С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 фев 2005, 0:00, 1471 прочитания

Евростандартите притискат предприемачите

Браншови организации поискаха подкрепа от държавата за въвеждане на системата НАССР

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Фирмите от хранително-вкусовия сектор трябва да въведат системата НАССР за анализ на опасностите и контрол на критичните точки в производството най-къснодо 1 януари 2007 г. Хиляди предприятия в страната все още не подозират за тези изисквания. Други са наясно със задълженията си, но се нуждаят от средствата, за да ги изпълнят. Браншови структури настояват за подкрепа от държавата.

Състоянието на инфраструктурата е трагично. В помещенията е мръсно. Персоналът не е наясно за какво става дума. Фирмите отчитат, че имат въведени добри производствени практики, но това е формално, само на хартия. Така Петър Караиванов, изпълнителен директор на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, описва състоянието на повечето предприятия в бранша. Задължението производителите да въведат стандартите за добра производствена практика бе въведено със Закона за храните. Пак там е отбелязано, че това е трябвало да стане до края на 2004 г. Сериозните дружества вече са отметнали, че това изискване е изпълнено, и се целят в следващото стъпало - въвеждането на системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки в производството НАССР. Тази система трябва да е реалност във фирмите от хранително-вкусовия бранш от 1 януари 2007 г.
В стотици малки

Предприятия за производство на хляб, закуски и сладкиши

обаче не са налице даже правилата за добра производствена практика, показват наблюденията на федерацията. „Има консултанти, които са се специализирали в продажбата на серийни еднотипни проекти за въвеждане на добри производствени практики. Държавните органи одобряват тези проекти, собственикът е спокоен, но всъщност положението е трагично. Проектите са пълни с грешки и не отговарят на фактическото състояние на дружеството“, коментира Петър Караиванов. Според него „държавата нехае и е обявила бранша за нискорисков“. Хлебопроизводителите и сладкарите не могат да разчитат на подкрепа нито по линия на програма САПАРД, нито от фонд „Земеделие“. Липсват целеви кредитни линии. „Освен това не е ясно браншът към кое ресорно министерство се води, ние сме между икономическото, зедемелското и здравното министерство и това усложнява връзките с администрацията“, казва Петър Караиванов. Стар огромен проблем за сектора са и фирмите в сивата икономика, които с ниските си цени създават нелоялна конкуренция и не позволяват на изрядните дружества да отделят средства за обновяване и модернизиране.
Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите е изготвила наръчник за въвеждането на добрите производствени практики. Тридневни курсове в цялата страна обучават предприемачите от сектора как се въвежда НАССР система, каква е връзката и с добрите производствени практики и с ISO 9001:2000. Щатният персонал на федерацията също е обучен и има сертификат за това.
„Цената за внедряването на системата зависи от броя на продуктите, които се произвеждат, защото според изискванията за всеки продукт се прави отделен НАССР план. Консултантската дейност за интегрираното въвеждане на добра производствена практика, НАССР и ISO 9001:2000 в едно малко предприятие от бранша струва в около 5000-6000 лв.“, пресмята Петър Караиванов. Браншовата структура е привлякла консултант по въвеждането на системата НАССР, който работи на преференциални цени за членовете на организацията. От федерацията се надяват на субсидия от държавата за внедряване на системата НАССР. Такова безвъзмездно финансиране вече получиха месопреработвателите, за които срокът за въвеждане на НАССР изтича в края на тази година.
Изискването за въвеждане на системата НАССР до 1 януари 2007 г. се отнася и за

Хотелите, ресторантите и заведенията, предлагащи храни

припомнят от Националния хотелиерски мениджмънт клуб. „В страната има над 12 хил. обекта за хранене - ресторанти, пицарии, бирарии и др. заведения, включително по хотелите. Единици са тези, които са въвели системата“, уточнява Илиян Иванов, председател на Националния хотелиерски мениджмънт клуб. Процесът по въвеждането на HACCP в този бранш отнема до една година, но може и да надхвърли този срок в зависимост от това, което трябва да бъде свършено (ремонт на помещения, покупка на оборудване и пр.). „Все още хотелиерите и ресторантьорите изчакват и не бързат с въвеждането на системата, но стълпотворението пред вратите на консултантските и сертифициращите фирми в последния момент не е най-доброто. То ще оскъпи услугата“, коментира Илиян Иванов.
„Консултантските услуги по въвеждането на HACCP излизат около 7300 лв. за обект от хотелския и ресторантьорския бранш с персонал от 30-50 души“, посочи инж. Ангел Сапаревски, управител на консултантската компания „АДС прайвит кампъни“. Според него хигиената в ресторантите и заведенията е изключително лоша и това не е добре нито за собствениците, нито за клиентите.
Националният хотелиерски мениджмънт клуб ще организира две конференции за хората от бранша - в София и във Варна, на които експерти ще обяснят как се внедрява НАССР. След това клубът ще поиска официално от Министерството на икономиката да отпусне държавни субсидии за въвеждането на системата.
Помощ за въвеждането на евростандартите поискаха и от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. „Засега само шест процента от

Консервните предприятия

са въвели системата НАССР, при 30-40 на сто тя е в процес на въвеждане“, съобщи Александър Йоцев, председател на съюза. „Общо 40 са консервните предприятия в страната, които отговарят на всички изисквания на ЕС и могат да изнасят продукцията си, над 100 се подготвят за въвеждане на евростандартите. За въвеждането им трябва преоборудване, което струва от пет до седем милиона лева“, уточни Александър Йоцев.
По данни на съюза от 101 404 тона през 2003 г. производството на преработени плодове и зеленчуци през миналата година е намаляло на около 70 000 тона. Този спад се дължи на недостига на суровина, на средства и на работна ръка. По-оптимистично стои въпросът с износа на консервирани плодове и зеленчуци, който за 2003 г. е почти двойно по-голям от предходната година - 61 750 тона, и реализираната от него печалба е близо 67 млн. долара, съобщи Александър Йоцев. Насочеността на фирмите към европейските пазари е основание секторът да очаква подкрепа от държавата, смятат от браншовия съюз.
„След 1 януари 2007 г. на фирмите, които не са покрили изискванията на Закона за храните, ще бъдат налагани санкции“, припомни председателят на Българския институт по стандартизация Ивелин Буров. Глобите за физически лица са от 200 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридически лица санкциите са в двойни размери. По-крайните наказателни мерки стигат до ограничаване на достъпа до обекти и дори до затварянето им.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Два кандидата привлече повторният конкурс за мениджър на стартъп фонд Два кандидата привлече повторният конкурс за мениджър на стартъп фонд

Фондът за ускоряване и начално финансиране ще трябва да разпредели 35.6 млн. лв. публичен ресурс

23 юли 2019, 747 прочитания

"Агрополихим" инвестира 26 млн. лв. в нов резервоар за амоняк "Агрополихим" инвестира 26 млн. лв. в нов резервоар за амоняк

Компанията ще разшири капацитета си за складиране на суровината, която е основна за производството на азотни торове

23 юли 2019, 749 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Накратко

Държавата с най-отворените данни в света

Как България неволно настигна скандинавските страни по публичност на доходите

Кой взима летище София

Изненадващо обединението между фонда Meridiam и Strabag беше обявено за концесионер. Победителят предложи най-ниската инвестиционна оферта

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

До Луната и напред

Светът отбелязва 50-годишнината от стъпването на човека на Луната с още по-амбициозни космически програми

Бързи, смели, бременни

За остарелите представи и новите проучвания, които доказват ползите от физическата активност и по време на беременността