Маскиран купувач за "Юрий Гагарин БТ"

Фабриката на "Булгартабак" е купена от софийската фирма "Баранко", свързана с Първа инвестиционна банка

Собственикът на пловдивския завод има гарантиран пазар за следващите три години
Собственикът на пловдивския завод има гарантиран пазар за следващите три години    ©  Юлия Лазарова
Собственикът на пловдивския завод има гарантиран пазар за следващите три години
Собственикът на пловдивския завод има гарантиран пазар за следващите три години    ©  Юлия Лазарова

Кой е купувачът? Това беше най-често задаваният въпрос в софийското сити дни след като във вторник и Българската фондова борса и "Булгартабак холдинг" се похвалиха с не само успешна, но и прозрачна сделка за продажба на контролния пакет от "Пловдив - Юрий Гагарин БТ".

Въпросът така и не получи своя официален отговор до редакционното приключване на вестника. Единствената оповестена както от борсата, така и от продавача информация беше, че цената за 67% от капитала на фабриката е 27.6 млн. лв., или 41.04 лв. за акция, което е с 22.5% над минималната цена от 22.54 млн. лв. (33.51 лв. за акция). Както и че в същия ден поединично са изтъргувани още 13.57% от акциите на "Юрий Гагарин". Посредник на продавача бешe консорциумът от "Балканска консултантска компания", "Събев и съдружници" и "Еврофинанс".

Извън мистерията около купувача факт е, че се случи първата реална сделка за продажба на ключово предприятие от системата на "Булгартабак". Както и че тя премина гладко, без възможности за обжалване и постигнатата цена по общо мнение на продавача и участниците на капиталовия пазар е висока - общо над 32 млн. лв. Като стойност това е най-голямата приватизационна сделка за мажоритарен дял, сключвана на българската борса. Освен това "Юрий Гагарин" е сред малкото държавни фабрики, които ще бъдат продадени през тази година.

Виж кой купува

По неофициална информация купувач е фирма "Баранко" ЕООД - регистрирана в София и притежавана от "Баранко ко лимитид" - Кипър. Сделката беше потвърдена пред "Капитал" и от управителя на дружеството Владимир Бонев. "Управител съм едва от 28 септември и не съм запознат със сделката и перспективите пред "Юрий Гагарин", каза той. Според няколко независими източника от политическите и борсовите среди новият собственик е свързан с Първа инвестиционна банка (ПИБ). Доказателство за това е, че Бонев е изпълнителен директор на "София ленд", а увеселителният парк неофициално също се свързва с финансовата институция. Част от активите на атракциона са заложени именно в нея. Според източник от адвокатските среди Бонев е бил в ръководството на фалиралата Кредитна банка, а по-късно е започнал да работи за собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. "Не мога да коментирам връзка със собствениците на ПИБ. Не съм комуникирал с тях и не намирам връзка на банката с "Баранко", каза Бонев. От ПИБ заявиха, че банката не е купувач на "Юрий Гагарин" и в предмета й на дейност не влиза придобиване на предприятия.

"Баранко" е неизвестна за цигарения и печатарския бранш компания. Тя е учредена в средата на тази година. Първоначално управител е Любомир Тодоров, който е в ръководството и на фирми, свързани с ПИБ и енергийния бизнесмен Христо Ковачки ("ТЕЦ Марица 3 - Димитровград"). Връзката с банката е по-индиректна - през ЕАЗ - Пловдив, чийто съсобственик "Ски инженеринг" е с акционер "Юлен" - Банско. Това дружество стопанисва лифтовете в курорта и за негови притежатели се сочат Минев и Мутафчиев.

Покупката на "Юрий Гагарин" от финансов инвеститор би била по-скоро изненадваща, като се има предвид обявеният интерес от няколко чуждестранни компании от бизнеса с опаковки. Това бяха австрийската "Майр Мелнхоф", словашката "Графобал" и италианската "Атикарта". От централата на "Майр Мелнхоф" казаха, че компанията се е отказала от наддаването заради високата цена. "Графобал" отказаха коментар, но според източници, близки до фирмата, причината тя да не се яви като кандидат е същата. "Атикарта" реши да се оттегли още преди седмица.

Разделяй и продай

Представителят на новия собственик Владимир Бонев на този етап отказа да коментира бъдещето на фабриката. Очакванията към рисков финансов инвеститор, за какъвто се сочи "Баранко", са за бързо преструктуриране, отделяне и продажба на несвойствените дейности и вероятно в средносрочен план пре­продажба на основното производство на инвеститор от сектора. В случая с "Юрий Гагарин" това означава на първо време нов собственик да има цехът, в който се ремонтират машини за цигарената индустрия. Следващата вероятна стъпка е продажба на цеха за производство на филтри за цигари с най-вероятен купувач фабриките на "Булгартабак". Така в дружеството ще остане основната му дейност - производство на цигарени опаковки и печатарски продукти. Тогава вече този бизнес може да бъде продаден на инвеститор от бранша. Естествено от цялата операция се очаква "Баранко" да излезе с печалба.

"Юрий Гагарин" е основен доставчик на кутии и филтри за цигарите на "Булгартабак". Малко преди дружеството да бъде продадено, четирите фабрики в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора са подписали тригодишни рамкови споразумения с него, с които гарантират пазара му.

Що се отнася до самия "Булгартабак", сделката е добре дошла, защото 32 млн. лв. не са излишни на холдинга точно преди пълната либерализация на цигарения пазар от 1 януари.

Симеон Петков, изпълнителен директор на "Евро-финанс"


Печатницата може да печели 3 млн. лв. годишно


Доволни ли сте от сделката и защо?
Да, защото цената надхвърли нашите очаквания и тези на "Булгартабак". При определяне на минималната цена (22.54 млн. лв. за 67%) направихме най-подробна оценка на справедливата стойност на предприятието - сумата, под която би било неразумно да се сключи сделка. Тази вътрешна оценка беше по-ниска от минималната цена, която определихме. Наблюдавахме и развитието на пазара, който беше доста еуфорично настроен след новината, че продажбата ще се извърши на борсата. Просто имаше свръхочаквания.


Това означава ли, че пазарът надценяваше акциите?
Разбира се. Ако бяхме дали минимална цена от около 45 лв. за акция, около която котировката гравитираше през последните седмици преди сделката, продажбата просто нямаше да се случи.


Притеснява ли ви това, че имаше само един кандидат?
От гледна точка на самата сделка това няма абсолютно никакво значение, защото при закрития аукцион нито продавачът, нито купувачът и посредникът му знаят колко кандидата наддават. Това означава, че купувачът е имал поведението, сякаш не е сам.


Как си обяснявате, че стратегическите инвеститори не участваха?
Те се запознаха подробно със състоянието на предприятието. Възможно е цената да е била висока за тях. Или да са научили, че има друг кандидат, готов да даде много висока цена. Може да имат намерение да изчакат друг момент. "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" в момента се нуждае от преструктуриране. Дружеството има завод за резервни части, който му тежи като неработещ актив. Да не говорим за огромния персонал, живеещ не зле. На първо четене, гледайки финансовите показатели, преспокойно и с елементарни действия предприятието може да генерира годишно минимум 3 млн. лв. чиста печалба от основната си печатарска дейност.


Какво предстои за тютюневите фабрики на "Булгартабак"?
Има решение на надзорния съвет на холдинга за метода на продажба - чрез борсата или чрез конкурс. Готови сме до края на годината да приключим сделките за дружествата в Сандански и Пазарджик. В оптимистичния вариант може да имаме резултат и за фабриките в Смолян и Дупница.


Още от Капитал