Бягство от фондовата борса

Не е леко да се управлява публична компания. Постоянно трябва да се следят сроковете за изпращане в Комисията за финансов надзор (КФН) и Българската фондова борса (БФБ) на тримесечни и годишни отчети, отчети за управлението, програми за корпоративно управление, да се свикват общи събрания на акционерите, да се изпращат една камара уведомления - за дялови участия, за сделки със свързани лица и за какво ли не. Да се чуди човек как успява едно ръководство да изпълнява стриктно изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Големи компании като „Софарма“, БТК и други могат да си позволят да плащат на няколко юристи и счетоводители да се занимават само с това. Но при по-малките с тези задачи се нагърбва някой, който по принцип си има друга работа за вършене. Все пак, като се има предвид, че мениджърите на публични дружества малко или много се разпореждат с пари на други хора, строгите изисквания към тях имат смисъл. Но защо му е на един мениджър да си навлича всички тези главоболия? Защото вследствие на масовата приватизация по законодателен ред през 1998 г. над 900 малки и големи фирми автоматично станаха публични. Някои компании се възползват от възможностите да привличат пари от инвеститорите и да търсят някакъв рекламен ефект от публичността, но други виждат от нея единствено бюрокрация, бумащина и разходи. Ако съдим по броя на отписаните от публичния регистър дружества и публикуваните търгови предложения за закупуване на акции от миноритарните акционери (основният законов механизъм за отписване на едно дружество), втората група надделява.

В един съботен бюлетин на БФБ се появи съобщение за резултата от поредното

Търгово предложение

Този път миноритарните собственици на предприятието за производство и търговия с птици и птичи продукти „Яйца и птици - Зора“ имаха възможност да продадат акциите си на мажоритарния собственик „Яйца и птици“ (който преди това държеше близо 92% от капитала) на цена от 29.32 лв. на акция. В съобщението за търговото предложение беше обявено намерението за отписване от регистъра на публичните дружества. „Яйца и птици - Зора“ е едно от десетте публични дружества, чиито мажоритарни собственици от началото на 2005 г. са предприели действия по отправяне на търгови предложения, като повечето от тях искат да се отпишат от регистъра на публичните дружества. От началото на 2004 г. по този начин са успели да се отпишат други 20 дружества от общо над 350. В случая на „Яйца и птици - Зора“ мажоритарният собственик придоби още 4010 акции, или 2.17% от капитала на дружеството. Но тъй като това е по-малко от половината от акциите, обект на предложението (дори и с допълнително придобитите след това няколкостотин акции), те не са достатъчни на мажоритарния собственик да поиска отписване на дружеството от регистъра (виж карето). При това положение решение за отписване ще могат да вземат миноритарните акционери на общо събрание. На него търговият предложител ще може да гласува само с тези 2.17% от капитала, който е придобил в резултат на търговото предложение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
50 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bsn45579546 avatar :-|
  samuil.kostov.129

  Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
  името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо
  човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно
  заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н
  Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води
  разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари
  и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.

  Нередност?
 • 2
  ehf21590630 avatar :-|
  lora-andreeva90

  Маню е работил е за Марио Захариев, свързан с арести на кметове. Той лично носи парите в плик, а кметовете лично са признали на разпит за рушветите. Маню договорил държавна автобусна линия от несебър до други курорти. Държавата плаща, а в замяна Маню обещава да се преизбере кмета.

  Нередност?
 • 3
  gnt57579546 avatar :-|
  petrova.katq

  Маню е откраднал 50 000 долара от фирмата, която управлява.
  Общия капитал,който е управлява там е 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.

  Нередност?
 • 4
  xlr28588192 avatar :-|
  Maria Damianova

  Познавам г-н Моравенов от скоро.Крайно разочарована съм от Маню, ако наистина всички тези неща за него са верни. Как може?!

  Нередност?
 • 5
  iap16579546 avatar :-|
  valeriya_bogdanska_121

  Съгласна съм с вас. Изобщо не е редно да бъде оставян да си върти мръсните схеми, а хората не подозират дори...

  Нередност?
 • 6
  adz50592077 avatar :-|
  Betina

  Няма да се оправи тази държава с такива като МАНЮ- ПЪЛЕН ПОТРЕС

  Нередност?
 • 7
  rrj04579546 avatar :-|
  damyanov_ivan

  До кога такива хора ще заемат високи постове? Чувал съм за въпросната случка и мислех, че след уволнението му ще се приключи с кражбите, но явно няма да е така.

  Нередност?
 • 8
  scp29579546 avatar :-|
  cvetomir_borisov_11_22

  Мислех, че само моето мнение е хич добро за г-н Моравенов… Толкова нагъл тип не съм виждал. Тази алчност няма да му донесе нищо хубаво!

  Нередност?
 • 9
  iqh1545235910592606 avatar :-|
  Vanya Krasimirova

  Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в
  състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на
  досегашния изпълнителния директор Иван Такев. Но май изобщо не му е чиста работата.

  Нередност?
 • 10
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол? Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на средства в особено големи размери и документални престъпления. По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което управлява.

  Нередност?
Нов коментар