„Белла“ и „Сачи“ - на фондовата борса

„Белла“ и „Сачи“ - на фондовата борса

Мара ГЕОРГИЕВА
9095 прочитания

Акции на две пловдивски дружества, популярни повече с търговските марки на продуктите си, ще се търгуват на Българската фондова борса. Предстои обявяване на конкурс за инвестиционен посредник за продажбата на 15% от „Белла България“ и на 10% от „Дил тур“ - Пловдив, съобщи Венцислав Георгиев, председател на борда на директорите на „Белла България“ АД.

Двете дружества са част от „Белла хранителна индустрия“. „Белла България“ произвежда бутер тесто и кори за баница „Белла“, а „Дил тур“ - колбасите „Сачи“, „Леки“, „Перелик“. В обединението влизат още „Униснакс“ (производител на „Макао“) и „Унибел“ (маргарините „Томи“ и „Белла“ и олио „Брилянт“ и „Алтън“). Излизането на фондовите борси е продиктувано от желанието на двете дружества да наберат капитал, за да станат по-конкурентоспособни със своя продукция на европейските пазари. „Целта ни не е да оцеляваме на българския пазар след 2007 г., ние искаме да стъпим здраво на европейския пазар и да конкурираме техните производители“, казва Венцислав Георгиев. Очаква се продажбата на акциите на „Белла България“ да стартира в края на 2005 г., а на „Дил тур“ - в първите месеци на 2006 г. Гръцката Алфа банк, която открива свои офиси за инвестиционно посредничество в България, вече е избрана за ексклузивен представител на двете дружества на Атинската фондова борса. Мажоритарен собственик на акциите остава „Белла България“ АД.
През 1992 г. пловдивската фирма „Белла България“ стартира с осем работници и производство на 300 кроасана на ден. Днес в обединението от четири фирми работят 1300 души, дневното производство при кренвиршите достига 43 тона, а при корите - 45 тона. По данни на компанията продукцията на „Дил тур“ държи 30-35% пазарен дял при кренвиршите, а на „Белла България“ - над 90% при бутер тестото и около 85% при корите за баница. „Досега само във фабрики и производствени съоръжения в четирите дружества са инвестирани 28 млн. лв. В сумата не са включени нематериалните активи - оценката на търговските марки и разходите за дистрибуция“, уточнява Венцислав Георгиев. И „Белла България“, и „Дил тур“ са сертифицирани по ISO 9001:2000, НАССР (системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки в производството) и IFS стандарта (International Food Standart) на Асоциацията на търговците на едро в Германия (HDE).

Отскоро „Белла България“ има своя фабрика в Гюргево, Румъния. „Там са инвестирани 2.5 млн. лв. за оборудване и още толкова за маркетинг, реклама и дистрибуция. Държим над 40% от пазара на бутер тесто в Румъния. Освен марката „Белла“ стартирахме производството на две нови марки бутер тесто - „Де аур“ („Златни“) и „Популар“ („Народни“)“, казва Камен Стоянов, изпълнителен директор на „Белла Румъния“.

През 2005 г. са планирани 8 млн. лв. инвестиции в „Унибел“. Производствената база на дружеството е в Ямбол, в сградата на бившия консервен комбинат, и разполага със 130 дка площ. През тази година предстои също откриване на собствени кланица и мелница.

Акции на две пловдивски дружества, популярни повече с търговските марки на продуктите си, ще се търгуват на Българската фондова борса. Предстои обявяване на конкурс за инвестиционен посредник за продажбата на 15% от „Белла България“ и на 10% от „Дил тур“ - Пловдив, съобщи Венцислав Георгиев, председател на борда на директорите на „Белла България“ АД.

Двете дружества са част от „Белла хранителна индустрия“. „Белла България“ произвежда бутер тесто и кори за баница „Белла“, а „Дил тур“ - колбасите „Сачи“, „Леки“, „Перелик“. В обединението влизат още „Униснакс“ (производител на „Макао“) и „Унибел“ (маргарините „Томи“ и „Белла“ и олио „Брилянт“ и „Алтън“).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход