Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 юли 2006, 0:00, 2752 прочитания

Монако или Мароко? Разликата е все по-малка

Конкуренцията на новите ваканционни дестинации в Средиземноморието става все по-реална

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Oт няколко години в средиземноморския басейн, който поглъща близо 30% от туристите в света, интересът към нови дестинации за морски туризъм нараства видимо.

Докато "старите дестинации" Франция, Испания, Италия, Португалия и Гърция предлагат доб­ре познатите си приказки за средиземноморския ваканционен туризъм, на юг и на изток нови разказвачи на екзотични истории привличат туристите - Мароко, Тунис, Либия, Хърватия, Черна гора, Турция, Израел, Сирия и Ливан. Проблемите за утвърдените средиземноморски дестинации все още са в началото си, поне докато новите конкуренти не преодолеят грешките на растежа си и докато "старите" страни компенсират загубата на западноевропейски туристи с източноевропейски и азиатски. Факт е обаче, че Франция, Испания, Италия, Португалия и Гърция са изправени пред непозната конкуренция, с която трябва да се съобразяват. Конкуренцията при това е повече от директна - все повече страни от Средиземноморието предлагат сходен туристически продукт - слънце, плажове, море и археологичес­ки обекти.


"Старите" се държат, засега

Урбанизацията на курортите и съсипването на природата - тази е основната причина за намаляването на интереса на туристите към някога смятаните за райски крайбрежия на западноевропейските средиземноморски държави и за желанието им да пробват нови ваканционни дестинации. Безогледното строителство по Западното Средиземноморие на Европа "отхапа" от плажовете и зелените площи и постави туристите в бетонна среда. Eвропейски неправителствени организации предупреждават, че значителни части от средиземноморското крайбрежие на Стария континент достигат критична точка в екологично отношение заради строителството на туристически сгради и съоръжения. Не е без значение и фактът, че в четирите страни от ЕС летуването излиза доста по-скъпо, отколкото в нововъзникващите курортни направления.

Лошото планиране, местната корупция и нарушаването на екологичните изисквания в ЕС отблъскват туристи от крайбрежието на Испания, пише в. "Дейли телеграф". Според изчисленията на природозащитната организация "Грийн­пийс" 20% от испанската брегова линия са урбанизирани, а 40% са загубили естествения си вид. Въпреки това Испанската туристическа асоциация Exceltur твърди, че 2006 г. ще е рекордна за сектора, след като сепаратистката групировка ЕТА сложи оръжие - очакват се 57.9 млн. чуждестранни туристи - с 4.1% повече от миналата година.В Гърция се наблюдава отлив на туристите от културния туризъм - от 1981 г. досега посетителите на Акропола са намалели с 30%. Морският туризъм обаче печели нови почитатели, особено по островите. Положително влияние за нарастване на броя на летуващите по морските курорти и островите оказа изпълнението на няколко инфраструктурни проекта, финансирани със средства от еврофондове. Броят на туристите, който стагнира през 2004 г. въпреки олимпиадата в Атина, се увеличи през 2005 г. и се очаква да нарасне още през 2006-2007 г. Гръцки хотелиери, цитирани от агенция Ройтерс, обаче се тревожат, че скъпото евро ще започне да прогонва туристите от Гърция към по-евтини страни извън еврозоната, като Турция например.

Южните звезди

В Северна Африка и Близкия изток през последните години бяха направени значителни инвестиции за обновяване на някога съществували курорти и хотели и за построяването на нови.

В Израел броят на туристите тази година се очаква да достигне рекордно високите равнища от 2000 г., когато в страната влязоха 2.7 млн. туристи. Не е ясно колко от тях са свързани с морския туризъм. На държавно равнище обаче бяха отделени специално внимание и средства за развитие на курорта Ейлат на брега на Червено море.

Тунис и Мароко набират популярност като нови средиземноморски дестинации за морски туризъм. Тунис спечели много от отварянето си за нискобюджетни превозвачи, а тази година те се появиха и в Мароко. EasyJet обслужва полет от лондонското летище "Гетуик" до Маракеш, а местната национална авиокомпания Royal Air Maroc откри свое "евтино" поделение Atlas Blue, което вече също осъществява полети. Развитието на туризма в Мароко е приоритет и на държавно ниво. Крал Мохамед VI обяви стратегия "Визия 2010", който предвижда Мароко да стане конкурентна туристическа дестинация на Испания, Гърция и Турция. Важна част от него е планът "Азур" за построяване на шест големи туристически курорта - пет на атлантическото крайбрежие и един на средиземноморското.

