Не воюваме с регулатора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не воюваме с регулатора

Не воюваме с регулатора

1234 прочитания

профил
Мартин Щауб е завършил Цюрихския университет и университета "Харвард". От януари 2006 г. работи в БТК. Преди това е бил независим консултант в областта на информационните и комуникационните технологии и главен оперативен директор на TDC Switzerland. Там е отговарял за отдел "Отчет на приходите". Бил е и главен финансов директор на Digital (Швейцария) и на филиала на Compaq в Германия. Щауб пое поста главен изпълнителен директор на БТК от Денис Уолах през юли.

Оглавихте БТК преди три месеца. Какви са тенденциите в развитието на компанията?

Тенденцията следва световната - приходите от фиксирани услуги намаляват, от мобилни - растат, от широколентови услуги и пренос на данни - също. Като цяло БТК запазва пазарния дял, който имаше преди година. Което означава, че трафикът, който губим от фиксираните си линии, се компенсира от широколентови и мобилни услуги. За годината очаквам добри резултати. Не само защото работим за запазване на приходите си, а и защото намаляваме разходите.

Какъв е пазарният дял на БТК?

Общият телекомуникационен пазар в България е на стойност е 2.7 млрд. лв. 55% се държи от мобилните услуги. "Вивател" има 3-4% от мобилния пазар като приходи. При фиксираните услуги имаме 49-50% от международния трафик, 90% - от градския, и около 70% - от междуградския. При широколентовите услуги срещаме конкуренция от LAN и кабелните оператори. Делът ни на този пазар е 11-12% от домакинствата и 55% - от бизнес абонатите. БТК спазва законите и няма как да предлага нелегално съдържание и да окачва кабелите си по дърветата и сградите.

Казвате, че БТК има 49% от международния трафик. Алтернативните оператори имат под 10%. Кой поема останалото?

Много трафик минава през интернет и никой не знае обема му. Ако бях алтернативен оператор, и аз щях да твърдя, че БТК е доминиращият играч на пазара. Но истината е, че вече никой не знае колко е голям пазарът. И тази тенденция ще се задълбочава.

Колко са абонатите на БТК?

"Вивател" има над 500 000 клиенти, а БТК - около 2.2 млн. БТК губи 100 - 120 хил. линии годишно.

Какво ще предприемете?

Първият ход вече е направен - в "БТК груп" има мобилна компания, която инвестира стотици милиони левове за мрежата си. Вторият ход е цифровизацията на мрежата на самата БТК - инвестираме огромни средства за това, защото с цифрова мрежа можем да предлагаме повече услуги. Трето, наблягаме на широколентовите услуги. Четвърто - имаме проекти, чрез които предлагаме цялостни телекомуникационни решения за нови сгради. Телекомуникационният пазар расте с 10-12% годишно. Нашата цел е да запазим печалбата си от фиксираните линии преди данъци, лихви и амортизационни отчисления, което означава и разумно управление на разходите.

Как намалявате разходите?

Това се налага главно от изискванията на регулатора за цифровизация. Колкото цифровизацията напредва, толкова по-централизирано може да се управлява мрежата. Ако преди година имахме 25 000 служители, в края на 2006 г. те ще са 11 000. Фактът, че сме голям купувач на оборудване, пък ни позволява да постигнем по-добри условия при доставките си.

Колко ще са инвестициите на БТК за 2006 г.?

Общо 400 млн. лв. Част от тях - за мрежата на "Вивател", друга - за тази на БТК.

Има ли война между БТК и КРС?

Не. Имам ясно виждане как да работим с КРС. Имах две срещи с регулатора и сме съгласни, че е по-добре първо да разговаряме, преди да действаме. Имаме за обсъждане специфични неща - например новите тарифи на БТК. Вярвам, че регулаторът и операторите трябва да се фокусират върху нуждите на клиентите и обществото. Затова регулаторът трябва да помогне на оператора да остане в състояние да развива услугите си.

След като няма война с КРС, защо тя не одобрява новите ви тарифи?

Направихме предложение на регулатора, той ни даде някои съвети и сега работим върху алтернативни варианти. 85% от приходите ни идват от услуги, които се регулират от КРС.

Зависими сте.

Да, зависими сме. И трябва да работим заедно за нуждите на пазара. А пазарът изисква все повече нови услуги. С присъединяването на България към ЕС регулаторът трябва да поеме своята отговорност за осигуряването им.

Да, но всички оператори получавате основните си приходи от пренос на глас.

Именно. Но какъв глас? По мобилния или по фиксирания телефон? Няма значение. Хората искат да направят обаждане на най-добра цена без значение по каква мрежа. А ние сме в ситуация, в която всичко за фиксираните услуги е регулирано, а всичко за мобилните - извън регулация.

Вие сте убеден, че КРС защитава само интересите на обществото, така ли?

КРС има задължението от правителството и парламента да изпълнява законите. И вярвам, че най-доброто за обществото е да има независим регулатор.

А независим ли е той?

Според сегашния Закон за далекосъобщенията КРС има ограничени правомощия за регулиране на мобилния пазар. Ситуацията трябва да се промени от началото на 2007 г. В последния доклад на ЕК ясно беше подчертана необходимостта да се въведе например преносимост на мобилните номера. Затова ще е интересно как КРС ще прилага новия телекомуникационен закон от 2007 г. Тогава отново ме попитайте независим ли е регулаторът.

Вярно ли е, че сте били в Брюксел, за да лобирате ЕК да не включва в доклада си препоръка за по-бърза либерализация на фиксирания пазар?

Не в Брюксел, а в Страсбург. Там е Европейският парламент. Лобирането е важна част от задълженията ми. За съжаление нямам зад гърба си силна компания от Германия или Австрия, така че сам трябва да си върша работата. Да, бях там, за да обясня в каква позиция е "БТК груп", в каква позиция е България, как се развива българският пазар. Най-вече лобирах за това България да стане част от ЕС от 1 януари 2007 г.

Резонна ли би била продажба на БТК сега?

Аз не съм собственик, а мениджър, и имам ясни задачи. Но ние живеем в свят на консолидация, що се отнася до телекомуникациите. Възможно е собствениците да мислят в тази посока. Вижте какво става в съседните страни, че и в България. На пазара тук вече участват големи компании - "Телеком Аустрия", "Дойче телеком" и други. Предстои консолидация на този пазар. До каква степен това ще засегне БТК - ще видим.

профил
Мартин Щауб е завършил Цюрихския университет и университета "Харвард". От януари 2006 г. работи в БТК. Преди това е бил независим консултант в областта на информационните и комуникационните технологии и главен оперативен директор на TDC Switzerland. Там е отговарял за отдел "Отчет на приходите". Бил е и главен финансов директор на Digital (Швейцария) и на филиала на Compaq в Германия. Щауб пое поста главен изпълнителен директор на БТК от Денис Уолах през юли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  "Е.П.Г" - "С"

  Е, КАК ЩЕ ВОЮВАТЕ с КРС, КОГАТО ТОЙ Е ВАШ бе "другарю" Щауб!
  1.Че, комсомолката ГЕРГАНА СЪРБОВА, днешния Административен Директор на БТК, не беше ли бившия ШЕФ на регулатора, де Ви подари оператора ВИВАТЕЛ без конкурс и след това устроена на ЯСЛА при ВАС?
  2. Че, "другаря" Димитър Станчев Станчев, сегашен зам.председател на АИТ с шеф ПЛАМЕН ВАЧКОВ не беше ли до преди три месеца - ДИРЕКТОР в КРС?
  3. Че, къде е също устроен на ЯСЛА брата на другаря Димитър Станчев? При Вас в мобилния оператор ВИВАТЕЛ!
  4. Другарю "Щауб" идете на 5-те кюшета и там в едно китно апартаменче, ще откриете сестрата пак на същия другар СТАНЧЕВ, която е съдружник в Телекомлексконсулт с не кой да е, а бившия министър на съобщенията "другаря" АНТОНИ СЛАВИНСКИ! Впрочем тоя същия Славински е в ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ по издигнатата от ИВАН КОСТОВ кандидатура за президент на НЕДЕЛЧО БЕРОНОВ. Казано с една дума демократ -КОСТОВИСТ , съдружниците му социалисти. Как стават тия работи ТЕ си знаят! НО по важното е, че те са ВИНАГИ на ЯСЛА! Утре ако марсианците слезят, тия и АНТЕНКИ на ушите ще си сложат. Важнотоу да сме винаги с властта.
  И накрая "другарю" Щауб направете СПРАВКА как седи въпроса на това мило бизнес ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННО семейство, като бизнес отношения с вече управляваната от Вас БТК? Нали сте УЖ американци....?!?!?
  Хайде стига, този изтъркан филм за така наречената приватизация може и да върви пред многомилионните български граждани, защото ТЕ не знаят за какво става въпрос, но не и на СПЕЦИАЛИСТИТЕ в бранша!? НЕ ЛЪЖЕТЕ! НАРОДА Е КАЗАЛ - На лъжата, краката са къси!


 • 2
  Avatar :-|
  бтк

  по т.4- не е сестра , а снаха.Силвия Черешева-Станчева е съпруга на брата на ДИМИТЪР сТАНЧЕВ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.