Четири компании си поделиха поръчки за 42 млн. лева

Приключи битката за парите от животоспасяващи лекарства

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основните победители в търга на Министерството на здравеопазването за доставка на животоспасяващи медикаменти за 2006 г. са четири компании за търговия на едро с лекарства. Това са „Търговска лига“, групата дистрибутори на фармацевтичната компания „Софарма“, „Рош България“ и „Екофарм“. До края на годината те ще доставят на болниците и диспансерите за лечение на рак, хемофилия, СПИН, бъбречна недостатъчност и трансплантация медикаменти за 42 млн. лв. при обща стойност на тези доставки 66 млн. лв. В търга участваха 34 фирми, 29 от които ще доставят 136 лекарства за около 200 хиляди пациенти. Класирането приключи на 15 февруари, но договорите предстои да бъдат под­писани от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Държавните пари за покупка на животоспасяващи лекарства всяка година се разпределят с търг по Закона за обществените поръчки, който редовно закъснява.

На последния търг за първи път от години насам лидерското място на „Търговска лига“ при този тип доставки беше оспорено. Четирите компании от групата „Софарма“ („Консумфарм“, „Елфарма“, „Санита трейдинг“ и „Калиман РТ“) сумарно получават договори на обща стойност едва 64 838 лв. по-малко спрямо „Търговска лига“ (виж таблицата). Това обаче не е окончателен резултат, защото до 10 март ще се подават документи за доставка на още осем вида лекарства, към които не беше проявен интерес при основния търг или имаше непълноти в документите на кандидатите.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове