Рейтингът има значение

Използването на презастрахователи с инвестиционен рейтинг става почти задължително

Рейтингови агенции като Standard and Poor's, Moody's и Fitch ще имат решаващ глас за това кой презастраховател ще изберат българските застрахователи. Според Кодекса за застраховането, влизащ в сила от 1 януари 2006 г., само вземания (сумата, която презастрахователят дължи на застрахователя според условията на договора между тях) от презастрахователи с инвестиционен рейтинг ще бъдат изцяло признавани като валидни покрития на резервите на българските дружества. Ако компанията избере презастраховател с рейтинг, по-нисък от инвестиционния, ще може да използва само 50% от вземанията си като покритие на резервите и едва 20%, в случай че той няма никакъв рейтинг. Комисията за финансов надзор (КФН) ще признава рейтинги, издадени от посочени от нея агенции. Засега такъв списък няма, но е почти сигурно, че в него ще влязат трите споменати агенции. Досега надзорната институция не следеше

Качеството на презастрахова-телите

Повечето компании определят промяната като важна, но отричат тя да повлияе на презастрахователната им политика, защото и досега са избирали само най-добрите дружества. Теменуга Ненова, изпълнителен директор на „Алианц България“, смята, че звучи несериозно презастраховането в нереномирани дружества. Няма данни коя компания къде презастрахова, но фактът, че при обсъждането на кодекса застрахователите са настоявали процентите на признати вземания да бъдат завишени, подсказва, че все пак използват и презастрахователи с по-нисък или без рейтинг, сред които са и българските презастрахователи. От петте български компании с лиценз за извършване на презастрахователна дейност - „AIG България“, „Алианц България“, „Армеец“, „Булстрад“ и ДЗИ, само „Булстрад“ има рейтинг от една от споменатите агенции, но той е по-нисък от инвестиционен. Standard and Poor's е оценила възможността на компанията да обслужва сключените полици и уязвимостта и от промени в икономическата среда на Bpi (pi означава, че рейтингът е базиран само на публична информация и не са използвани други източници). Четири степени делят „Булстрад“ от инвестиционен рейтинг, който според скалата на Standard and Poor's е ВВВ-, рейтинг, постигнат от българската държава едва миналата година.

Липсата на инвестиционен рейтинг означава, че презастраховането в тези компании ще бъде неизгодно за българските заст­рахователи, тъй като само част от вземанията им по договори с тях ще бъдат признати като валидни резерви. Теменуга Ненова обяви, че „Алианц България“ ще подаде документи за получаване на рейтинг, след като Комисията за финансов надзор оповести списъка с рейтинговите агенции. Засега обаче българските презастрахователи държат сравнително малък дял от пазара. По данни на КФН за 2004 г. те са получили 1.6% (5.1 млн. лв.) от всички преотстъпени приходи на презастрахователи.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал