не показват наличие на ясна идея за извеждането на „Петрол холдинг“ от незавидната ситуация,“ казват от „Лук­ойл България“. На пазара отдавна витаят слухове за финансови проблеми на дистрибутора на горива, но от ръководството на холдинга отричат. „Не отговаря на истината твърдението за дълг на “Петрол” в размер на 35 милиона лева“, казват от „Петрол холдинг“. Според тях „в продължение на три години “Лукойл България” категорично отказва да приеме предлагания от “Петрол” бюджет, необходим за функционирането на търговските обекти, съгласно договорните взаимоотношения между двете компании. Това е причината за съществуващите насрещни претенции между двете компании“, твърдят от „Петрол холдинг“.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар