Черна гора очаква прилив на инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Черна гора очаква прилив на инвестиции

Черна гора очаква прилив на инвестиции

Руският олигарх Олег Дерипаска създава своя миниимперия в страната

Цветелина МАНОЛОВА, SeeNews
2365 прочитания

рекорд

383 млн. евро чуждестранни инвестиции успя да привлече Черна гора през 2005 г.

Руският олигарх Олег Дерипаска е на крачка от създаването на собствена миниимперия в Черна гора.

Създаденият неотдавна от него холдинг En+ (който обединява активите на Дерипаска в енергетиката и производството на алуминий) бе избран за купувач на електрическата централа в Плевля и част от близката мина за въглища. Миналата година компанията на Дерипаска „Базовый элемент“ купи 32% от бокситния рудник в Никшич, както и мажоритарен дял в местния завод за преработка на алуминий Kombinat Aluminijuma Podgorica (KAP), който осигурява близо половината от индустриалното производство и около 80% от износа на Черна гора. За 100% от капитала на ТЕЦ „Плевля“ и 31.1% от мината En+ предлага общо 50 млн. евро. Руската компания е готова също да инвестира 234 млн. евро в модернизирането на съоръженията. Предлаганата инвестиция включва и проект за изграждането на втори блок в ТЕЦ „Плевля“ с мощност 225 мегавата. В момента централата разполага с 210 мегавата. Руската фирма е предложила да реализира инвестициите в първите четири години след сключване на сделката. Очаква се в близките дни Еn+ да бъде одобрен като купувач и от правителствения съвет по приватизация, което ще бъде и начало за преговорите по финализиране на покупката.

Успешното приключване на сделката ще направи още по-реалистични плановете на властите в Подгорица да привлекат повече чуждестранни инвестиции. Миналата година Черна гора привлече рекордните 383 млн. евро чуждестранни инвестиции най-вече благодарение на продажбата на мажоритарни дялове от КАР и държавната телекомуникационна компания Telekom Crne Gore (унгарската Matav плати за 51% от телекома 114 млн. евро и обеща да инвестира 67 млн. евро).

Притокът на чуждестранен капитал значително се увеличи, след като Черна гора направи

Промени в законо-дателството

през последните години. В момента в страната може да се регистрира фирма за четири дни, а изискваният минимален основен капитал е символичното 1 евро. Промените в данъчната политика имат за цел да превърнат Черна гора в едно от най-атрактивните места за бизнес в Европа. Ставката на данък печалба сега е 9% и е най-ниската в Европа. Черна гора има и един от най-ниските ДДС в региона - 17%. Страната предлага и гъвкаво облагане на личните доходи от 15% до 21%. Освен това чужденците могат свободно да купуват земя в Черна гора, както и да изнасят свободно дивиденти, печалби или лихви, придобити в страната.

Черна гора има и още едно предимство - тя е единствената от бившите югославски републики, на чиято територия не са водени военни действия през 90-те години.

Черногорците въздъхнаха с облекчение, след като миналия месец беше възстановена официално независимостта й от Сърбия. Проблемите, които Сърбия има със сътрудничеството с трибунала в Хага и с нерешения все още статут на южната провинция Косово, до голяма степен рефлектираха негативно върху по-малката република. В началото на май, когато Сърбия не успя да арестува търсения от трибунала генерал Ратко Младич, Европейският съюз замрази преговорите за асоцииране с двете републики. След като Черна гора възстанови своя суверенитет в началото на юни, разделяйки се официално със Сърбия, страната получи ясен сигнал от ЕС, че преговорите ще бъдат възстановени в много кратък период, а премиерът Мило Джуканович не скри своя оптимизъм, че до края на годината Черна гора може да подпише споразумение за асоцииране.

След като отново стана независима държава и вече не е заплашвана от политическите проблеми на Сърбия

Черна гора не крие амбициите си

да бъде една от най-атрактивните дестинации за инвеститорите в Югоизточна Европа. Макар че приватизацията в банковия и телекомуникационния сектор е на практика почти завършена, Черна гора има какво още да предложи. Според ръководителя на местната агенция за приватизация Бранко Вуйович до края на годината ще бъдат обявени на търг или продадени държавните дялове в пътната компания Crnagoraput, тютюневия завод в Подгорица Duvanski Kombinat, както и части от електрическата компания Elektroprivreda Crne Gore. Предстои и повторната продажба на металургичния комбинат Zeljezara Niksic. В интервю за агенция SeeNews Вуйович заяви, че търгът за Zeljezara Niksic може да се очаква в края на юни или началото на юли. Комбинатът веднъж се оказа несполучлива сделка за Черна гора. През 2004 г. той бе продаден на британския инвестиционен фонд Midland Resources за 1000 евро. След като не успя да изпълни своята част от сделката, в края на миналата година Midland Resources се оттегли и това дава възможност на черногорските власти сега да се опитат да продадат комбината на по-изгодна цена.

В следващите години

Черна гора ще предложи

и своите дялове в държавния авиопревозвач, Montenegro Airlines, във фирмите, които оперират пристанищата и летищата, както и няколко туристически компании. Именно в туристическия сектор се очакват и най-сериозните инвестиции на зелено. Още тази година черногорската агенция за приватизация се надява да приключи търга за стратегически инвеститор в Ада Бояна, малък остров в южната част на страната. Агенцията изисква от потенциалния инвеститор да вложи минимум 75 млн. евро в построяването на вилно селище и съответната инфраструктура на Ада Бояна. Другият сектор, в който се очакват големи инвестиции на зелено, е енергетиката. Черна гора има сериозен енергиен дефицит и от години внася електричество. Според заместник-министъра на икономиката Миодраг Чанович основният потенциал на страната е в изграждането на малки ВЕЦ, към което интерес проявяват някои големи западни компании като норвежката Stattkraft.

До каква степен малката Черна гора, чийто БВП за 2004 г. възлезе на 1.53 млрд. евро, ще успее да реализира амбициозните си планове и да се пребори за интереса на инвеститорите с други страни в региона тепърва предстои да се види. Най-новата независима страна на картата на Европа при всички случаи ще се нуждае от свеж капитал в своята икономика.

SeeNews - The Corporate Wire (www.seenews.com) e информационна агенция, която доставя бизнес новини от Югоизточна Европа в реално време

рекорд

383 млн. евро чуждестранни инвестиции успя да привлече Черна гора през 2005 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  рус

  Что такое «Энрон +» Откуда взялось «феноменальное интервью» Дерипаски?

  Пaвeл Kaзaнцeв

  Шумные пиар-кампании российской верхушки иногда преподносят сюрпризы. Вот так "фальшивое интервью Олега Дерипаски", распространенное в Интернете и газетах, похоже, произвело совершенно не тот эффект, на который рассчитывали заказчики. То есть вместо укрепления властно-финансовых вертикальных пирамид на деле можно получить настоящую вавилонскую башню.
  Олег Дерипаска, самый шумный олигарх России, увяз в очередных скандалах. Самый первый скандал – вброс 26 февраля на украинские веб-сайты (первая публикация – сайт интернет-издания «4влада») и в киевскую газету «Факты и Комментарии» интервью от имени Дерипаски http://www.lebed.com/2006/art4517.htm. В интервью олигарха высказаны вполне криминальные способы управления властными органами и экономикой России, международными делами России, которые…существуют в реальной действительности.

  Пресс-служба БАЗЭЛа выступила с заявлением http://www.sibal.ru/kbe/kbe.nsf/homepage-news/2006-02-27-NEWS-1.html . Причем кое-что из заявления, несмотря на явное лукавство, является правдой. А именно «…пресс-служба «Базового Элемента» заявляет, что О.В. Дерипаска не проводил никаких интервью со средствами массовой информации»

  Действительно, бюллетень «Время Евразии», на который поставили ссылки украинские издания, издававшийся общественным международным фондом, не является средством массовой информации. Факт есть факт.

  После этого стало известно, что калифорнийская компания с нигерийским капиталом BFI Group Divino Corporation подала иск к "Русалу" в американский суд на сумму $2,8 млрд. Компания, специально созданная для участия в тендере 2004 года по приватизации нигерийского алюминиевого завода Alscon, обвиняет "Русал" в том, что он завладел комбинатом по сговору с нигерийским правительством.

  В "Русале" претензии BFI, как водится, называют шантажом.

  Ныне в Лондоне рассматривается иск компании Ansol, глава которого Аваз Назаров обвиняет господина Дерипаску в нарушении партнерского соглашения по Таджикскому алюминиевому заводу. Истец упоминает и малоизвестное в России дело "Русала" с Tekron Resources от 2003 года. Суть в том, что "Русал", якобы вступив в сговор с президентом Гвинеи и официальными лицами этой страны, пытался в нарушение контрактных обязательств с Tekron получить контроль над управляемым им месторождением бокситов в Гвинее. По этому делу лондонский суд признал "Русал" виновным и наложил штраф в размере более $3,4 млн.

  Естественно, в «Русале» и это называют шантажом.

  Как выяснилось, эти последние скандалы зрели уже с прошлого года.

  Вдруг выяснился несколько подзабытый следующий факт из истории воцарения алюминиевой олигархии в Кремле. В Лондоне на Международной конференции против отмывания грязных денег по финансовым технологиям «Русала» прозвучал целый доклад (http://www.antimoneylaundering.ukf.net/papers/ensatcor.htm ). Организатором конференции выступила британская организация “LCT”. В работе конференции участвовали представители государственных и коммерческих учреждений многих стран мира. Любопытно, что докладчиками на этом форуме были небезызвестные на Украине люди Anatoliy Omelchenko, Chairman of the Committee on Fighting the Coruption and Organised Crime, Verchovnaya Rada, Ukraine, Sviatoslav Piskun, Ukrainian tax police. Последний, Святослав Пискун – недавно уволенный после скандального восстановления генпрокурор Украины. Он был одним из тех, кто какое-то время занимался расследованиями незаконных афер во время поглощения фирмами Дерипаски Николаевского глиноземного комбината.
  Деятельность Пискуна не могла понравиться Олегу Дерипаске. А деятельность Дерипаски не понравилась Пискуну совершенно точно. И вот, Святослав Пискун, даже «демократический оранжевый» генпрокурор отправлен в отставку уже «оранжевыми» деятелями киевского майдана.

  Стоит добавить, что на той лондонской конференции делегация правительства Нигерии, которому так «понравился» Олег Дерипаска, присутствовала на конференции в составе… аж 25 человек, и занимала почти половину зала для слушаний…

  Поэтому вполне логично предположить, что Дерипаска никак не ожидал столь большой публичности такого своего интервью, вне зависимости, его рук дела этот текст, или нет. Именно нестандартность текста и дает основания предполагать его подлинным. Потому что заказуху делают, как правило, чтобы положить на стол кому надо. Ну или на несколько столов, для чего и был предназначен закрытый VIP- бюллетень «Время Евразии».

  Демонстрация беспредельной силы могла потребоваться Дерипаске по следующей причине.

  Дело в том, что в европейской финансовой среде уже давно циркулируют слухи, что «Русал» - это своего рода пирамида, подобная шумно рухнувшей в США фирме «Enron» Недавно Дерипаска даже открыто и нагло зарегистрировал фирму «En+», как бы наследуя со знаком «плюс» название мошеннической американско – международной пирамиды.

  «Русал» Дерипаски, по мнению некоторых экспертов, завышающий фактическую капитализацию своих фирм в 10-15 раз, за счет своей закрытости, за счет недружественных захватов в России и странах третьего мира и в бедных странах Европы, за счет массового пиара на Западе умудряется привлекать все новые средства. Привлекает кредиты даже таких ушлых «монстров», как ЕБРР. (Недавний образчик пиара «от Дерипаски» - декларированное намерение купить «плехановку» за сто миллионов долларов. Купить не купят, так, дадут пять-десять, зато шуму сколько…)

  Однако с интервью вышла какая-то промашка. Оно разошлось в Интернете со скоростью бури. Появились сведения, что на Украину попало шесть экземпляров того бюллетеня, которые и были использованы украинскими политтехнологами накануне выборов.

  На упомянутой выше лондонской конференции среди докладчиков присутствовал и Александр Шохин, ныне креатура Дерипаски в председательском кресле российского РССП. Но, видимо, не напомнил Шохин, и, видимо, забыл сам Дерипаска, что у него теперь полно «друзей» в Лондоне, на Украине и в Нигерии. И что к финансовым пирамидам, как правило, очень много желающих примазаться, пока они еще не рухнули.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.