Огромни пространства земя и гори бяха превърнати в голф игрища, езера, морски клубове, вили, ресторанти, барове и бутици, както и 50 луксозни хотела и още стотици традиционни къщи с вътрешни дворове, които предлагат над 130 000 легла. Ако се направят и повече казина, разликата с Монако ще бъде минимална.

Крал Мохамед VI се надява, че изпълнението на "Визия 2010" ще доведе 10 млн. туристи в страната през 2010 г. Миналата година Мароко бе посетена от около 3 млн. туристи. Държавата залага на туризма за преодоляване на безработицата от 20% и неграмотността от 50%. Туристическите проекти могат да разкрият около 600 000 работни места.

Ливан също регистрира туристически бум - през първите пет месеца на 2006 г. страната бе посетена от 460 000 души, докато през същия период на 2005 г. те бяха 272 000. От ливанското министерство на туризма отбелязват увеличение на европейските туристи, каквото не е имало допреди три години. Лошото е, че сега вероятно броят на туристите отново ще тръгне надолу, след като на 13 юли 2006 г. Израел блокира Ливан по суша и вода заради двама отвлечени израелски войници от радикалната групировка "Хизбула", установила се на територията на арабската държава. Египет, който е пряк конкурент на Ливан, прогнозира, че тази година ще приеме 9.4 млн. туристи, а миналата година броят им беше 8.6 млн. Традиционната средиземноморска дестинация очевидно няма да пост­рада сериозно от бомбения атентат в Синай през април тази година, от който загинаха 20 туристи.

Либия, която се връща като туристическа дестинация след изолация в продължение на 30 години, прогнозира, че през 2015 г. ще привлича 10 млн. туристи годишно. През 2006 г. се очаква малко под 1 млн. чужденци да посетят либийските морски курорти.

Балкански контрасти

Ако има безспорен хит в средиземноморския басейн, това е Хърватия. "Хърватия е Средиземноморието такова, каквото беше преди. Посетете я, докато не са я развалили", призовава британска туристическа брошура. Туристическите интернет форуми са пълни със суперлативи за адриатическата държава. Неин почитател споделя, че тя му напомня за Гърция през 70-те години, когато туристите са били посрещани като отдавна чакани стари приятели. Освен че буди сантиментални спомени, Хърватия, която предлага сходни на западноевропейските удобства, е много по-евтина страна за морски туризъм. Цените не се покачват успоредно с увеличаване на броя на туристите, чийто брой през първите пет месеца на 2006 г. нарасна до 1.76 млн. - с 4% повече от същия период на 2005 г. Миналата година страната беше посетена от 10 млн. туристи - с 6% повече, отколкото през 2004 г. Като основание за това се посочва подобреното туристическо обслужване и обновяването на някои пътища.

Все още обаче в Хърватия сивата икономика изсмуква 25% от приходите в туризма заради избягване на данъци и наличието на полулегални хотелски услуги. Туризмът е важен за Хърватия сектор, тъй като формира 20% от брутния вътрешен продукт. Значителна част от малкия туристически бизнес работи нелегално или не регистрира гости, за да избягва данъци.

След като обяви независимостта си от Сърбия, Черна гора залага на туризма като приоритетно направление в икономиката си. Засега тя не може да се сравнява с Хърватия, но младата независима република вече прив­лича богати туристи.

За разлика от красивите приказки на Хърватия и Черна гора Румъния все още не може да разкаже нищо хубаво за своя черноморски туризъм. Все още местните хотелиери смятат, че трябва да се опрат на държавата, и организират протести, на които настояват за държавни субсидии. Тази година заетостта на леглата е 50%, докато през 2005 г. е била 90%. Недоволството на хотелиерите нараст­ва, въпреки че през ранната пролет на 2006 г. правителството обяви инвестиционна програма в туризма, в която близо 200 млн. евро се предвиждат за морския туризъм.

Причините за спада в румънския морски туризъм са много. Освен по-късия летен сезон в сравнение със Средиземноморието това е и липсата на обучен персонал, следват лошото състояние на инфраструктурата, несъответстващите на обявената категория хотели и откриването на опасен за човека щам на птичия грип.

Този сезон не е добър за турския морски туризъм. Според Съюза на хотелиерите в Средиземноморието нараст­ването на броя на туристите е спряло.

Съюзът смята, че за прив­личане на повече туристи трябва да се възроди креативността, която преди години направи Турция една от желаните ваканционни дестинации в Средиземноморието. Факт е обаче, че доста западни туристи загърбиха турското крайбрежие заради вътрешнополитическата несигурност - там при атентати нерядко има пострадали гости на хотелите. Скандинавски туристи пък зачеркнаха Турция след скандала с публикуваната в датски вестник карикатура, която се прие за обидна от мюсюлманския свят.

Според турската Асоциация на инвеститорите в туризма резервациите от европейски страни (без Русия) за лятото на 2006 г. са намалели с 40%. До голяма степен това ще бъде компенсирано с туристи от Русия и last minute (буквално - в последната минута) резервации. При този тип резервации обаче цената пада доста. Друга причина за отлива е откритата на територията на страната зараза от птичи грип. Като проблем се посочва и лошата инфраструктура. Според хотелиерския съюз друга причина за липсата на ръст на морските туристи е протичащият процес на консолидация в сектора на туроператорите в Турция, тъй като процедурите по транзакциите блокират в известна степен активността в офериране на почивките.

Турция се радваше на голям ръст на туристите, които се увеличиха от 6.6 млн. през 1994 г. на 10.4 млн. през 2000 г. и до 21.1 млн. през 2005 г. Най-голям е броят на чуждите туристи, които прекарват ваканцията си с туристически пакети на южните и западните брегове на страната през лятото. През последните години се увеличи броят на посетителите освен от Западна Европа и от източноевропейските държави, Русия и Азия. В момента се работи по специални програми с китайски туристи. Туристическият сектор изпитва загриженост, че страната се посещава главно от ниско платежоспособни хора или в рамките на пакетите "ол инклузив", при които летовниците се затварят в рамките на хотелския комплекс и не харчат пари извън сумата, платена за почивката.

Стагнация в Турция

Този сезон не е добър за турския морски туризъм. Според Съюза на хотелиерите в Средиземноморието нараст­ването на броя на туристите е спряло.

Съюзът смята, че за прив­личане на повече туристи трябва да се възроди креативността, която преди години направи Турция една от желаните ваканционни дестинации в Средиземноморието. Факт е обаче, че доста западни туристи загърбиха турското крайбрежие заради вътрешнополитическата несигурност - там при атентати нерядко има пострадали гости на хотелите. Скандинавски туристи пък зачеркнаха Турция след скандала с публикуваната в датски вестник карикатура, която се прие за обидна от мюсюлманския свят.

Според турската Асоциация на инвеститорите в туризма резервациите от европейски страни (без Русия) за лятото на 2006 г. са намалели с 40%. До голяма степен това ще бъде компенсирано с туристи от Русия и last minute (буквално - в последната минута) резервации. При този тип резервации обаче цената пада доста. Друга причина за отлива е откритата на територията на страната зараза от птичи грип. Като проблем се посочва и лошата инфраструктура. Според хотелиерския съюз друга причина за липсата на ръст на морските туристи е протичащият процес на консолидация в сектора на туроператорите в Турция, тъй като процедурите по транзакциите блокират в известна степен активността в офериране на почивките.

Турция се радваше на голям ръст на туристите, които се увеличиха от 6.6 млн. през 1994 г. на 10.4 млн. през 2000 г. и до 21.1 млн. през 2005 г. Най-голям е броят на чуждите туристи, които прекарват ваканцията си с туристически пакети на южните и западните брегове на страната през лятото. През последните години се увеличи броят на посетителите освен от Западна Европа и от източноевропейските държави, Русия и Азия. В момента се работи по специални програми с китайски туристи. Туристическият сектор изпитва загриженост, че страната се посещава главно от ниско платежоспособни хора или в рамките на пакетите "ол инклузив", при които летовниците се затварят в рамките на хотелския комплекс и не харчат пари извън сумата, платена за почивката.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как електронният обмен на данни може да помогне на бизнеса Как електронният обмен на данни може да помогне на бизнеса

Откажете се от хартията сега и работете безопасно и ефективно, съветват експертите на ComАrch и "Елтрейд"

27 май 2020, 329 прочитания

Д банк е готова да кредитира "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган с 22 млн. лв. 1 Д банк е готова да кредитира "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган с 22 млн. лв.

Съдлъжници по договора за заем са собственикът на централата "Сигда" и дъщерното й "Пристанище ТЕЦ Езерово"

26 май 2020, 2870 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Сбогом на илюзиите

При масов туризъм и в хотелите пет звезди рядко идват богати туристи

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10