Нов стопанин в офиса

Американски фонд е купувачът в най-голямата сделка в сектора на имотите в България

Собственикът
"Грамърси" е американска инвестиционна компания, основана през 1998 г. От създаването й досега тя е осъществила сделки за общо 40 милиарда долара, които са инвестирани на развиващите се пазари. По данни на фонда към 30 юни 2006 г. "Грамърси" управлява активи с балансова стойност от 3.5 млрд. долара при 1.4 млрд. капитал. "Грамърси" управлява пет фонда. Мениджърите на компанията имат средно над 20 години опит в области като корпоративни дългове, инвестиции и финансиране на недвижими имоти, капиталови пазари, структуриране на транзакции и управление на риска на развиващи се пазари. В България управляван от компанията фонд притежава миноритарни пакети в "Софарма" и БТК. Представител на един от фондовете влезе и в ръководството на "Приста ойл", след като преди месец американската компания е придобила 25% от капитала на българското дружество.

Годината е 1998. България едва се измъква от най-голямата икономическа криза в новата си история. В Германия обаче германски и български мениджър раждат мащабната и граничеща тогава с абсурд идея - да строят модерен бизнес парк в София.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  ЗАПОЗНАТ

  Българската общественост се нагледа и наслуша на всякакви американски, англичански, ирландски, француски, патагонски и прочие фондове...? Само дето нас ни няма ТАМ....? Например през 2004г., се запознахме с американския "АДВЕНТ и чудесиите надробени от него с телекома БТК. То не е за коментар. Та и тук - СТИГА вече манипулации де. Омръзнаха на всички лъжите Ви. Истината е, че ОТКРАДНАТИТЕ някога от държавата милиарди, изнесени на Запад, сега се връщат обратно чрез ПОДСТАВЕНИ юридически и физически лица. Последните се наричат международни брокери спекуланти, какъвто е например лимонадения милиардеир ТОР- играч в отборите на АКТАВИС и телекома БТК! Припомням една забравена поговорка - "На лъжата краката са къси"!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  boby1945

  Какъв бизнес парк, кави 5 лева? Като всичкият "бизнес" минава през корумпираната бюрокрация /чети пресата/

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Жожи
  • + 2

  Лидия Шулева и нейните приятелчета Прокопиев и Плевнелиев са истинските купувачи на Бизнес Парк София, а не подставените фондове.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  ЗАПОЗНАТ

  Жожи млада госпожице Вие открихте топлата вода! Ама никой не спори за конкретните имена. Сигурно е така. Тук въпроса е ПРИНЦИПЕН в смисъл, че изнесените в НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА и по време на югоембаргото МИЛИАРДИ се завръщат обратно у нас за да се ИЗПЕРАТ. Начина на връщане е: BG - офшорки /банкки, смесени компании/ - наемане на западен спекулант брокер, физическо или юридическо лице - обратно в BG - ПРАНЕ на парите - комисионни за брокерите - -ЧАСТНА собственост, индивидуална или в съдружие с трети лица! Това е!

  БТК е КРИСТАЛЕН пример в препиране на ОГРОМНО количество върната
  валута открадната някога от НАРОДА!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  БПС работещ
  • + 1

  Още преди да е завършен. Елате в Младост 4 да видите какво скупчване на коли с зелени лепенки по стъклата има всеки ден, какви кратери, шум и мръсотия е. Строят се сгради на минимално разстояние една от друга. Ако привлекателността на мястото преди години (1-2 години) условно оценим с много добър 5, то сега наемателите биха го оценили на между среден 3 и добър 4. Условията на паркиране рязко са се влошили, инфраструктурата е по-зле (включително благодарение на кмета), постоянно се затварят входове за различни строежи, хората са много повече на същата площ, зеленината и отворените пространства рязко намаляха. Няма нови удобства и комунални услуги в БПС както бяха обещани отпреди 2 години. И има всички изгледи ситуацията да се влошава до края на 2006 и за почти цялата 2007г. Така че за много наематели ще дойде време когато ще се преориентират към по-малките бизнес сгради, разположени на по-удобно, по-малко истерично място и по-близо до центъра...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  мнение

  Както споменава Росен Плевналиев, крайно време е БПС да "поглези" клиентите си. В замяна на европейските наеми които плащат в момента, наемателите на БПС в момента идват всеки ден на една строителна площадка, където по цял ден сноват сонди, багери, бетоновози и т.н. Като прибавим постоянното окастряне на паркоместата за сметка на новопоявяващи се сгради (които ще доведат нов поток от коли), перспективата пред наемателите явно е да се ориентират към тези 600 хил. кв. м. нови офис площи, където с радост ще угодят на всичките им капризи. Наистина, борбата за наематели тепърва започва.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Се там

  Дааа... Само дето сега има повече паркинг места... Но са под сградите (новите). Но щом не се вижда значи ги няма. Е наистина има огромни табели които ги оказват, но нали не всички можем да четем! Безобразие! Милиони дадени за паркинг места!

  Нередност?
Нов коментар