Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 ное 2005, 0:00, 2054 прочитания

Исландски милиардер купува БТК

Тор Бьорголфсон става мажоритарен акционер в телекома през 2007 г., когато ще придобие акциите на „Адвент“

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Ако напоследък ви се струва, че рекламите на третия GSM оператор „Вивател“ звучат като приказка от северните страни, има защо. Исландският милиардер Тор Бьорголфсон е на път да стане основен собственик на БТК и мобилния й оператор, съобщиха пред „Капитал“ отлично информирани източници от висшия мениджмънт в сектора на мобилните оператори. Понастоящем основен акционер в БТК с 65% е регистрираната в Австрия „Вива венчърс“, в която мажоритарен дял има американския инвестиционен фонд „Адвент интернешънъл“. Акционерно участие във „Вива“ има и исландецът Бьорголфсон - по непотвърдена информация става въп­рос за 24%. Освен него и „Адвент“ в регистрираното във „Виена“ дружество акции притежават и няколко други чуждестранни финансови инвеститора, сред които базирания в Чехия фонд „Европа капитал мениджмънт“ (ECM), Националната банка на Гърция (NBG), Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), застрахователната компания „Суис лайф“ (Swiss Life), инвестиционният фонд En­terprise Investors.
За участниците на телекомуникационния пазар в България отдавна беше ясно, че „Адвент“ няма намерение дългосрочно да остане собственик на БТК. Според три независими източника бъдещите промени в дружеството-собственик „Вива венчърс“ вече се договорени, макар и споразумението да не е окончателно подписано. „Делът на „Адвент“ не е продаден“, коментира пред „Капитал“ управляващият директор на фонда Джоана Джеймс, отказвайки да коментира има ли преговори или споразумение с Тор Бьорголфсон.

Преговорите

Според източници от чужбина става дума за споразумение за преструктуриране и рефинансиране на компанията, според което след изтичане на забранителния срок по приватизациония договор за продажба на акциите на “Вива венчърс“ (средата на 2007 г.) ще бъдат прехвърлени на компании на Тор Бьорголфсон. До формалното прехвърляне на акциите най-вероятно исландският милиардер ще поеме и доста по-сериозен оперативен контрол връху телекома.
Преди преговорите между мениджмънта на „Адвент“ и Бьорголфсон е имало интерес към придобиване на „Вива венчърс“ и от други кандидат-купувачи, между които консорциум от частни инвестиционни фондове от САЩ (организиран от бившия главен изпълнителен директор на БТК Уилям Ейлуърд), унгарската МАТАВ (притежавана от „Дойче телеком“ и с интерес към българския телеком от години) и чешкият инвестиционен фонд ЕСМ. Според три независими източника предложената от исландския инвеститор цена е била най-ниска. До подаване на окончателни оферти обаче не се стига тъй като Бьорголфсон, като съдружник във „Вива венчърс“ има предимство при закупуване на дяловете на другите съдружници и без неговото съгласие сделка не може да има.
Според източник, близък до един от неуспелите кандидати, Бьорголфсон е оценил 100% от БТК на 1.15 млрд. евро, а сумата, която е предложил да заплати на „Адвент“, е около 620 млн. евро. Сумата вече е осигурена, като във финансирането са участвали чуждестранни и български банки. Вероятното предоставено обезпечение са акциите на „Вива венчърс“ и Бьорголфсон в БТК. Очевидно финансовият сектор оценява високо стойността на телекома. Подготвя се и рефинансиране на сегашните задължения на БТК.

Процедурата

Сделката засега не е окончателно финализирана.
По информация на източник от мобилния пазар все още не всички от миноритарните акционери са дали съгласие да продадат своя дял и сред тях е ЕСМ. Засега не се знае дали ще се изисква разрешение за транзакцията от Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за следприватизационен контрол (АСК), тъй като става дума за договорка за сделка в бъдеще време и за компания собственик, а не за самата БТК. Уведомление трябва да получи и Комисията за регулиране на съобщенията.
Ако през 2007 г. Тор Бьорголфсон купи дела на „Адвент“ във „Вива венчърс“, той практически ще придобие и почти пълен контрол върху БТК. Исландецът и към момента индиректно притежава част от акциите на телекома, които бяха предложени на Българската фондова борса. Миналата година клиенти на СИБанк придобиха 25% от БТК и като реален собственик на основната част от тези акции най-често се сочи именно Бьорголфсон. Ако обаче исландецът не успее да придобие и всички дялове на малките съсобственици във виенския фонд, властта му в БТК няма да е пълна, което може да се окаже проблем при взимането на стратегически решения за компанията. При всички положения обаче при успешен финал на сделката исландецът ще стане най-големият чуждестранен инвеститор в България. Освен телекома в страната той притежава и три фармацевтични завода, дистрибутор на лекарства и 34% от СИБанк.
Според анализаторите на българския телекомуникационен пазар навлизането на Тор Бьорголфсон в БТК е позитивно събитие както за компанията, така и за целия сектор в България. За разлика от „Адвент“, които като финансов инвеститор по презумпция имат краткосрочен интерес в БТК, милиардерът вероятно ще остане поне средносрочно в компанията, което предполага по-сериозна ангажираност с проектите на телекома.

Борсовото огледало

След предстоящата промяна в собствеността на мажоритарния собственик на БТК това, което ще вълнува инвеститорите, е движението на цените на акциите на компанията. То ще зависи от намеренията на Тор Бьорголфсон за бъдещето на телекома - които принципно се очаква да са по-дългосрочни. Ако приемем, че оценката на 100% от БТК в офертата на купувача е 1.15 млрд. евро, една акция на БТК е оценена на около 7.80 лв., докато текущите борсови нива са 10.20 - 10.50 лв. на акция. Логично е обаче стойността на дяловете на самата „Вива венчърс“ да е по-ниска от стойността на притежавания от „Вива“ дял в БТК и съответно от самата борсова котировка на акциите на БТК - обикновено е наличен подобен дисконт при непряко притежаване на публични акции. Освен това за покупката на пакета е имало и няколко оферти на по-високи цени, така че за надценяване на акциите на българския капиталов пазар не може да се говори.
Друг висящ въпрос е дали новият мажоритарен собственик е длъжен да отправи търгово предложение към останалите акционери в БТК за закупуване на техните акции. Според Закона за публичното предлагане на ценни книжа в 14-дневен срок от придобиването на повече от 50% от гласовете в общото събрание новият собственик трябва да отправи такова предложение. В противен случай той не може да гласува с придобитите акции, нито да придобива повече от 3% от капитала в рамките на една година. Формално нов мажоритарен собственик няма, тъй като се прехвърля собствеността върху „Вива венчърс“, който от своя страна си остава мажоритарен собственик с 65% от капитала на БТК. От друга страна обаче, „Вива“ няма собствена дейност и е дружество, създадено специално за целта да държи 65% от капитала на БТК и реално има промяна в конт­рола над БТК. До известна степен случаят е аналогичен с „Кремиковци“, чийто мажоритарен собственик „Финметалс холдинг“ беше купен от индийската „Глобал стийл“, но търгово предложение не последва в законово установения срок. Една от причините вероятно бе, че акциите на „Финметалс“ в „Кремиковци“ са блокирани от държавата.
Ако търговото предложение за БТК трябваше да се отправи към днешна дата, цената не може да е по-ниска от 10.74 лв. на акция, колкото е среднопретеглената цена за последните три месеца. Според запоз­нати исландският бизнесмен няма близко намерение да предприема действия за отписване на телекома като публично дружество. Той ще трябва да уведоми и Комисията за финансов надзор, ако придобие контрол (пряко или косвено) върху акции с над 5% право на глас в БТК.
Телекомът се превърна в хит на капиталовия пазар веднага след листването му на фондовата борса. През първия ден (27 януари 2005 г.) от вторичната търговия с акции на дружеството минималната цена на акция беше 206 лв., но ден по-късно цената вече достигна 360 лв. Акциите на телекома бързо започнаха да заемат място в портфейлите на някои инвестиционни дружества от отворен тип, а анализатори и фонд-мениджъри ги препоръчваха за инвестиране, позовавайки се на високата ликвидност, позицията на компанията и привлекателността и за чуждестранни инвеститори. Текущите нива от 10.20 - 10.50 лв. съответстват на около 350 - 360 лв. на акция преди сплита (промяната на номиналната стойност на акциите от 35 лв. на 1 лв.), извършен през лятото.

Новият собственик

Инвестициите на исландския милиардер Тор Бьорголфсон са основно във фармацевтиката, финансите и телекомуникациите. Точно в тези три бранша са и българските му вложения - три завода и дистрибутор на лекарства, СИБанк и БТК. Според тазгодишната класация на сп. Forbes на милиардерите в света състоянието на Бьорголфсон през 2004 г. е 1.4 млрд. долара.
Бизнесът му стартира в началото на 90-те в Русия с производството на безалкохолни напитки и бира. По-късно предприятията са препродадени съответно на PepsiCo и Heineken. Междувременно исландецът се насочва към фармацевтичния пазар. През 1999 г. Pharmaco, в която Бьорголфсон е най-голям акционер, приватизира три български лекарствени завода - в Дупница, Троян и Разград. Три години по-късно Pharmaco купува сръбския производител Zdravlje и исландската компания Delta. През 2004 г. тя придобива турската фармацевтична компания FAKO. През май прави първи стъпки в САЩ с изкупуването на американската Amide за над 500 млн. долара. Actavis постигна и споразумение за изкупуване на бизнеса с генерични лекарства на американската Alpharma за 810 млн. долара. Преди няколко месеца Actavis придоби и един от най-големите дистрибутори на лекарства в България - „Хигия“.
Тор Бьорголфсон има инвестиции и в банковия сектор. През 2002 г. той закупува 45.8% от акциите на най-старата търговска банка в Исландия Landsbanki за 140 млн. долара. През септември тази година фондът „Новатор“ на исландския бизнесмен сключва договор за придобиване на 34% от българската СИБанк.
Исландецът се насочва и към телекомуникационния сектор. Той придобива дялове в чешките компании Ces­ke Radiokomunicace и T-Mobile.

Раздялата с държавата

 • През февруари 2002 г. Агенцията за приватизация (АП) обяви конкурс за 65% от капитала на БТК.
 • Индикативни оферти подадоха турския консорциум „Коч холдинг“/“Тюрк телеком“, „Вива венчърс“ - Виена, и „Ей Ай Джи - СЕТ кепитъл мениджмънт“.
 • На 24 септември 2002 г. окончателни оферти подадоха турският консорциум и „Вива венчърс“.
 • На 23 октомври 2002 г. АП определи австрийския холдинг за спечелил конкурса
 • Преговорите приключиха през март 2003 г., когато беше парафиран проектодоговор. Според него купувачът трябваше да плати за 65% от капитала на телекома 210 млн. евро (плюс 50 млн. евро за увеличаване на капитала на БТК)
 • На 7 май 2003 г. надзорният съвет на АП не одобри договора и указа на изпълнителния съвет на агенцията да покани на преговори консорциума „Коч холдинг“/“Тюрк телеком“.
 • През юли 2003 г. преговорите между АП и турския кандидат приключиха успешно. „Вива венчърс“ заведе няколко дела във Върховния административен съд, които по-късно спечели.
 • На 8 август 2003 г. правителството поиска „Вива венчърс“ да изпълни няколко нови условия, които купувачът прие. В резултат цената за БТК стана 230 млн. евро.
 • На 20 февруари 2004 г. приватизационният договор между държавата и „Вива венчърс“ беше подписан.
 • През юни 2004 г. купувачът плати цената, а държавата прехвърли акциите на БТК. Телекомът получи от Комисията за регулиране на съобщенията и GSM лиценз, като плати за него 54 млн. лв.
 • През януари 2005 г. държавата продаде през фондовата борса 35% от акциите на БТК. СИБанк изкупи за свои клиенти малко над 25% от капитала на телекома.
 • На 5 ноември 2005 г. стартира третият GSM оператор „Вивател“.
 • До средата на изминалата седмица „Вивател“ имаше 50 000 клиенти на предплатената си услуга.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Eldrive увеличава мрежата си от е-зарядни в партньорства с OMV и община Бургас Eldrive увеличава мрежата си от е-зарядни в партньорства с OMV и община Бургас

Зарядните станции за електромобили на компанията ще нараснат най-малко с 80

31 май 2020, 203 прочитания

ЕБВР предлага безплатни ресурси за справяне с кризата за малки и средни фирми ЕБВР предлага безплатни ресурси за справяне с кризата за малки и средни фирми

Онлайн програмата покрива пет основни теми и цели да достигне до 10 хил. души

31 май 2020, 421 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Прилив на чуждестранни застрахователи в България

През 2005 г. две компании разшириха пазарното си участие, една нова навлезе, друга планира експанзия

Още от Капитал
Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10