Новият брой: Пътят към Европа
Close

Кой дава най-високите дивиденти

Увеличава се броят на компаниите на борсата, които разпределят дивиденти

   ©  ISTOCKPHOTO

Класацията
Компаниите са подредени по дивидентна доходност - съотношението дивидент/цена на акция, и по коефициент на разпределение на печалбата - общата сума на дивидента спрямо нетната годишна печалба. Класирани са дружес­твата, които са се търгували на поне 30% от борсовите сесии от началото на 2006 г. За сведение под черта представяме и показателите за останалите дружества.
Представената класация не представлява предложение за покупка или продажба на ценни книжа.

Притежателите на акции от "Пловдив БТ“ ще получат по 3.28 лв. дивидент за всяка притежавана от тях ценна книга.

Това гласи едно от решенията на тазгодишното общо събрание на акционерите на цигарената фабрика, която се нарежда на първо място по дивидентна доходност сред още 41 български публични дружества, за чиито акционери приключващият вече сезон на общите събрания донесе дивиденти. Тази година те получават общо близо 270 млн. лв. от печалбите на компаниите през 2005 г. Над две трети от тази сума се пада на БТК. На пръв поглед това не е много на фона на около 350 публични дружества с обща пазарна капитализация от близо 10.6 млрд. лв. Все пак тенденцията е очевидна - общата сума на дивидентите се увеличава с всяка изминала година (дори и без БТК), а компаниите, които разпределят отчасти или изцяло печалбите си, стават повече.

Кой дава дивиденти

В двете таблици са представени всички публични дружества, които са разпределяли дивиденти през последните три години. В първата таблица те са подредени по дивидентна доходност за 2005 г. За всеки отделен инвеститор тя е равна на съотношението между нетния дивидент на акция (изчистен от данъците върху дивиденти за физически лица) и цената, по която е купил акциите. За съпоставимост на данните обаче в настоящата класация изчисляваме дивидентната доходност като съотношение между брутния дивидент и среднопретеглената цена на акция в последния ден, в който тя се е търгувала с право на дивидент. Приемаме, че тогава пазарът най-непосредствено е отразил дивидентa в цената на акцията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар