Nokia connecting Siemens*

Двете компании обединяват поделенията си за мрежово оборудване

Бъдещият директор Саймън Бересфорд-Уайли се надява да ръководи най-добрия екип в комуникационния бранш
Бъдещият директор Саймън Бересфорд-Уайли се надява да ръководи най-добрия екип в комуникационния бранш
Бъдещият директор Саймън Бересфорд-Уайли се надява да ръководи най-добрия екип в комуникационния бранш    ©  Reuters
Бъдещият директор Саймън Бересфорд-Уайли се надява да ръководи най-добрия екип в комуникационния бранш    ©  Reuters
Nokia Siemens Networks

Новата компания ще бъде базирана в Хелзинки. Експерти изчислиха, че активите й ще възлизат на 20 - 25 млрд. евро, а годишният й оборот (по данни от 2005 г.) ще бъде 15.8 млрд. евро. Nokia и Siemens ще имат равно дялово участие (50:50), но Nokia ще контролира повече места в съвета на директорите. Изпълнителен директор ще бъде Саймън Бересфорд-Уайли, сега изпълнителен вицепрезидент и главен мениджър на Nokia Networks, а финансов директор - Петер Шьонхофер, понастоящем член на съвета на директорите на австрийското поделение на Siemens. Планира се сделката да приключи до края на годината, след като получи разрешенията от антимонополните власти в Европа и САЩ.

Siemens в България

Германският концерн присъства на българския пазар повече от 80 години. Българското поделение за комуникационни услуги на Siemens е осъществило над 50% от цифровизацията на телекомуникационната мрежа в страната. Пуснати са в експлоатация повече от 900 000 абонатни и съединителни EWSD линии и е доставено оборудване за мобилни връзки за над 4 млн.абонати. В него работят 140 служители. Сред най-големите му клиенти са БТК и „Мобилтел“.

Nokia в България

Финландската компания стъпва на българския пазар през 1999 г. „Nokia-България“, изгради първата TETRA мрежа на Балканския полуостров, предназначена за нуждите на Министерството на вътрешните работи - Национална служба „Гранична полиция“. TETRA мрежата се намира в района на българско-турската граница и София. Освен това „Nokia-България“, поддържа MMS оборудването на мобилния оператор „Глобул“ и предстои да го модернизира.

Оборот

106 млрд. долара ще бъдат продажбите на световния пазар на комуникационно оборудване, като близо 60% от сумата ще бъде осигурена от сектора за мобилна инфраструктура и малко над 40% - от оборудване за стационарни мрежи, прогнозира инвестиционната банка UBS.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар